Etkili konuşmanın püf noktaları
Ahmet Furkan Başdemir
İlham veren konuşmacıların anlaşılabilir olmasının en büyük kilit noktası dinleyici de etkili ve kalıcı öğrenmeler oluşturabilmesinden geçiyor. Konunun dikkatle takip edilmesi, bilginin anlaşılabilir bir şekilde hafızaya alınabilmesiyle sürdürebilir öğrenmeyi sağlayabilme faktörüne etkili konuşma denir. Etkili konuşmayı hayatında rol model olarak benimseyen kişiler muhatabının gözünün içine bakmayı sever. Göz teması yapmak hitabetin ve iletişimin çok önemli bir unsurudur. Yorumlama ve ses tonunu iyi kullanmak, karizmatik olan insanların mutlak tercihlerindendir. Bir sahne veya bir sunumda beden dilini kullanmak ise çok önemli ve dikkat çekici bir detaydır. Deneyimli konuşmacılar jest ve mimikle birlikte beden dillerini anlattığı konuyla ilişkili bir şekilde paylaşmayı ve uygulamayı sever. Topluluk önünde konuşmacılar sesin ahengini azaltarak yeri geldiğinde ses seviyesini çoğaltabilmesi, iletişimin dağılmaması için önemlidir. Konuyu giriş gelişme ve sonuç bağlamında planlamak gerekir. Etkili iletişimin olmazsa olmazlarından biriside diyafram nefesini doğru bir şekilde alabilmektir. Nefes egzersizi yapmak iletişim öncesi çok büyük avantaj sağlayacaktır.
NASIL BİR HAZIRLIK YAPILMALI?
Anlatılan konuda öncelikle yeterli bir bilgi akışına sahip olunması gereklidir. Konuşma yapılacağı alan veya detaylar en ince unsuruna kadar araştırılmalıdır. Konuşmacı dinleyici ile empati yapabilmelidir. Dinleyen tarafın psikolojisine inebilmek iletişim için önemli bir detaydır. Yorum olarak bilimsel ve tarihsel anlatımlar, çarpıcı örnekler, güncel hayat içerisinden seçebileceğiniz eğlenceli kesitler günlük yaşamdan örnekler ile yorumlarda yer vermek iletişimi çok daha keyifli kılacaktır.
HAZIRLIKSIZ KONUŞMA
Kitleleri etkileyebilmek hazırlıklı bir konuşmadan geçiyor. Fakat dinleyicileri tanımadan ve araştırmadan sadece kör bilgi üzerine dayalı anlatımlara hazırlıksız konuşmalar denilmektedir. Etkili konuşan insanlar gelişi güzel konuşmazlar. Bilgi birikimi ile diksiyonu çok etkili bir şekilde kullanan kişiler, karşısındaki insanlarla empati kurabilmektedirler. Jest ve mimiklerden dinleyiciyi tanımlayabilir, anlayabilir ve konuşmasını titizlikle sürdürebilmektedir.