Haberler

Zonguldak'ta 'Engelleri Bir Çiçekle Aşıyoruz' Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak’ta, Engellilerin Toplumsal Entegrasyonu Projesi kapsamında uygulanan “Engelleri Bir Çiçekle Aşıyoruz” projesi çerçevesinde konferans düzenlendi.

Zonguldak'ta, Engellilerin Toplumsal Entegrasyonu Projesi kapsamında uygulanan "Engelleri Bir Çiçekle Aşıyoruz" projesi çerçevesinde konferans düzenlendi.

Zonguldak Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa, Zonguldak Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Kemal Gümrükçü, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zuhal Kunduracılar, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Tülin Düğer, Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Sevim Çelik, şube müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Konferansta, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Koca, "Bizim için önemli olan bu projenin amacına ulaşmasıdır. Bizim projemiz Türkiye'deki 3. projedir. Zonguldak olarak yaptığımız bu proje çok ciddi bir projedir. Projenin ayakları yere basıyor. Bu projeden gelecek için çok güzel neticeler alacağımıza inanıyorum. Konferansımıza katılan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Ardından konuşma yapan BEÜ Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zuhal Kunduracılar, "Bu tür çalışmalar çocukların zihinsel algılama teknikleri, el becerileri olsun, yaşam kaliteleri ve ailelerinde çocuklarını toplumdan soyutlamasını da engelleyecek bir proje. Ben öncelikle gerçekten ailelere teşekkür ediyorum. Çok özverili bir şekilde çocuklarını eğitimlere getirdikleri için" diye konuştu.

Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Tülin Düğer "Zihinsel Engellilerde Mesleki Rehabilitasyon" konusunda sunum gerçekleştirdi. Düğer, "Mesleki rehabilitasyon hizmetleri, engelli bireyin fiziksel, algısal ve fonksiyonel düzeyine bağlı olarak uygun işe yerleştirilme ve üretim süreci içinde yer alarak verimliliğini artırma çalışmalarıdır. İnsan ekonomik, sosyal ve psikolojik açıdan çalışmak ve yaşamını devam ettirebilmek için bir gelir elde etmek zorundadır. Engelli bireylerinde çalışma kapasitelerine uygun olarak çalışabilmesi ve ekonomik gelir elde etmesi gerekli koşullar sağlandığında mümkündür. Engelli kişilerin iş yaşamına katılımı, kendilerine olan güven ve saygının artmasına neden olur, aynı zamanda toplumsal katılımını ve topluma ait rollerinden birini gerçekleştirebilmesini sağlar. Engelliler için mesleki rehabilitasyon servisleri kişi için en uygun iş alanının seçilmesi, işe yerleştirilmesi, korunması için mesleki danışmanlık ve mesleki eğitim hizmetlerini kapsamaktadır. Bu amaçla engelli bireyin geriye kalan fiziksel, mental ve mesleki yeteneklerinin analizi yapılır, mesleki eğitim ve iş imkanları ışığında tavsiyelerde bulunulur, iş için engellinin eğitimi ve işe hazırlanması çalışmaları gerçekleştirilir. Uygun bir iş bulunmasına yardımcı olunur, özel düzenlemeler ile çalışması kolaylaştırılır ve işe tam adaptasyon sağlanana kadar izlenir. Tüm bu çalışmalar geniş bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Bunlar doktor, psikiatrist ve psikolog, fizyoterapist, iş-uğraşı terapisti, kurs öğretmenleri, sosyal çalışma uzmanı, mesleki danışman, mühendis, mimar. Yapılan çabalar engelli kişinin çalışma kapasitesi (fiziksel fonksiyonlar, yetenek ve becerileri) ile işin gerektirdikleri ve çalışma çevresinin uyumlandırılması içindir. Böylece emniyetli ve verimli koşullarda engellinin mesleki rehabilitasyonu gerçekleştirilmiş olur" şeklide konuştu.

Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Sevim Çelik "Zihinsel Engelli Bireylerde Kaza, Yaralanmaların Önlenmesinde Hemşirenin Rolü" konusunda sunum yaptı. Çelik şunları söyledi: "Zihinsel engelli bireyler bedensel olarak normal yaşıtlarına göre daha sık hasta olan tamamında konuşma, görme ve işitme gibi ikiden çok ek engeli bulunabilen büyük ve küçük kaslarını kullanmada yetersiz olan göz, el işbirliğini geç ve güç sağlayan, ritimli hareketleri normal olmayan bireylerdir. Zihinsel olarak da bu bireylerin dikkat sürelerinin ve ilgilerinin çok kısa olduğu, konuşmayı kısmen geç öğrendikleri ya da hiç öğrenemedikleri, edindikleri bilgileri transfer edemedikleri, yeni duruma uyum sağlamada güçlük çektikleri bilinmektedir. Zihinsel engelli bireye bakım veren hemşire öncelikle çocuğun ailesini kaza-yaralanmalar konusunda bilgilendirmeli. Bireyin günlük yaşamında yaralanmaya neden olabilecek olası kaza-yaralanma şekillerini değerlendirmeli. Önleyici hemşirelik girişimlerini planlayarak uygulamalıdır. Herhangi bir olası kaza-yaralanma durumunda yaralanmanın ciddiyetine göre acil girişimde bulunmalı ve hastanın ilgili kuruma sevkine rehberlik etmelidir." - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close