Haberler

İyi bir lise iyi bir üniversite demek mi?

Cansu Ayar

Cansu Ayar

Ortaokul Yöneticisi / Bahçeşehir Koleji Konyaaltı Kampüsü
01.07.2021 12:25

30 Haziran 2021 LGS sonuçları resmi olarak açıklandı. Öncelikle tüm sonuçların öğrencilerimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Temmuz ayının ilk haftası başlayacak olan tercihler için işinize yarayacak bazı bilgiler vermek isterim.

LGS sonucunda elde edilen puan ya da yüzdelik dilim doğrultusunda tercih yapılmasına imkân veren yerleştirmeye "merkezi yerleştirme" deniyor. Yüzdelik dilim, öğrencinin ülke genelinde ya da bulunduğu şehirde kaçıncı sırada olduğunun yüzde olarak ifade edilmesidir.

Bu kapsamda; Anadolu Liseleri, Fen liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları/proje okulları, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu teknik programları yer almakta.

Öğrencilerin ikamet adresleri ve sadece okul başarı puanına göre yerleştirmeye ise "yerel yerleştirme" deniyor. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara yerleştirme işlemi, il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince belirlenen kontenjanlara göre yapılacak.

Özel eğitim kurumlarına kayıt ise merkezi sınav puanı esas alınarak kendi yönetmeliklerine göre yapılacak. Özel öğretim kurumlarına kayıt (aday kayıt/ön kayıt) yaptıran öğrencilere tercih ekranı açılmayacak.

Ayrıca yetenek sınavı ile öğrenci alan proje okuluna (güzel sanatlar liseleri, spor liseleri, mûsikî, hafızlık, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu İmam Hatip Liselerine ) kayıt yaptıran öğrencilere de tercih ekranı açılmayacak.

Yayınlanan bu genelgenin tamamına "Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu"ndan bakabilirsiniz.

Tercih işlemi https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi mezun olduğu okuldan veya herhangi resmi ortaokul müdürlüğünden yapılabilecek.

Gelelim gerçeklere! Hepimizin bildiği fakat konuşmadığımız gerçeklere…

2021 LGS'ye hazırlanan milyonlarca gencin eziyet çekmesine neden olan bu sınavın etkisinin uzun yıllar süreceği kesin. Emeklerinin karşılığını alamayan onlarca gencin yaşadığı hayal kırıklığı da cabası… Ailesiyle, öğretmenleriyle, arkadaşlarıyla araları bozulan öğrenciler var. "Sosyal aktivitelerinizi bırakmayın!" dememize rağmen tüm yılını sadece ders çalışarak geçiren bu öğrencilerin yaşadığı başarısızlık algısını değiştirmek psikolojinin en zor boyutu. Bir çocuğa verilebilecek en büyük zarar, "Çalışmak başarılı olmaya yetmiyor." düşüncesinin oluşmasına neden olmaktır. "Çok çalıştım, çok uğraştım, her şeyimi verdim. Sadece matematik yapamadığım için en iyi liseleri hak etmiyorum." dememeli!

Eğitimde değinmemiz gereken bir diğer gerçek de aynı düzeyde eğitim vermesi gereken okullar arasındaki kalite farklılığıdır.

Çok iyi puan alan öğrenciler özel okulların sunduğu burs imkanlarını daha çok değerlendirmekte. Anadolu ve Fen Liselerini tercih eden başarılı öğrencilerse gitgide azalıyor. LGS'ye hazırlanmayan veya girmeyen öğrencilerin en iyi özel okullarda eğitim öğretime devam ettiği gerçeğini de hepimiz biliyoruz.

"Bizim zamanımızda…" diye başlayan cümleleri sevmediğinizi biliyorum fakat affınıza sığınarak öyle başlayacağım.

Fen Lisesi, Anadolu Lisesi mezunu olmak için çok çalışırdık biz. Önceliğimiz bu okulları kazanmaktı. Çünkü bu liselerden mezun olmak ciddi bir ayrıcalıktı. Sınav puanı ile yerleşemediğin takdirde düz lise, süper lise veya o dönem şehirde bir elin parmak sayısını geçmeyen özel okullardan birine yerleşebiliyordun.

Demem o ki kazanmanın haklı gururunu yaşardık. Kıymet bilirdik. Bir hedef vardı ve o hedefe doğru yol alırdık. O zamanlar çalışanla çalışmayanın ayrıldığı dönemlerdi. Eğitim sisteminin özelleşmediği dönemler…

Şimdi velilere sesleniyorum!

Çocuğunuzun geleceğine siz karar vermeyin, birlikte karar alın.

Öncelikle göz önünde bulundurmanız gereken şey kesinlikle gelecek planlarınız. Örneğin bir doktor olmayı istiyorsanız ve puanınız yetiyorsa Fen Liselerini seçebilirsiniz. Eğer hayalinizdeki meslek bir yönetmen olmaksa bu durumda Sosyal Bilimler Liselerini tercih edebilirsiniz.

Tercih edeceğiniz okullarda dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da yabancı dil eğitimi olmalı.Yabancı dili iyi seviyede konuşabiliyor olarak mezun olmak her yönden hayatınıza büyük artılar kazandıracak.

Evet, üniversite çok önemli fakat kariyer planınızı oluşturma konusunda seçtiğiniz lisenin de yardımı olacak. Dolayısıyla gelecekte ne yapmak istediğinize şimdi karar vermelisiniz.

Sizlere tavsiyemdir:

Gittiğiniz okullar sizin hayattaki başarınızın göstergesi değildir. Gerçek başarı, nerede olursanız olun kendinizi en iyi biçimde geliştirebilmenizdir. Gerçek başarı kendinize kattığınız değerdir. Çok iyi bir okuldan mezun olmanız hatta birincilikle bitirmeniz hedeflerinize ulaştığınız anlamına gelmez. Hedefiniz; hangi şartlarda, hangi koşullarda olursa olsun kendinizi büyük ölçüde geliştirmek olmalıdır.

Bu yüzden hedeflerinizi erken belirleyin ve o yolda yürüyün.

Çünkü erken kalkan yol alır!

Sevgiyle kalın.

title