Depremin bireyler üzerindeki etkileri
Ceyda Terlemez
Birçok doğal afet gibi depremde bireylerin psikolojisinde büyük rol oynamaktadır. Bireylerde travmalara neden olmaktadır ancak her birey kendine özgü şekilde olaylara tepki verme şekli mevcuttur. Bunun sebebi de her bireyin olaylardan etkilenme düzeyi farklıdır.
Deprem yaşayan kişi o anın etkisiyle şoka girmektedir. Bunun sebebi psikolojik bir savunma mekanizmasıdır. Daha sonra depremin durduğu anda kişi yaşadığı duyguyu anlayamama, aşırı korku, sağlıklı şekilde tepki vermemesine sebep olmaktadır. Deprem yaşayan kişilerde ölüm korkusu çoğunlukla yaşanmaktadır. Daha sonrasında panik ve çaresizlik duygusunu yaşanabilir.
Depremi yaşayan kişi kendisinin ne yapacağını bilemediği için pasif bir halde olmaktadır. Kendisini aşırı şekilde yorgun ve çaresiz hisseder. Ancak etrafından gördüğü yardımcı doğal süreciyle iyileşme göstermeye başlar ve bilinçli şekilde hareket eder. Daha sonrasında toparlanma aşaması yaşanmaktadır. Bu süreçte yaşanan olaylar karşısında daha sağlıklı şekilde davransa da çok zor bir süreçtir. Olaylar karşısında sürekli tedirginlik Yaşar. Kaygı seviyesi oldukça yüksektir. Deprem ile rüyalar görme, yaşadığı o anın sürekli olarak gözünün önünde olması kendisini oldukça yoracaktır. Plan yapmakta zorluk yaşamaktadır,.
Peki deprem sonrasına ne yapabiliriz;
1.Deprem esnasında neler yaşadığını anlatmaktan çekinmeyin.
2.Deprem anında ya da sonrasında yaşadığınız duyguları yok saymayın.
3.Deprem ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin.
4.Sürekli olarak gelecek planı yapmaya çalışın.
Deprem sonrasında bu duyguları yaşamaktan korkmayın. Bu süreçte bunları hissetmeniz doğal bir süreçtir. Ancak bu durum sizi olumsuz etkiliyor hem de azalmıyor ise bir uzmana başvurabilirsiniz.