Nedir bu son günlerde dillerden düşmeyen "Kişisel Markalaşma"?
Bengü Arslan Esin
Kişisel Markalaşma (Personal Branding), bir bireyi kendi sektöründe otorite olarak konumlandırmak, itibarını artırmak ve/veya rakiplerinden farkını ortaya koymak suretiyle; kariyerinde yükselmesini sağlamak, etki çemberini genişletmek, kamuoyunda algı oluşturmak, kamuoyunu etkilemek ve giderek daha büyük bir etki oluşturmak için yapılan bilinçli çabaların bütünüdür.
Biraz daha kolay anlaşılır hale getireyim:
* Kişinin benzersiz yönlerini bulmak
* Kişinin bilinmesi istenen özellikleriyle alakalı bir itibar oluşturmak
* 0 Kişinin bu itibarlı özellikleriyle bilinmesini sağlamak
Kişisel Markalaşma mı Kişisel Gelişim mi?
Kişisel markalaşmanın, kişisel gelişimden en önemli farkı; başarıyı, bir kendi kendini paketleme (self packaging) biçimi olarak tanımlamasıdır.
Bir kişisel marka, adeta kişiden bir başkası tarafından sürdürülen ancak kişiyle ilişki kurmanın toplam deneyimini tanımlayan bir algıdır.
Kişisel Marka mı? Kurumsal Marka mı?
Kişisel marka olarak kabul edilen kişiler, işletmelerini kendi isimleriyle ilişkilendirebilir. Örneğin, Donald Trump ve Trump Tower…
Veya bir kişisel marka, bir firmayı desteklemek veya kazanç sağlatmak için kendi repütasyonunu kullanabilir. Buna en güzel örnek ise Kim Kardashian'ın işbirikleridir.
Kişisel Marka Gerçeği Hakkında
Kısa Kısa…
* Tüketicilerin %80 oranında sosyal medyada takip ettikleri kişisel markalarla ilişkili ürün ve hizmetleri tercih ettikleri düşünülmektedir.
* Kişisel markalar, halka mal olmuş bir kişi hakkındaki algıyı değiştirmek amacıyla yenilenebilir.
* Bir kişisel marka, kamuoyu tarafından ne kadar özgün algılanıyorsa, o kadar başarılı kabul edilir.
* "Kişisel Markalaşma" terimi ilk kez 1937 yılında kullanıldı ancak yeniden anıldığında takvimler 1981 yılını gösteriyordu.
* İnternet kullanımının artmasıyla beraber kişisel markalaşma önem kazanmıştır çünkü artık sosyal medyada yaratılan kimlikler fiziksel dünyayı etkiler hale gelmiştir. Bu nedenledir ki; iş görüşmelerinden önce adayın sosyal medya hesapları incelenmektedir.
Kişisel Markalaşmanın Bebek Adımları:
1. Kişinin, internette bıraktığı tüm izlerin denetlenmesi ve düzenlenmesi
2. Arama sonuçlarından, kişinin itibarını zedeleyebilecek unsurların kaldırtılması
3. Kişisel markanın en iyi özelliklerini yansıtan içeriklerin yaratılması ve yayınlanması
4. Kişinin ününe bakım-onarım yapmak suretiyle, sürdürülebilir itibar kazandırılması
5. İlk 4 adımın sonuçlarını gözlemleyerek başarılı bir markalaşma stratejisi yaratılması
Goffman diyor ki…
Goffman'ın Öz Sunum Teoremi, kişinin sahne önünde nasıl görünmek istediğini ve emsalleri (rakipleri) ile kamuoyu tarafından nasıl algılandığını ele alır.
Kişisel Markalaşma sürecinde, kişi, sahneye koymak istediği kişilikten ibarettir yani adeta tiyatro oyununda rol alan bir aktördür.
Sahne önünde, aktör, göstermek istediği kişiliği tasvir edecek bir çok olumlu ve kasıtlı mesaj verir.
Sahne arkası ise, kamuoyuna açık olmayan (sosyal medyada yayınlanmaması gereken) bir mutfaktır. Burada başkaları tarafından görülmesi istenen kişilik için çalışılır.
ABD'de magazin basınını uzunca süre bir beyzbol oyuncusu meşgul etti. Konu eski sevgilisine attığı ırkçı mesajlar ve ayrılma hadisesinden sonra eski sevgilinin bu mesajları ifşa etmesiydi… Ünlü oyuncu takımından ihraç edildi.
Yani; mutfak gizli kalmak zorundadır!
Kişisel Markan İçin Kendinden Ödün Verebilecek misin?
Bir kişisel marka, kamuoyuna daima olumlu kabul edilecek mesajlar vermelidir. Kişinin düşünceleri veya inançları bu olumlu kabul ile çelişiyorsa dahi, kişi, kendi inançlarını yayınlamaktan kaçınmalıdır.
Zira, kişisel markalaşmada amaç kişinin kendini ifade etmesi değil, yükselmesidir.
Kişi, kişisel markasını yani imajını kasıtlı olarak şekillendirir. Kendini ifade etmek ise gerekli olduğu koşulda yükselmenin bir yan ürünü olarak kullanılabilir.
Zaten kişisel markalaşmada başarı, kişinin iç becerileri, motivasyonları ve/veya ilgi alanlarına göre değerlendirilmez. Kişisel markalaşma, kendini paketleme odaklıdır ve başarı kriteri kişinin ne denli etkili markalaşabildiğidir.
Tüm kişisel markalaşma stratejilerinin temelinde özgün olmak yatar ancak özgün olmanın tanımı kişinin kim olduğundan çok, olması gereken kişilik ile ilişkilidir.
Kişisel Markalaşma Etik mi?
Kendi soruma iki soruyla cevap vereceğim ve yorumu size bırakacağım….
1. Kişisel markalaşma, kendini ifşa etme pratiğini içerir. Kişinin günlük hayatına ilişkin doneler, başkaları tarafından tüketilecek öğeler olarak sunulur. Pekiyi, ya kişisel marka kişisinin gerçek eş, dost, akrabası, bu işten nasibini nasıl alır?
2. Bir başka açıdan bakacak olursak; bu şeffaflığın gerçek olmaması yani kişisel markanın günlük hayatına ilişkin donelerin kişisel marka danışmanları tarafından yaratılan kurgular olmasına ne demeli?
Kişisel markanın sahip olduğu tüm özellikler birer üründür!!!
Kişisel Markalaşma Süreci Ne Oluyor Bu Durumda?
Bir kişisel marka olmak ve marka değeri yaratabilmek için sahip olunan bilgi ve uzmanlığın, markanın emsalleri (rakipleri) ve kamuoyu tarafından kabul görmesi için harcanan emek ve zamana "Kişisel Markalaşma Süreci" denir.
Laf aramızda, bu, Bourz'da en iyi yaptığımız işlerden biridir.
Öncelikle kişisel marka adayımız için bir nevi SWOT analizi yapıyoruz. Tek farkımız, enerji, motivasyon, kültür, eğitim, deneyim, iletişim becerileri, liderlik, diksiyon, hitabet, empati yeteneği gibi kriterlere 1 ila 10 arasında puan veriyor olmamız.
İşin püf noktası ise şu ikisi arasında ki bıçak sırtı ayrımı doğru yapabilmekte:
1. Kişisel marka adayının isminin geçtiği ortamlarda hangi konuda uzman olduğu söyleniyor?
2. Kişisel marka yaratılacak kişinin hangi konularda bilgisi, deneyimi ve/veya uzmanlığı var?
Sonra, marka ismini belirlemek gelir. Gerekiyorsa bir de ünvan eklenir.
Bir adım sonrası, kurumsal markalaşma sürecine benzerdir. Mesela logo, pantone renkleri, yazı karakteri, slogan gibi öğelerin yaratım süreci başlar.
Ama kurumsal markalaşmaya ilave olarak sosyal medya paylaşımlarının arka fonunda çalan müzikten, kişisel markanın giyim tarzına, saç modelinden, kullanacağı parfüme kadar pek çok intim detay girer işin içine…
Eeee ya sonra?
Kişisel Markalaşma Sürecinin sonuçları aşağıdakilerden biri olabilir:
* FENOMEN OLMAK
* İYİ BİR ROL MODELE DÖNÜŞMEK
* TAM BİR PROFESYONEL OLARAK ANILMAK
Bunun sana ne faydası mı var?
Öyle deme, kişisel markalaşmayı başaran kişi;
* Ünlü olur
* Talep görür
* Kalıcı olur
* Gelir seviyesi yükselir
* Muteberlik kazanır
* Saygı görür
* (Fenomen, rol model veya profesyonel olarak) kariyer hedefine ulaşır.
Unutulmamalıdır ki:
Kişisel markanın oluşturulmasını takiben, itibarının korunması için düzenli ve sürekli aksiyon almak ve yeniliklere ayak uydurmak gerekir.
Yani Bourz ile yola devam edilir…
https://www.instagram.com/benguarslan