Kitap Okumanın Faydaları: Hayal Gücü
Coşkun Bulut
Her insanın hayalleri vardır ama hayal denince ilk olarak çocuklar akla gelir, gelmelidir. Uçsuz bucaksız hayallere dalınca çocuklarımız bambaşka âleme geçiş yaparlar sanki. Hatta öyle ki bazen gerçekle hayali karıştırırlar ya da hayali yaşadıklarını zannederler.
Çocuklarımızın hayallerini bazen çizgi film kahramanları bazen de gerçek hayattaki kahramanlar süsler. Bu sizler yani anne babaları veya en yakınları da olabilir. Gökyüzüne bakınca yıldızları, Ay'ı hayal eder. Oyun oynarken bir doktor olur, bir öğretmen…
Çocuğunuzun hayal kurması onun gelişimini oldukça destekler. Düşünce yapısı gelişir ve bu onu araştırmaya, incelemeye ve öğrenmeye odaklayarak çalışma alanını genişletir. Her bir hayal aslında çocuğunuzun merak duygusunu tetikler. Doğal olarak sorular sormaya başlar. Yani zihinsel gelişimi için oldukça önemlidir hayal gücü.
Bilmeden hayal kurulmaz! Evet, insanların hayal kurabilmeleri için belli bir bilgi birikimine sahip olmaları gerekir. Ya da şöyle diyelim: "İnsanlar aslında bildiklerini geliştirir hayal kurarak." Bilmediğiniz herhangi bir şeyin hayalini kuramazsınız. Bir uzaylı hayal edin desem sizlere… Ya yeşil suratlı, altı ayaklı bir yaratıktan bahsedeceksiniz ya da üç kulaklı, burunsuz bir varlık düşüneceksiniz. Aklınızda var olan insan veya canlı profiline ekleme ya da çıkarma yaparak kendinizce bir kalıba sokacaksınız hayalinizdeki uzaylıyı. Bazı insanların melekleri kanatlı düşünmeleri yani kuşların kanadına benzetmeleri de bundandır. (Tabi melekler insanlara ya da hayvanlara benzemezler.)
İşte, gördünüz mü kitapla hayal arasındaki ilişkiyi? Çocuklarınıza bu yüzden kitap okutmak zorundayız. Aslında zorla kitap okutmaktan bahsetmiyorum. Kitap sevgisi aşılamak diyelim. Çocuğunuzun her öğrendiği yeni bir kelime yeni bir hayal anlamına gelecektir. Her bir hayal onun ufkunu açan yollara dönüşecektir. Öğrenecek, araştıracak, sorgulayacak, hayal edecek, geliştirecek, keşfedecek, kâşif olacak…
Her bir keşif bir diğerinin habercisidir. İlk telefonla şu anki telefon arasındaki gelişmeleri bir düşünün. Hatta çocuklarımızın gelecekte nasıl telefonlar icat edeceğini hayal edin. Sizler de çok iyi bilirsiniz ki telefonun özelliklerini bilmeyen, telefon hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmayan yeni bir telefon icat edemez. Tabi kitapları sadece bilgi veren kaynaklar olarak düşünmeyin. Yazarlar bilgileri işlemeyi de öğretir. Elbette bu da çocuklarımızın hayal etme gücünü tetikler. "Ne kadar çok kitap o kadar hayal gücü…"
Doğan kuşunu inceleyerek uçak yapan bilim insanlarını duymuşsunuzdur. Denizaltı yaparken bir balık cinsinden yola çıkılmıştır. Yüzerken kullandığımız paletlerin oluşumu balina…
Elbette örnekleri arttırabiliriz. Anlattıklarımızın neticesi hâsıl olduğu için sözü uzatmaya gerek duymuyorum. Lütfen çocuklarımıza kitap okumayı sevdirelim.Tabi biz yetişkinler de kitap okumayı ihmal etmeyelim.
Selametle kalın…