Paris'te Art Basel Rüzgarı
Mustafa Cihat Gündüz
Paris, sanatın başkenti.
Her yıl dünyanın dört bir yanından sanatçı, küratör ve sanatseverler bu şehri ziyaret ediyor. Bu sene ise Paris'teki en büyük etkinlik, çağdaş sanatın avangart fuarlarından olan Art Basel'de gerçekleşti. Fuar, 33 ülkeden 154 galeriyi Grand Palais Éphémère'de ağırladı.
20. yüzyıl ustalarından yeni seslere kadar Fransız ve uluslararası sanatçıların solo ve grup sunumlarının da sergilendiği fuarda, Galeries bölümünde sürrealizmin tarihi temsilcilerinden Jean Hélion, Jean Dubuffet, Agnes Martin gibi modern ve çağdaş sanatın önemli isimlerinin eserleri yer aldı. Fuarın Galeries Émergentes bölümünde ise, Gürcistan'dan Elene Chantladze, Brezilya'dan Denilson Baniwa, Kosova'dan Nora Turato gibi yeni keşfedilen sanatçıların çalışmaları görücüye çıktı.
Paris Belediyesi de dünyanın en ünlü sanat müzesi Musée du Louvre gibi kurumlarla çalışarak şehrin merkezindeki farklı mekânlarda herkese açık ve ücretsiz sanat etkinlikleri düzenledi. Bu etkinlikler kapsamında, Jardin des Tuileries'de Gaetano Pesce, Alicja Kwade, John Giorno ve Zanele Muholi gibi sanatçıların büyük ölçekli eserleri sergilendi. Place Vendôme'da ise Urs Fischer'ın beş metre yüksekliğindeki alüminyum heykeli yer aldı.
Ayrıca, Musée national Picasso-Paris'te, Charles Teyssou ve Pierre-Alexandre Mateos tarafından küratörlüğü yapılan bir söyleşi de gerçekleştirildi. Söyleşide, Chantal Akerman ve Antonin Artaud gibi ikonik figürler, Walt Disney Stüdyoları'ndan drag kültürüne kadar çağdaş mitlerin yaratıcıları gibi konular ele alındı.
Art Basel, çağdaş sanatın güzelliklerini, daha fazla sanatı ve ilhamı gözler önüne seren içeriği zengin bir etkinlik olarak akıllarda kaldı.