Adı sevimli kendi ölümcül
Çiğdem Sidar Ceylan
Çok da sevimli sempatik bir adı var: Maymun Çiçeği Virüsü. Henüz Covid 19 virüsünün acıları sıcaklığını yitirmeden, virüs ve virüse karşı geliştirilen aşının etkileri hala net olarak ortaya konmadan, yepyeni bir virüsümüz daha oldu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) şimdiye kadar 524 insanın hayatına mal olan virüsle ilgili küresel çapta acil durum ilan etti.
10 yıldır Kongo'da var olduğu bilinen Maymun Çiçeği Virüsü, Afrika'yı da kuşatıp, 524 insanı öldürünce, halk sağlığını korumak ve virüsün covid gibi hızla yayılmasını engellemek için, ilan edilen acil durumu kim ne kadar ciddiye alacak acaba.
Daha şimdiden Avrupa'ya da sıçrayan salgınla ilgili, herkes gelişmeleri endişeyle takip ediyor. Avrupa'da ilk kez İsveç'de görüldüğü bildirilen salgına dair, İsveç Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Jakob Forssmed "Öğleden sonra İsveç'te daha ciddi bir tür olan ve Clade I olarak adlandırılan bir maymun çiçeği vakası olduğunu teyit ettik" diye basın açıklamasında bulundu.
Bu, Afrika dışında, İsveç Stockholm'de görülen ilk vaka olarak kayıtlara geçti. Açıklamada dikkat çeken detaya gelince, bildirilen vakanın maymun çiçeği virüsünün en tehlikeli ve ciddi bir varyantlarından biri Clade 1 olduğuydu.
Uzmanların her zaman her yerde dikkat çekmek için, diğer uzmanların önüne geçip görünebilmek adına, vakalara abartılı bir biçimde yaklaşıp, vahameti büyütmek gibi bir yaklaşımları olduğunu düşünsem de belirttikleri gibi "Covid-19'dan daha ölümcül bir virüsle karşı karşıya" isek şimdiden henüz Türkiye'de vakalar ortaya çıkmadan, tedbirlere başlamak lazım diye uyarıda bulunacaktım ki vaka benden hızlı davranıp ortaya çıktı bile.
Senegal uyruklu bir şahsın cildindeki kabarıklıklardan ötürü, Sakaraya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde maymun çiçeği virüsü şüphesiyle karantinaya alındığı haberi geldi.
Sağlık Bakanlığından ya da hastane yönetiminden henüz resmi bir açıklama yok.
Belirsizliğin, her zaman en büyük tehditten daha çok kaosa ve krize gebe olduğunu düşünen biri olarak durum ile ilgili Bakanlığın bir an evvel açıklaması yapması gerekir. Ve daha şimdiden işi ciddiye alıp, nasıl tedbirler almayı düşündüklerini veya olası ülke çapındaki bir maymun çiçeği virüsü salgınına karşı nasıl hazırlıklara başladıklarını açıklamaları gerekiyor.
Gerek hastanelerde fiziksel koşullar, gerekse de uzman tıbbi ekipler ve yardımcılarıyla olası senaryolara karşı ne yaptılar, ne yapıyorlar, ne yapacaklar?
Haberlere yansıdığı kadarıyla virüsün; vücudun çeşitli bölgelerinde sivilce veya kabarcığa benzer döküntülerle, sırt ve baş ağrısı, halsizlik, ateş, üşüme, titreme ve solunum sorunları, burun tıkanıklığı, öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiğine dikkat çekiliyor.
Covid'ten daha tehditkar olduğuna dikkat çekilen virüsün nasıl bulaştığına ilişkin ise; hapşırık, yakın temas, yatak battaniye gibi kişisel eşyaların kullanımı, tensel temas ve hayvan salyaları üzerinden bulaştığına vurgu yapılıyor.
Maymun çiçeği virüsüyle ilgili detaylardan bir diğeri ise 2022 yılında bu virüse yakalananlar arasındaki ölüm oranı yüzde 1 iken, şimdi tekrar hortlayan virüsün ölüm oranı yüzde 5'e çıkmış.
Virüsle ilgili yapılan haber ve açıklamalarda dikkat çeken tek tesellimiz ise 1980 öncesi doğanlar, onlara yapılan çiçek aşısı virüsü sayesinde, maymun çiçeğine karşı daha dirayetliymiş ve virüse karşı korunmanın en basit yolu olduğu düşünülen çiçek aşısının bir an evvel temin edilmesi gerektiği.
Bakanlık umarım bir an evvel durumla ilgili bir açıklama yapar ve tedbirlere ilişkin neler yaptığını belirtir.
Hepsi bir yana merak ettiğim, belki size komik gelebilir, ölümcül bir virüse neden maymun çiçeği virüsü adı verilir?