Ama samimiyetsiz ama göstermelik

Çiğdem Sidar Ceylan

Çiğdem Sidar Ceylan

10.03.2025 11:28

Karanfil neyi temsil eder? İnsanın, kaybettiğinin arkasından duyduğu özlemi ifade eder, diyorlar ondandır ki ölünün arkasından karanfillerle oluşturulmuş çelenkler kullanılır.

Peki, hiç düşündünüz mü 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde neden hep karanfil dağıtılır? Belki de 365 günün içerisinde bir günlük ömür biçilen kadın haklarına atıfta bulunulduğu için. Erkek egemen zihniyetin hince kurduğu, sinsice bir tuzak olmasın bu?

İşin esprisi bir yana, sosyal ağlar, gazeteler, neredeyse bütün yayın kanaları 8 Mart kutlamalarıyla şişirildi önümüze servis edildi.

Kadın haklarında maalesef gelmiş olduğumuz seviye o kadar düşük ki habire aksini göstermeye, öyle olmadığımızı anlatmaya çalışıp duruyoruz.

Hani her zaman şöyle bir varsayım vardır, en çok neyden yoksunsanız onu konuşur onu göstermeye çalışırsınız.

Biz de kadın hakları hususunda öyle bir yerdeyiz ki bir gün, sadece bir gün kadınların gününü kutlamaya onlara nasıl değer verdiğimizi anlatmaya çalışır ve bunu bir karanfilin sırtına yükler önümüze gelen kadınların hepsine dağıtmaya çalışırız.

8 Mart bitti. Hadi herkes eski yerine yüine erkek egemen zihniyetin hukuksuzluğunda yeniden ezberlediğimiz pozisyonlarımıza dönelim.

Her türlü namussuzluğu kendilerine mubah görüp, kadını namus ki oda ne olduğu belli değil, joker gibi kullanılagelen bir kavrama sıkıştırmaya, boğmaya nefessiz bırakmaya devam.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 8 Mart gününe özel bir istatistik yayınladı. İstatistikçe dikkat çeken birkaç hususu dikkatinize sunmak isterim ki bunları bildikten sonra öyle kolay 8 Mart Gününü kutlamaktan vazgeçin. Vazgeçin de karanfillerden önce kadınların haklarını teslim edin.

TÜİK'in 2023 yılını esas alınarak hazırladığı Yaşam Memnuniyeti Araştırması, yaşadıkları yerlerde gece yalnız yürüdüklerinde, kendilerini güvende hissetmeyip tedirgin olan kadınların oranı yüzde 27,4 olarak ortaya çıkmış.

Evde bile kendini güvende hissetmeyen kadınlar var ki bu korkunç bir sonuçtur, onların da oranı yüzde 6,3. Bu oran erkeklerde yüzde 2,7.

İş hayatındaki kadınların oranına gelince, erkeklerin yarısı kadar, yüzde 30,4. Bu arada çalışan bu kadınlar da erkeklere göre daha az ücretlendiriliyor. Bu fark yüzde 19,6 olarak ifade ediliyor.

Ve daha nice gösterge şunu ortaya koyuyor ki ne kadar eğitimli olurlarsa olsunlar maalesef kadınlar hala erkeklerin gölgesinden ve erkeklerin belirlediği sınırlardan hala kurtulamamış.

Buna rağmen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlamaya yüzünüz var mı? Belli ki varmış ama samimiyetsiz ama 365 günde bir.

title