Belediyelerde Erkek Egemenliği
Çiğdem Sidar Ceylan
Siyasette kadınlar, hep vitrinlik malzeme olarak kullanıldı, öne çıkarıldı ya da sergilendi. Siyasi partilerin kadın haklarında samimiyet ölçüsü olarak yarıştığı bir başlıktır kadınlar.
Falanca parti kaç kadını milletvekili adayı olarak gösterdi ya da kaç belediye başkanlığına, kadın aday seçti. Biz bu kadar kadın aday çıkardık, onlar ise şu kadar.
Merak edip de internette hiç tarama yaptınız mı? Kadın ve siyaset konusunda. Hadi başlığı biraz daha daraltalım. Cumhuriyet tarihinde kaç kadın belediye başkanımız oldu, diye sordunuz mu tarama motorlarına?
Siyasi partilerin hepsi, başta da dediğim gibi hep aday sayılarını yarıştırırlar ama milletvekillerini ya da belediye başkanlarını yarıştırmaya yanaşmazlar. Neden? Çünkü onlar için önemli olan seçim sürecini kadın dostu görünümünde tamamlamak ve bununla kadınların oylarını alabilmek.
Ama sıra kazanılabilecek adaylıkları ya da koltukları teslim etmeye gelince, nedense erkeklerden kadınlara sıra gelmez.
Hadi siz taramadan, ulaştığım sonucu paylaşayım sizinle: Cumhuriyet tarihi boyunca irili ufaklı sadece 150 belediye ve başkanlığı emanet edilmiş kadınlara.
Bu toplum, bu ülke ve bu coğrafya için, kadın hakları konusunda utanılası bir sonuç değil mi? Hadi Cumhuriyet tarihini bir yana bırakalım, geçen seçim döneminde, 2019 yerel seçimlerinde 1.393 belediyeden kaçına kadın başkan seçtiğimize bakalım.
Toplam belediye başkanlıklarının yüzde 2'si bile değil, sadece 23 kadın belediye başkanı seçtik. Alın hepimize güncel bir ayıp. Türkiye nüfusunun 49,9'u kadın ama belediye başkanlarının yüzde 2'si bile kadın değil. İl Belediye Başkanlıkları bazında sayıya baktığımızda ise 81 ilin sadece 4'ünde kadın başkanımız var.
31 Mart yerel seçimlerinde vaziyeti biraz olsun kurtarabilecek miyiz bakalım? Hiç sanmıyorum. Marifet kaç kadın aday gösterdiğimiz değil, kaç kadını kazanılabilecek bölgelerden başkanlığa aday gösterdiğimiz.
31 Mart seçimlerinde, 14 bin 122 Belediye Başkan Adayından sadece 1.718'i kadın iken, bunların 94'ü Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, 1.624'ü ise Belediye Başkan Adayı olarak seçime girecek.
Siyasi Partilerin kadın aday karnesine baktığımızda ise belediye başkanlığında kadın aday oranı en yüksek partiler sırasıyla TİP, TKP ve TKH yer alıyor. Büyükşehir belediyeleri söz konusu olunca kadın aday oranı en yüksek partiler TKH, Sol Parti ve DEM Parti bulunuyor.
İktidar partisinin karnesi, kadın başlığında maalesef çok zayıf ki AK Parti'nin çıkardığı 1.211 adaydan sadece 27'si kadın.
Ana muhalefet partisinin karnesi çok iyi olmasa da kısmen iktidarın biraz önünde bulunuyor: CHP'de belediye başkanı olarak gösterilen 1.112 adayın yalnızca 103'ü kadın.
Bu karnelerle sınıf atlar mıyız, hiç sanmam. Hele bir de bununla ulaşılacak sonuçları düşününce maalesef daha yürünecek çok yol görünüyor bize.