Motivasyon
Cenk Sabuncuoğlu
Motivasyon, bireylerin belirli bir zamanda belirli bir eylemi başlatmasının, sürdürmesinin veya bitirmesinin nedenidir. Motivasyonel davranışlar, genellikle, kişinin içinde hareket eden ve hedefe yönelik davranışa girmek için olumlu bir eğilim yaratan psikolojik güçler olarak adlandırılır. Haklılığın tanınması, kendini keşfetmek, kişisel kimlik, güç veya otorite, normlara bağlılık, önyargı, güven eksikliği gibi bilişsel eksiklikler gibi çeşitli motivasyon nedenleri vardır.
"Motivasyon insanın yaşamsal döngüsündeki sıçrama mekanizmasını hayata geçiren bir enerjidir. Motivasyon ruhun tetikleyicisidir"
Motivasyonun temel anlamı motive etmek, gerçekleşmesine neden olmaktır. Motivasyonu anlamak bu nedenle hedefinize ulaşmak için çok önemlidir. Ne istediğinize dair net bir anlayışınız varsa, kendinizi motive edebilirsiniz. Bir hedefe ulaşmak için, sizi neyin motive ettiğini net bir şekilde anlamak önemlidir. Bu, nasıl motive olacağınızın yollarını bulmanıza yardımcı olacaktır.
Motivasyonla ilgili dört ana teori vardır. İlki uyarılma teorisi olarak adlandırılır. Bu teoriye göre, ilginizi çeken her şey sizi motive edebilir. Bu teorinin, insanların ilgilerini çeken herhangi bir şey tarafından motive edilebilecekleri varsayımına dayandığını belirtmek önemlidir. Bu teoride, kendinizi bir kez buna adadıktan sonra, yaptığınız şeyle ilgili fikrinizi değiştirmeye ikna etmek kolaydır. Ancak, bu kendinizi motive etmenin en iyi yolu olmayabilir.
Motivasyonla ilgili ikinci teoriye öğrenme teorisi denir. Öğrenmek güçlü bir motive edici olabilir. Yeni şeyler öğrendiğinizde, yeni şeyler yaparak kolayca motive olabilirsiniz. Motivasyonu artırmak için yeni şeyler öğrenin. Yeni bir şey öğrenin ve onun tarafından motive olun.
Üçüncü teoriye iç kaynak teorisi denir. Bu teoriye göre, motivasyonun elde edilebileceği farklı türde kaynaklar vardır. Farklı türdeki kaynakların farklı türde etkiler verebileceğine inanılmaktadır. Motivasyonun, kişisel içsel motivasyon kaynağına ulaştığında elde edildiğine inanılmaktadır.
Dördüncü teori, dış motivasyon modeli olarak adlandırılır. Bu modele göre, insanlar hedeflerine kolayca ulaşabileceklerine inandıklarında belirli hedeflere ulaşmak için daha fazla motive olma eğilimindedirler. Örneğin, bir öğrenci yüksek not almak istiyorsa, diğer insanların da yüksek not almak için motive olduğunu bildiğinde bunu kolayca yapabilir. Bu, öğrenciyi daha motive edebilir. Buna ek olarak, insanlar, bu eylemleri kolayca gerçekleştirebileceklerine inandıklarında, belirli eylemleri takip etmek için daha fazla motive olma eğilimindedirler.
Beşinci teori, ödül mekanizması teorisi olarak bilinir. Bu, bazı belirli ödül veya tatmin türlerinin daha fazla motivasyona yol açtığını göstermektedir. Motive olmuş insanlar, motive olmayan insanlara göre bir ödülden daha fazla tatmin olma eğilimindedir.
En önemli Motivasyon teorilerinden biri içsel motivasyon olarak bilinir. Ruhsal anlamda size hafiflik ve ağırlık veren seçimlerinizi keşfettiğinizde en önemli motivasyon sürecinizi başlatmış olursunuz. Bu motivasyon süreci kalıcıdır. Gelip geçici değildir. Sebebe bağlılıkla çalışmaz, amaca yönelik olarak sürekli sizi zinde tutan bir enerjidir.
Dışsal motivasyon ise çevrenizden gelebilecek sizi size teşvik eden söylemlerdir. Tamamıyla bu motivasyon kaynağına bağlı olursanız bir süre sonra hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Bu motivasyon türünü ara ara deneyimlemek doğru olandır. Çünkü insanların eleştirileri vizyonlarına, misyonlarına ve algılarına göredir. Bu sebeple dışsal motivasyonu çok fazla merkeze almamak gerekir.
Motivasyon hırsla çalışırsa sonuç genellikle hayal kırıklığı şeklinde ortaya çıkar, azimle çalıştırılırsa genellikle faydaya yönelik sonuçlar ortaya çıkar. İnsan hırs ve azmi ayırabilecek kadar güçlü değildir, sebebi ihtiyaç ve gereklilik dediğimiz enstrümanlar grift bir yapıda olması kişinin bilgiye olan muhtaçlığını ortaya çıkarır. Muhtaçlığı doğru yönetebilirsek azimle ortaya çıkan temiz bir motivasyon kaynağına ulaşmış oluruz.
Motive olmak, insanın kendi zihniyle oluşturduğu kısır döngüleri bertaraf etmek için kullanılan akıcı, temiz bir enerjidir.