Diksiyon başarısı yaş tanımaz!
Ahmet Furkan Başdemir
Olmazsa olmazlarımızdan güzel konuşmak, ses tonu ve vurgu diksiyonu yansıtan en önemli kriterlerden biridir değil mi? Peki gün geçtikçe diksiyonumuza ne kadar dikkat ediyoruz ve ne kadar daha iyi olabilmek için çabalıyoruz? Diksiyonu öğrenmekte yaş kriteri var mı? İşte sevgili okuyucular, tam bu anlamda konumuzla ilişkili size bir başarı öyküsünden söz etmek istiyorum.
Kimi ev hanımı, kimi iş kadını, hepsinin amacı daha net ve etkili konuşabilmekti. Hep birlikte 1,5 aylık eğitim için yolculuğa çıktık. Bir kısmı göz teması kullanamıyordu, diğer bir kısmı ise kendini ifade ederken zorlanıyordu. Peki ne yapılması gerekiyordu? Hatalar ve kaygılar yerine daha iyi nasıl olabiliriz anlayışını ortaya koymak, düşünmeden konuşmayı bir kenara bırakabilmek, topluluk önünde konuşurken karşısındaki kişiyi büyütmeden heyecanla daha rahat kendini ifade edebilmek. Amaç bunun farkına varabilmekti. Gelişim için her bir öğrenciye hem uygulama bazında hem sözlü olarak ses tonunun gücünü fark edebilmeyi istedim. 65 yaşında eğitimle tanışan da vardı, 30 yaşında olup zaman diliminde katılan da vardı. Çünkü imzamız nasıl bir markaysa ses tonu kalitesi de kişinin markasıdır.
Sevgili okuyucular, her bir insanın ses seviyesi gelişime çok açık. Kimimiz gelişime orta derecede yatkınken, kimimiz yüksek seviyede bir tonda yatkın olabiliyoruz ve daha da iyi bir seviyesine çıkabilme potansiyeli taşıyoruz. Başarı öyküsünde de anlatmak istediğim farkında olmak ve bunu harekete geçirmekti. Kadınlar ses seviyelerini ses tonunu daha iyi hale getirmeye çalıştılar. Sadece eğitim almak iyi bir diksiyona sahip olmak değil, diksiyonu yaşam biçimi olarak kabul etmek gerekli. Kalem uygulaması, kitap okuma, nefes egzersizleri ve daha birçok alıştırmaları yapan öğrenciler hepsi günden güne gelişim kaydettiler. Sahneye çıkarken çekinen öğrenciler özgüvenli olarak ilk ben çıkmak istiyorum dedi. Hitabet metni okuyan öğrencinin ses tonundaki değişim, dışarıdan ve çevresinden fark edilebilir oldu. Ben yapamam zorlanırım diyen Ayşe, sahnede konuşmasıyla beğenildi ve yoğun bir alkış aldı. Sevgili okuyucular 1,5 ay kısa bir süre de olsa herkesin gelişimine yol alabileceği bir süre zarfı. Kaygı olarak yaklaşılan benim ayırabilecek vaktim yok, zamanım yok demek yerine direk başlamak en güzel başlangıç olacaktır. O öğrencilerin hepsi mezun oldu. Başarılı güzel bir diksiyona sahip oldu. Sizde daha iyi bir diksiyon için ertelemeyin ve diksiyon için çalışmaya, öğrenmeye, araştırmaya başlayın.
Güzel diksiyonunuz vurgulu sesiniz olsun
Sevgiyle kalın...