Haberler

Zonguldak'ta Kömürün Buluşunun 179. Yılı Kutlaması

Zonguldak'ta Kömürün Buluşunun 179. Yılı Kutlaması
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ta Kömürün Bulunuşunun 179. Yılı Törenle Kutlandı.

Zonguldak'ta kömürün bulunuşunun 179. yılı törenle kutlandı.

Zonguldak'ta kömürün bulunuşunun 179. yılı kutlanırken kömürü bulan Uzunmehmet, düzenlenen törenle anıldı. Uzunmehmet Anıtı'nda gerçekleştirilen törene, Zonguldak Vali Yardımcısı Hayri Sandıkçı, Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, 3. Jandarma Er Eğitim Garnizon ve Tugay Komutanı Tuğgeneral Erhan Güder, İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Temel Aksel, İl Emniyet Müdürü Atilla Çınar, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Turan Arslan, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramazan Denizer, Bölge Çalışma Müdürü Gönül Demirsu, İl Sağlık Müdürü Öner Güner, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Muharrem Demirci, Maden Mühendisleri Odası (MMO) Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, sivil toplum örgütleri temsilcileri, öğrenciler ve madenciler katıldı. Anıta çelenklerin konması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından lise öğrencileri günün önem ve anlamını belirten şiirler okudular. Törende konuşan Rıfat Dağdelen, kömürün önemini anlattı. Zonguldak'ın kömür sayesinde Cumhuriyet döneminde kurulan ilk şehir olma özelliği bulunduğunu hatırlatan Dağdelen, "Kömürün Zonguldak'ta 1829 yılında bulunduğu kabul edilmekle birlikte son yapılan araştırmalar bunun tarihinin çok daha derinlere indiğini gösteriyor. Zonguldak, kömürün bulunuşundan sonra yerleşim alanı olarak açılmıştır. Kömür sayesinde de Cumhuriyetin ilk vilayeti olmuştur. Taşkömürü bildiğiniz gibi stratejik öneme sahip bir madendir ve demir-çeliğin vazgeçilmez unsuru ve vazgeçilmez ham maddesidir. Zira bugüne kadar demir-çelik elde etmek amacıyla kömürün yerine konulabilecek bir başka madde keşfedilememiştir. Zonguldak Havzası'nda 1 milyar 300 milyon ton taşkömürü rezervi olduğunu söyledik ve söylemeye devam ediyoruz. Aslında bu rezerv çok daha büyüktür. Anadolu'nun o kaynaklarını hakkıyla bilmiyoruz. Çünkü yeterli sondajları yapmadık. Bu sondajları yapmamız gerekiyor. Zonguldak'ta da Maden Tetkik Arama (MTA) ile yaptığımız anlaşma sonucunda bu sondajlara başladık ve bunları geliştireceğiz. İnanıyorum ki söylediğimiz bu rezerv çok daha artacaktır. Ayrıca ülkemizde çok daha değişik madenler vardır, bunların ortaya çıkarılması için de bir seferberlik başlatılmış bulunmaktadır" diye konuştu. TTK'nın uzun bir dönem edildiğini söyleyen Dağdelen, açılan yaraları kapatmak için tüm hızıyla çalışmaların sürdürüldüğü vurguladı. Çalışmalar hakkında bilgi veren Dağdelen, şöyle devam etti:

"Biz Türkiye Taşkömürü Kurumu olarak uzun yıllar ihmale uğradık. Genel Müdür olarak buraya geldiğimde bir ton kömürü demir-çelik sektörüne 56 dolara veriyorduk. Ama bugün dünya piyasalarında metalürjik kömür büyük değer kazandı ve bugün bu rakam 180 dolarlara çıktı. Göreve başladığımda TTK' da 15 binin üzerinde işçi vardı. Bugün bu rakam 9 binlere düştü. Yalnız büyük yatırımlar yapılmıştır. Gerek yeraltında hazırlıklar gerekse yerüstünde kömür yıkama tesisleri ve ayrıca kullandığımız makine ve ekipmanların büyük bir bölümü yenilenmiştir. Bu yenilenme faaliyetleri devam ediyor. Yani son 30 yılın en büyük yatırımları yapılmaktadır ve gelecek 30 yılın üretimine katkıda bulunacak faaliyetlerde bulunmaktayız. Kısa süre sonra tekrar, 3 lavvuar ve 3 kuyunun ihalesine çıkacağız. Şu ana kadar yeraltında 28 kilometre tünel ihale ettik ve 8 kilometre tünel daha ihale edeceğiz. Bunların hepsi yatırımdır. Eksilen işçilerimizin yerine yenisini koymak için müracaatlarımız mevcuttur. Meclis Başkanımız bu isteğimizi destekliyorlar. Öyle zannediyorum ki bu da çıkacaktır. Bu konuda yardımcı olan siyasilere de teşekkür ediyorum. Zonguldak'ı canlandırmak için büyük bir hamle başlatılmıştır. Dilerim ki bu çabalar sonuç versin ve Zonguldak, geçmişte olduğu gibi Türkiye'nin en kıymetli vilayetlerinden biri olma hüviyetini yeniden kazansın." Taşkömürünün dünyadaki öneminin son dönemde yeniden hızla yükseldiğine değinen GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer, Zonguldak bölgesinde özel kömür işletmelerinin kapılarında alıcıların sıra beklediğini söyledi. TTK'nin Zonguldak için bir şans olduğunu söyleyen Denizer, "Uzun Mehmet'in kömürü buluşunun 179' uncu ve Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 87'inci yıl dönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün bizim için mutlu bir gün. Çünkü 160 yıldır bu topraklardan çıkardığımız kömür madeni ile ülkemize ve milletimize hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz. Bugün bizim için aynı zamanda hüzünlü bir gün. Çünkü ülkemizin sanayileşmesi ve gelişip kalkınması, halkımızın refah seviyesinin yükselmesi ve çağdaş bir yaşam sürebilmesi için 160 yıldır doğa ile mücadele ederken verdiğimiz şehitlerimizi de hatırlıyor ve onların acısını yaşıyoruz. Bu güne kadar maden kazalarında ölenler Uzun Mehmet'i bir kez daha rahmetle anıyoruz" diye konuştu.

SANAYİLEŞMEYE HİZMET Kömür kazarak Türkiye'nin sanayileşmesine hizmet edildiğini söyleyen Denizer şöyle konuştu:

"Bizler her geçen gün biraz daha fazla kömür kazarak ülkemizin sanayileşmesine hizmet ettik. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye'nin iç ve dış borç toplamı 345 milyar dolar ile rekor kırıyor. Türkiye ürettiğinden çok daha fazlasını tüketiyor ve dış ticaret açığı da rekor kırıyor. Üretim ekonomisinden uzaklaştırıldık. Bugün 160 yıllık üretim kültürüne sahip ve 5 milyon ton üretim kapasitesi bulunan TTK 1.7 milyon ton kömür üretiyor. Türkiye geçen yıl taşkömürü için dışarıya 2 milyar dolar ödedi. Geçen yıl 120-130 dolar civarında olan kömür fiyatları bugün 200 doları buldu. Önümüzdeki yıl, koklaşabilir özellikteki taşkömürü için 300 dolara bağlantı yapan devletler var. Böyle giderse Türkiye'nin taşkömürü için dışarıya ödeyeceği para 4 milyar doları aşacak. Bu gelişmeler ile gözler Zonguldak'a döndü. Bugün sadece TTK'nın değil bölgemizdeki özel kömür işletmelerinin kapılarında alıcılar sıra bekliyor. Ama kömürde üretim yok. Bu durum Zonguldak için TTK için bir şanstır. Yeraltında 1.3 milyar ton kömürümüz var. TTK'yı kar eden bir kurum haline getirebiliriz. Bunun için öncelikle işçi açıklarını gidererek hazır kömürü ekonomiye kazandırmalı ve hızla yeni yatırımlar, yeni hazırlıklar yapmalıyız. TTK Genel Müdürlüğü'nün yeni işçi alınması talebi acilen yerine getirilmelidir. TTK ve MTA işyerleri olmak üzere bulunduğumuz her yerde, ülkemizin ve milletimizin geleceği için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Madencilik dünyanın en zor mesleği ama bugün her şeye rağmen bu mesleği sürdürmek zorundayız. Çünkü taşkömürü, hala dünya sanayisi için vazgeçilmez bir enerji kaynağıdır." Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı da törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Kömür dünya enerji politikaları açısından gelecekte daha uzun yıllar önemini koruyacak olan vazgeçilmez öneme sahip bir hammaddedir. Zonguldak kömürün bulunmasıyla birlikte gelişmeye, büyümeye başlamış bir kenttir. Zonguldak, Cumhuriyet'in kurulmasıyla ülke kalkınmasına yön vermeye başlamıştır. Kardemir ve Erdemir gibi tesislerin havzada faaliyete başlamasıyla üreterek büyümeye devam eden Zonguldak 1980'li yıllara kadar ülkemizin bir numaralı ağır sanayi bölgesi olma özelliğini korumuştur. Kamu işletmeciliğini bitirmek adına adımlar atılmış, mevcut kurumlar bilinçli bir şekilde zarar ettirilerek, kamu işletmeciliği çökertilmiştir. Kalkınmada sürekliliğin sağlanması ve dışa bağımlılığın azaltılması için ülke kaynaklarının kullanılması gerektiği göz ardı edilmiştir ve ülkemiz her açıdan dışa bağımlı hale getirilmiştir. Kalkınmamız için öncelikle kendi kaynaklarımızın kullanılması gerektiği kaçınılmazdır. Madencilik istihdam ağırlıklı bir sektördür. Her maden işletmesi için değişik olmasına karşın, sektörde çalışan 1 kişi, sürdürülen faaliyetin teknik ve sosyal gereksinimlerini karşılamak üzere diğer yan sektörlerde en az 10 kişiye dolaylı istihdam sağlamaktadır." (OA-SŞ-Y) 22.06.2008 12:13 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close