Hangisi Yalan
Çiğdem Sidar Ceylan
İki haber birbirini mi yalanlar. İlk haberimiz "Kripto yatırımcıları isyanda" Haberin özeti mahiyetindeki alt başlıkta ise "Kripto borsası Bitay'ın mağdur ettiği yüzlerce kişi seslerini duyurmaya çalışıyor."
İkinci haberimizin başlığına gelince "Türkiye, BM Küresel Siber Güvenlik Endeksi'nde rol model ülke oldu"
Kısa adı SPK olan Sermeye Piyasası Kurulu verilerine göre Türkiye'de küçüğünden büyüğüne 80 tane kripto para borsası var.
Hoş geldin kampanyaları ile milleti kendi borsalarına yatırım yapmaya çeken ve ardından dolandırıp paralarına çöken, daha kaç borsanın haberi düşecek önümüze bilmiyorum ama daha önce Thodex, VeBitcoin, Goldexco ile milleti dolandıran borsalar oldu ve millet çaresiz, kıt kanaat biriktirdiğinden olunca artık yoğurdu üfleyerek yer dedim ama öyle olmadı maalesef. Bitay vakası hala sütü üflemeden içtiğimizi anlatıyor bize.
Elbette ki yerel kripto borsalarının hepsine dolandırıcı nazarıyla bakılmamalı ya da yabancı her borsaya da güvenli diye atlamamalı.
Mesele dünya ölçeğinde benzer borsa dolandırıcılıklarına dair farklı örnekler var.
Mesela 2010 yılında Japonya'da kurulan ve 2013 yılında dünyadaki kripto sermayesinin yüzde yetmişi kadar büyük bir kısmını taşıyan MT. GoX, 2014 yılında 850 bin Bitcoini çaldırınca battı ve milleti de kendiyle dibe çekti. O dönem kayıp miktarının 450 milyon dolar olduğu söyleniyor.
Daha başka örnekler var ki bu kripto dolandırıcılığı ne ilk ne de son olacak. Yerli ya da yabancı diye kategorize edip yabancısı yerliden ya da yerlisi yabancıdan daha güvenli diye düşünmeyin.
Şimdi gelgelelim Thodex, VeBitcoin, Goldexco'dan sonra Bitay borsasına.
Şirket ağustos ayında altyapı çalışmaları yapıyoruz deyip milleti oyalamaya başlamış ama maalesef altyapı çalışmaları bir türlü bitmemiş.
Paralarını çekmek isteyen mağdurlar ise bugün yarın denilerek oyalanmaya devam ediyor. Kripto mağdurları diye dernek açılsa binlerce üye toplanır zannımca.
Çünkü sadece yurtiçinde, milyar dolarla ölçülen bir miktarın döndüğü kripto borsalarında yetişkin nüfusumuzun yüzde 16'sı yatırım yapmış deniyor. Ama buna rağmen her önüne gelenin, küçük bir sermaye ile açtığı kripto borsasında milleti daha da dolandıracağa benziyor.
Niye, çünkü henüz yeterli yasal düzenleme oluşturulmuş güçlü bir denetim mekanizması işletilebilmiş değil.,
Gel görün ki her sene bir kripto para borsasıyla milletin dolandırıldığı yerde, BM Küresel Siber Güvenlik Endeksi'nde rol model ülke olduk diye gururlanabiliyoruz.
Ben de sizin gibi buna inanıp bununla gururlanmak isterdim. Ama maalesef inandırıcı gelmiyor.
Çünkü 2-3 ahlaksız çalışan ve küçük bir sermaye ile kripto tezgahı kuran hırsızlar, millete zengin olma hayali ve umudunu satarak dolandırıyor. Ardından yüzlerce belki de binlerce mağduru çaresiz bırakıp sırra kadem basıyor.
Bununla rol model olmak mümkün mü?