2021 LGS matematiğini değerlendirelim...
Cansu Ayar
2021 LGS'de her yıl olduğu gibi bu yıl da matematik belirleyiciydi. 2020 yılına göre daha zor bir sınavdı. Fakat detaylı incelendiğinde 2019 LGS'ye paralel bir sınavdı.Geometri becerisi daha fazla incelenmişti. Geometri destekli matematik kurgularının olması, öğrencilerin daha çok zorlanmasına sebep olmuştur.
İlk izlenim olarak bakıldığında sorular kısa ve sade görünüyor. Sorular ayrı ayrı değerlendirildiğinde her biri kaliteli; hatalı soru yok .Sorular seçici ve eleyici, gayet açık ve anlaşılırdı.Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı örnek sorulara yakın bir,iki soru vardı. Birkaç soru işlem yeteneğini ölçmeye yönelikti.
Bu yıl matematik dersi, kimin hangi okulu kazanacağını en çok etkileyen, belirleyen ders olacaktır.
Sorular, orantı kurma, denklem ve cebirsel, tablo-grafik ve kare, dikdörtgen becerisi üzerine kurgulanmış.13 soru birinci dönem ağırlıklı ,kapsam geçerliliği ünite bazında yeterli, konu bazında ise eksik bir sınavdı.Her yıl kesin olarak çıkan Ebob Ekok ünitesinden hiç soru yer almıyordu. 6. üniteden soru olmaması ise öğrencilerin lehine olmuştur.
Sorular öğrencileri birçok yönden ölçecek düzeydeydi.
-Akıl yürütme
-Görsel okuma
-Okuduğunu anlama ve uygulama
-Şıkların dağılımlarında çeldiriciler çok güçlüydü.
Sorular günlük yaşamdan destek alıyor gibi fakat daha çok matematiksel bakış açısı istiyordu. Bazı sorular birkaç konunun kazanımının birleşiminden oluşuyordu. Bu durum soruların zorluk seviyesini arttırmıştır.
Eğitimci Yazar Serdar Akmeşe ile yapmış olduğumuz görüşmede varmış olduğumuz bazı analizleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Soruların 3 tanesi 'kolay', 9 tanesi 'orta', 8 tanesi 'zor' güçlük düzeyinde olup, 2 tanesi işlem yeteneği, 6 tanesi problem tabanlı ve 12 tanesi geometri tabanlı sorunlardan oluşmaktadır. Konulara göre soru sayılımı dağılımı 8. sınıf matematik müfredatı ders saati ağırlığı ile uyuşmamaktadır. Örneğin %17 ağırlıktaki doğrusal ilişkiler konusundan 2 soru sorulmuşken %6 ağırlığa sahip eşitsizlikler konusundan da 2 soru sorulmuştur. A kitapçığının 15. sorusunda müfredattan daha önceki yıllarda çıkarılmış olan 30-60-90 özel üçgeni bağıntısının kullanılmasına yönelik, yine A kitapçığının 18.sorusunda müfredattan çıkarılan iki bilinmeyenli denklemler konusunu kullanılarak problemin çözümüne yönelik sorular kurgulanmıştır.
Matematik, anlayabilmek ve çözebilmek, uzun bir tecrübeye dayanır. İlkokul yıllarından başlayan bu serüven matematiğe karşı bakış açısının oluştuğu en kritik dönemdir. Bu süreçlerde çocuklarımızı her yönden destekleyerek sağlam bir bina inşa etmeliyiz. İnsanın yapabileceğine olan inancı kafadadır. Her şey algıdan ibarettir. Öğrencilerimizi 'başarabilirim' algısına ulaştırmak bizim en temel görevimizdir. Unutmayalım ki LGS hayallerinize giden bir basamak.Önümüzde uzun bir süreç var sevgili öğrenciler.
Yere düşeceğiz, çukurlara düşeceğiz, kafamız gözümüz yarılacak, mağlup olacağız, kaybedeceğiz ama önemli olan hani derler ya yiğit düştüğü yerden kalkar. Hayallerin, ideallerin peşinde koşabilmek, vazgeçmemek...