Haberler

Yasaklasak da mı bağlansak..

Çiğdem Sidar Ceylan

Çiğdem Sidar Ceylan

11.08.2024 10:48

Önce instagram ardından Roblox adlı oyun platformuna, BTK tarafından çeşitli ve haklı gerekçelerle getirilen erişim engeli ve peşi sıra gelen tepkiler yasağa yöneltilen eleştiri ve itirazlar, internet bağımlılığının tekrar gündeme getirilmesi ve tartışılması gerektiğini ortaya koymuştur.

Söz konusu instagram olunca sanılıyor ki kadınlar uygulamayı erkeklerden daha yoğun kullanılıyor. Oysaki sanılanın aksine instagram kullanıcıları arasında erkekler kadınlardan daha fazla.

Kevin Systrom ve Mike Krieger'ın 2010 yılında kurduğu uygulamanın dünya çapında 2 milyara yakın kullanıcısı olduğu biliniyor ve bu her gün daha da artıyor.

Başlarda sadece gerçek kişilerin, sadece fotoğraf paylaşma platformu olan instagram, artık sadece gerçek kişilerin değil gerçek ve tüzel kişilerin, marka ve işletmelerin, kendilerini ifade biçimi, imaj vitrini hatta daha ötesine geçerek küresel pazarına döndü.

Küresel ölçekte en yüksek sayıda instagram kullanıcısı olan ülke hangisi derseniz, nüfusla doğru orantılı olarak elbette ki 388 milyon kullanıcı ile Hindistan cevabına ulaşırsınız. 2. Sırada Amerika 169 milyon ve ardından Brezilya 138 milyon, Endonezya 102 milyon kullanıcı sayısıyla öne çıkıyor.

Ve beşinci sırayı alan Türkiye 58 milyon kullanıcı sayısıyla listede yerini alıyor. Peki olaya bir de şuradan bakalım; söz konusu ülkelerin nüfusu ve instagram yoğunluğunun nüfusa oranı nedir?

Hindistan'da 1,4 milyar insandan 388 milyonu yani nüfusun yüzde 27'isinin instagram hesabı var. ABD'de 336 milyon insanın neredeyse yarısı yani 169milyon insan instagram kullanıyor. Brezilya ve Endonezya'ya baktığımızda ise; Brezilya'da 203 milyon nüfusun yüzde 68'i, Endonezya'nın ise 280 milyonluk nüfusunun yüzde 37'si instagram kullanıyor.

Ülkemizde ise 85 milyonluk toplam nüfusun yüzde 69'u instagram kullanıyor. Peki instagram kullanıcı sayısının toplam nüfusa oranını dikkate aldığımızda aslında beşinci sırada değil listenin en başında, birinci sırada olduğumuzu söylemek yanlış olmaz sanırım.

Peki Türkiye ölçeğinde istatistikler bize ne söylüyor?

İnstagram, ülkemizde Google, youtube ve whatsapp'tan sonra en çok kullanıcısı olan 4. Uygulama. Uygulamanın cinsiyet dağılımına baktığımızda ise kadın ve erkek eşit gibi değerlendiriliyor.

Kullanıcı yaş gruplarına göre kullanıcı yaşı gittikçe aşağılara çekilen uygulamanın 12-14 yaş grubu yüzde 6,48 olarak görülüyor. En yoğun kullanıcı yaş grupları ise, 25-34 yaş grubu ki çalışabilir ve hatta eğitimli işsiz ordusu, yüzde 21,4 ile emekli ve bastona dayanması gerekirken instagrama dayanan 55-85 yaş grubu da yüzde 21,2 ile yarışıyor.

Durum böyle olunca evde hanımı yemek tarifi diye başlar, konu komşu ne yedi, ne giydi, ne gezdi diye saatlerini harcar. İşsiz eğitimli genci de instagramda KPSS'ye hazırlanmayacak herhalde sevgili yapmanın, yurtdışına kapak atmanın derdiyle gezinecek.

Dedelere gelince vodvil tarzı komik videolardan kendi dönemlerinin siyasi figürlerine, girmedik mecra bırakmayacak.

Tüm bu veriler ışığında 8 günlük instagram yasağına baktığımızda, yasağın gündemin ilk sırasını almasına şaşırmamak lazım.

Çünkü hastalık derecesinde tüm toplum olarak bağımlıyız.

title