Haberler

Parkinson Hastalığına Apple Watch Çözümü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Apple Watch Parkinson hastaları için umut ışığı anlamına mı geliyor? Apple Watch 4. Seriyle birlikte artık kalp atışı ölçümüne bir de elektrokardiyogram özelliği ekleyerek bir çok kullanıcısının hayatını kurtarmayı başardı. EKG özelliği standart bir kalp atış hızı ölçümlemesinin yanısıra normal kalp atış ritminin dışında yer alan bir ritm yaşanıp yaşanmamasını ölçümlüyor.

Apple Watch Parkinson hastaları için umut ışığı anlamına mı geliyor?

Apple Watch 4. Seriyle birlikte artık kalp atışı ölçümüne bir de elektrokardiyogram özelliği ekleyerek bir çok kullanıcısının hayatını kurtarmayı başardı. EKG özelliği standart bir kalp atış hızı ölçümlemesinin yanısıra normal kalp atış ritminin dışında yer alan bir ritm yaşanıp yaşanmamasını ölçümlüyor. Böyle bir durum söz konusu olduğunda o kişi Atrial Fibrilasyon'a girmiş olur. AF kalbin kulakçıklarından (atrium) kaynaklanan düzensiz kalp atışları ile karakterize bir ritim bozukluğudur ve en sık rastlanan ritm bozukluğu olarak bilinir.

Apple, saat serisinde kalp rahatsızlıklarıyla ilgili böyle önemli bir ölçümleme ve anlık rahatsızlıklarda ilgili uygulamalar üzerinden müdahalede bulunabilme gibi faydalar sağladıktan sonra başka hangi hastalıklar ve durumlarda kullanıcılarına fark yaratabiliriz sorusunun cevabını aramaya başladı. Apple, Amerikan Patent Enstitüsü'ne yaptığı yeni bir başvuruyla aradığı cevabı bulduğunu kanıtlamış oldu. Bu başvurunun konusu Tremor yani titremeler ile ilgiliydi.

Close Up Of Senior Man Suffering With Parkinsons Diesease

Vücutta kasların istemsiz şekilde hareket ederek titreme yapması hastalığını Parkinson olarak adlandırıyoruz ve Apple yaptığı test ve araştırmalar sonucunda aldığı patentle bu tip hastalara akıllı saatleriyle bir fark yaratmanın yolunu bulmuş gibi gözüküyor. Parkinson hastalarının istemsiz hareketleri ve titremeleri genelde bu hastalığın diğer belirtilerini ortadan kaldırmak için yapılan tedaviler esnasında meydana geliyor. Örneğin Parkinson hastalarına genellikle dopamine bu tip sonuçlar ortaya çıkartabiliyor. Apple watch, Parkinson hastalarının kolunda her an durarak hareketlerinin analizi ve bunu doktoruyla paylaşma aşamalarında aktif rol oynayacak. Eğer hastalığın diğer belirtileri için verilen ilaçlar nedeniyle titreme ve istemsiz hareketler artarsa o zaman doktoru bunu Apple Watch'ın kaydettiği hareket özetinden fark edip ilaç değişikliğine başvuracak.

Parkinson hastalığının çözümüne yaptığı katkılardan sonra bir sonraki hedef şeker hastalığıyla mücadele insanlar olması tahmin ediliyor. Şeker hastalığına sahip kişiler her yemek öncesi kanındaki şeker oranını ölçmek zorunda ve eğer normal seviyede değilse insülin iğnesiyle müdahale etmek zorunda. Apple'ın geçen sene yaptığı patent başvurusu da kandaki glukoz oranını ultraviole ışığıyla ölçümleme üzerineydi. Eğer bu teknoloji doğru bir ölçümleme yapabiliyorsa ve tüm şeker hastalarını günde en az 3 kez iğneyle şeker ölçümü yapmaktan kurtarabilir. Sırf şeker hastalarının Apple Watch alması bile bu akıllı saat satışlarını inanılmaz bir seviyeye taşıyıp rekorlara imza attırabilir. Apple'ın bu konudaki ilerlemesi şimdiden herkes için büyük bir merak konusu..

Kaynak: Yüksek Teknoloji / Yüksek Teknoloji
title
Close