Her gün bir doz diksiyon
Ahmet Furkan Başdemir
Etkili ve güzel konuşmak bir ayrıcalıktır. Sesin ahengi kelimelerle bütünleşince ortaya çıkan sanatsal tını dinleyen ve anlatan tarafta daha keyifli bir iletişimin başlamasını sağlar. Ve bu başlangıç her gün düzenli bir çalışma sonucu ortaya çıkar. Bunun için her gün bir doz diksiyon.
Evde ofiste veya spor salonunda hangi ortamda olursanız olun diksiyon alıştırmalarını günde bir defa dahi yaptığınızda ses kalitenizin gitgide artabileceğini biliyor muydunuz? Yoğun bir iş hayatınız ve meşguliyetleriniz olabilir. Diksiyonu her yeni bir günde ayırdığınız belli bir saat aralığında programlı bir şekilde uygulayıp alıştırma yaparsanız gelişiminizi hem kendinizde hem çevrenizde fark edilebilir olduğunu görecekseniz. Önemli olan bulunulan ortamda günlük alıştırmaları doğru bir şekilde uygulayıp rutin haline getirebilmektir. Siz değerli okuyucular diksiyon için bu satırları okurken etkili konuşabilmek için ilk adımı atmış bulunuyorsunuz.
Egzersizler nasıl yapılmalıdır?
İlk adımımız sessiz ve daha iyi konsantre olabileceğiniz bir alan belirlemeniz olacaktır. Akıcı konuşmak ve doğru nefes alabilmeniz için iki dakika boyunca diyafram alıştırmasıyla ilk adımı atalım. Öncelikle rahat ve dik oturun. Bir elinizi karnınıza koyun diğer elinizi de sırtınıza atacak şekilde ayarlayın. Derin bir nefes alın ve yavaş yavaş aldığınız nefesi geri verin. Bu işlemi yaklaşık iki dakika boyunca yapmaya çalışın. Önemli olan burundan nefesi alıp ağızdan nefesi vermektir.
Diğer bir alıştırmamız ise kalem egzersizidir. Dişlerimizin arasına özellikle kurşun bir kalem alalım. Arka dişlerimizi kapsayacak şekilde kalemi tutalım. Şiir veya bir kitap metninden bir bölüm okumaya çalışalım. Bu egzersiz çene kasları ve dil kaslarının çalışması açısından çok yararlıdır. Çalışma esnasında kelimeler ilk etapta doğru çıkmayabilir, ama dişlerimizle kalemi sıkarak her bir kelimeyi çıkarmak için uğraşın. Bu antrenmanı yaklaşık beş dakika boyunca yaptıktan sonra birde kalemsiz bir şekilde okuduğumuz bölümleri tekrar okuyalım. Ve bu şekilde farkı sizlerde görmüş olacaksınız.
Bir günlük çalışma rehberimizde olmazsa olmazlardan olan biride u – x çalışmasıdır. Çene kasları ve dudakların harekete geçmesini sağlayan bu uygulama kapalı ağızdan konuşma ve dudak tembelliğini önleyebileceği gibi ağız kaslarımızı harekete geçiriyor. u ve x olabildiğince harfi vurgular şekilde söylemeye çalışalım. Dudaklarınızı hareket ettirerek öne doğru yaklaşık iki dakika u x diyerek söyleyelim.
Diğer bir çalışmamız ise tekerleme çalışmasıdır. Pratiklik bakımından önce basit bir tekerleme seçmekle başlayalım. Burada istenilen karışık kelimeler gibi gözüken tekerlemeleri akıcı ve doğru bir şekilde okuyabilmektir. Bu egzersizi önce hızlı sonra yavaş olarak iki farklı formatta okumaya çalışalım. Söyleyemediğimiz kelimeleri tekrar tekrar hızlı bir şekilde okumaya çalışalım. Ve son olarak okuduğumuz tekerlemeyi seri bir şekilde okumaya çalışalım.