Kavimler göçü değil dijital göç

Çiğdem Sidar Ceylan

Çiğdem Sidar Ceylan

06.04.2025 11:14

Her biri farklı güç odaklarının elinde, çıkarlarına hizmet etmek adına gerçekliği kendilerine göre yontan ya da bulandıran medya kuruluşlarının belki de en güçlü alternatifi olarak rol almaya başladığında, sosyal medya platformları değer kazanmaya ve gittikçe klasik medya araçlarına benzemeye başladı. Muktedirlerce amaçlarına hizmet edecek biçimde kullanılmaya başlandı.

Başta Jack Dorsey olmak üzere, yanında Noah Glass, Biz Stone ve Evan Williams ve başkaca isimlerden oluşan 14 kişilik ekip tarafından, Mart 2006'da kurulan ve ilk mesajı 21 Mart günü saat 20.50'de atılan ve dört ay sonra, aktif olarak temmuz ayında, faaliyete başlayan twitter artık eskisi kadar özgürlük vadetmiyor mu?

Sosyal medya platformlarının en yaygını ve güçlüsü Twitter; 140 karakterle sınırlı mesajlarıyla, dünyada hükümetler devirmeye ve kurmaya başlamıştı. Böyle bir gücün, iştahını kabarttığı, 500 milyar dolara yakın servetiyle, dünyanın en zengini unvanına sahip Elon Musk, servetinin neredeyse yüzde onu 44 milyar dolara 14 Nisan 2022'de twitter'ı satın alınca ifade özgürlüğü konusunda kimse ciddi anlamda endişelenmiş değildi.

Ama satın alır almaz mikro blog sitesinin adını twitter'dan X'e değiştiren ve ardından Amerika Başkanlık seçimlerinde desteklediği kapitalist bir manyağı dünyanın başına musallat eden Musk, sanal özgürlük sanrısı sosyal medya platformunun hiç de sanıldığı gibi sınırsız ifade ve düşünce özgürlüğü sunmadığını farklı örneklerde ortaya koydu.

Dünyada 415 milyon ve Türkiye'de 19,5 milyon kullanıcıya sahip X platformu, artık sanıldığı gibi özgürlük sunmadığı ortaya çıkınca, zaten 2023 yılından 2025'e, Türkiye'deki kullanıcı sayısı 23 milyondan yüzde 14 azalarak 20 milyona düşen sosyal medya kullanıcıları, yeni bir mecra arayışında yüzlerini Bluesky'a çevirmeye başladı.

X'in yerel ve güncel anlamda; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasını protesto eden hesapları kapatmasının, bariz bir sansür olduğunu düşünen ki haksız da sayılmazlar, kullanıcılar twitter hesaplarını kapatıp Bluesky'da hesap açmaya başladılar.

Tiwtter gibi yine Jack Dorsey'in projesi olan Bluesky, 2019 yılında kurulmuş, 4 yıl boyunca, bir inip bir çıkan popülerliğiyle, 2023 yılında 9 milyon kullanıcı sayısını, Nisan 2025 yılında neredeyse dört kat arttırarak 35 milyona çıkardı.

Ve öyle görünüyor ki X, Musk'ın elinde, tasmasını tuttuğu bir köpek gibi kullanılmaya devam ettikçe, tasmayı boynunda taşımak istemeyenler farklı mecralara göç etmeye devam edecek.

M.S. 350 ile 800 yılları arasında yaşandığı bilinen ve sonuçları itibariyle tüm insanlığı ve dünyayı şekillendirdiği kabul edilen kavimler göçünde kaç insan göç etmişti biliyor musunuz?

Yaklaşık 8 milyon insan.

Peki bugün zengin bir şımarığın elinde, dünyanın en güçlü sosyal medya aracının, değerini yitirip, amacından saptırılmasıyla yaşanacak bir dijital göçte kaç kişi yer değiştirecek?

Onu zaman gösterir ama her türlü 8 milyonun bir kaçı olacak gibi görünüyor.

title