Zamana Direnen Semer Ustası
Antalya'nın Akseki ilçesi Güzelsu Mahallesi'nde 1961 yılında semerciliğe başlayan 70 yaşındaki Mehmet Altuner, yok olmaya yüz tutmuş mesleğini sürdürüyor.
ABDULLAH ÇATLI - Antalya'nın Akseki ilçesi Güzelsu Mahallesi'nde 1961 yılında semerciliğe başlayan 70 yaşındaki Mehmet Altuner, yok olmaya yüz tutmuş mesleğini sürdürüyor.
Mehmet Altuner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 54 yıldır sürdürdüğü semercilik mesleğinin diğer el sanatları gibi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.
Güzelsu Mahallesi'nde, evinin altındaki atölyesinde çalışan Altuner, ilkokulu bitirdikten sonra bir sene Kur'an kursuna gittiğini, daha sonra dedesinin kendisini, köyde bulunan yaşlı usta Mustafa Gencer'in yanına çırak verdiğini anlattı.
Altuner, burada 4 yıl çıraklık yaptıktan sonra sanatı öğrenip bir dükkan kiraladığını ve semerciliğe başladığını belirterek, "Şu anda 70 yaşındayım. Aralıksız 54 senedir sanata devam ediyorum" dedi.
"Semercilik emek ister"
Semercilik mesleğini çok sevdiğini dile getiren Altuner, "Bu sanat zor bir sanattır. Mühim bir sanattır. Çünkü her şey el emeği ile var oluyor. Bir semer kolaylıkla meydana gelmiyor. Semeri iyi yapmak zorundasın. İyi yapmazsan hayvanın sırtına oturmaz ve hayvana eziyet verir" diye konuştu.
Altuner, semerin iskeletinin şimşir, kavak, meşe ve dut ağaçlarından üretildiğini, başka ağaçlardan ise semer iskeleti yapılamayacağını vurguladı.
Bu ağaçlarla semerin daha sağlam olacağının altını çizen Altuner, mesleğe başladığı zamanlarda Güzelsu'da 100-120 civarında hayvan bulunduğunu şimdi ise mahallelerinde 5-6 hayvan kaldığına dikkati çekti.
"Benden başka kimse kalmadı"
Altuner, eskiden ustasıyla yılın 7-8 ayında çalıştıkların belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi bir ay ancak çalışıyoruz. Çünkü hayvan yok. Semeri kullanan yok. Herkeste araba var. Semercilik mesleği bitti. Sanat yok oldu. Bu işe heves eden olmadı. Yanımızda bir çırak bile yetiştiremedik. Şimdi ise hatır için gelenlerin semerlerini tamir ediyoruz. 3 ayda bir yeni semer yaptırmak için ancak geliyorlar. Çevrede hayvancılık kalmadı."
Eskiden Akseki'de 40-50 semer ustası olduğunu, ancak artık kendisinden başka kimsenin kalmadığını kaydeden Altuner, bir semerin 200 liraya mal olduğunu sözlerine ekledi.