Zirai Don Konusu Tgrt Televizyonuna Yansıdı
Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan zirai don olayı, ulusal televizyona taşınarak, üreticilerin sorunları dile getirildi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan zirai don olayı, ulusal televizyona taşınarak, üreticilerin sorunları dile getirildi.
TGRT Haber TV kanalında Fuat Kozluklu'nun sunduğu 'Gündem Artı Eksi' haber programında, 29, 30 ve 31 Mart geceleri meydana gelen ve Malatya bölgesinde kayısı başta olmak üzere tüm meyve ağaçlarında büyük zarara neden olan don olayı gündeme getirildi. Programa; AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılıç ve Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başar telefonla, Malatyalı kayısı üreticisi Hasan Özhan ise stüdyodan katılarak, meydana gelen don olayı konusunu anlattı.
Fuat Kozluklu, zirai don konusunun Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Karadeniz Bölgesi'nde görüldüğünü ve üreticinin bu yıl sıkıntılı geçirecek olması nedeniyle 'Gündem Artı Eksi' haber programında ele aldıklarını söyledi. Yüzde 80-90'ı yurt dışına ihraç edilen ve yılda Türkiye ekonomisine 300-400 milyon dolar döviz girdisi sağlayan Malatya kayısının bu yıl zirai dondan zarar görmesi nedeniyle kayısı fiyatının da pahalanmasının beklendiğini aktardı.
AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in, Malatya Tarım Fuarı açılışına katılmak üzere davet edildiğini, ancak bakanın gelişinin kesin olmadığını, don afeti üzerine bakanın yerinde inceleme yapmak üzere Malatya ziyaretini kesinleştirdiğini, meydana gelen zararın boyutunu yerinde gördüğünü bildirdi. Çalık, kayısının dışında kiraz, elma, dut, ceviz gibi türlerindeki çok sayıda ağacın dondan etkilendiğini, sorunun bakana tüm boyutlarıyla anlatıldığını belirterek, Malatya'nın afet kapsamına alınmasının zor olduğunu ancak kendilerinin yine de bunu istediğini, daha önceki yıllarda olduğu gibi bir kez daha üreticilerin tarım kredi ve Ziraat Bankası borçlarının ertelenebileceğini aktardı.
Milletvekili Çalık, şu anda Tarım İl Müdürlüğü ile TARSİM eksperlerinin alanda hasar tespiti yaptıklarını söyledi. Çalık, borç ertelemesi ve kredi kullandırılması yolundaki talebi ilettikleri bildirdi ve çiftçinin gerçekten büyük sıkıntı içerisinde olduğunu kaydetti.
Özhan, Malatya'da bu boyutta bir don felaketinin ilk kez yaşandığını belirtip, sadece kayısıda değil, diğer meyvelerde de zarar görüldüğünü ifade etti.
Yazıhan Ziraat Başkanı Yunus Kılıç ise kayısının Malatya için çok büyük önemi bulunduğunu, tarımsal ürün olmanın ötesinde sanayi ürünü olarak da önemli olduğunu, don olayı nedeniyle zararın çok büyük olduğunu, bu nedenle olayın afet kapsamına alınarak değerlendirilip, ürün bazında destek verilmesi gerektiğini bildirdi.
Kılıç, kredi ve sulama birlikleri ile enerji giderleri konusunda üreticilerin borçlarının ertelenmesini, ayrıca kredi desteği sağlanmasını istedi.
Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başar da Malatya'nın afet bölgesi ilan edilerek, üreticiye destek verilmesi gerektiğini söyledi. - MALATYA