Haberler

Ziyaretçilerini 5 Bin 500 Yıl Öncesine Götürecek

Ziyaretçilerini 5 Bin 500 Yıl Öncesine Götürecek
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'un sosyal hayatının, siyasetinin ve sanatının özel heykellerle anlatıldığı Samsun Kent Müzesi, ziyaretçilerini 5 bin 500 yıl öncesine götürmeye hazırlanıyor.

Fatma Kalay - Samsun'un sosyal hayatının, ticaretinin, siyasetinin ve sanatının özel heykellerle anlatıldığı, 60'a yakın akademisyenin çalışmasıyla oluşturulan Samsun Kent Müzesi, ziyaretçilerini 5 bin 500 yıl öncesine götürmeye hazırlanıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Necmi Çamaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun'da kent müzesi kurulması için 2006 yılında çalışmalara başladıklarını söyledi.

Devlet Demiryolları'na ait lojman ve lokal binası alınarak, Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonunun yapıldığını anlatan Çamaş, restorasyonu tamamlanan müzenin dekorasyonunun yapılmaya başlandığını aktardı.

Kent müzelerinin bir kentin tarihi için önemli mekanlar olduğunu açıklayan Çamaş, Samsun'da kurulan müzenin Türkiye'nin en güzel kent müzelerinden biri olacağını belirtti.

Samsun'un tarih boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını bildiren Çamaş, "Samsun, kurtuluş mücadelesinin meşalesinin yakıldığı şehir. Onun için üzerinde taşıdığı misyon çok önemli" dedi.

-Samsun'un 5 bin 500 yıllık yaşamı sergilenecek-

"Ziyaretçiler 2,5 saatini bu müzeyi gezmeye ayırdıkları zaman Samsun'un 5 bin 500 yıllık bütün geçmişini, sosyal hayatını, yaşantısını, ticaretini, ekonomisini, siyasetini, sanatını burada bulabilecek" diyen Çamaş, şunları kaydetti:

"Gelecek nesiller Samsun ile ilgili ne öğrenmek istiyorsa buraya gelecek. Müzeyi planlarken akademisyenlerden çok büyük destek gördük. Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ndeki 60'a yakın akademisyenle çalıştık. Burada yaşayan bir müze yapıyoruz. 1800'lü yıllarda Samsun'un Saathane Meydanı'nda, Bedesten Çarşısı'nda ya da Çarşamba'nın bakırcılar çarşısında neler yapılıyormuş insanlar bunları görecek. Amacımız bir takım objeyi koyup sergilemek değil. Biz buraya gelenleri yıllar öncesine götürmek istiyoruz. Hem rehberimiz hem de sesli anlatım sistemlerimiz olacak."

Müzede, "Tohumdan dumana" başlığı altında tütünün yetiştirilmesi ve fabrikada sarılmasına kadar geçen süreci heykellerle ve çeşitli figürlerle anlatacaklarını belirten Çamaş, bunun yanı sıra süpürge diken, semer yapan, pide pişiren, şeker üreten, fabrikada tütün saran figürlerin de 2 bin 400 metrekarelik müzede sergileneceğini söyledi.

Çamaş, yılbaşına kadar dekorasyonu tamamlanacak müzenin en kısa zamanda Samsun halkının hizmetine sunulacağını sözlerine ekledi.

Yayıncı: Orhan Topal - SAMSUN

Kaynak: AA / Yerel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

title