Zaman Tünelinde "Cumalıkızık"
Yıldırım Belediyesi'nin BEBKA'dan aldığı hibe ile gerçekleştirdiği "Zaman Tünelinde Kaybolmayan Tarih Bekçileri" projesi kapsamında düzenlenen çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı.
Yıldırım Belediyesi'nin BEBKA'dan aldığı hibe ile gerçekleştirdiği "Zaman Tünelinde Kaybolmayan Tarih Bekçileri" projesi kapsamında düzenlenen çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı.
Geçen hafta sonu Cumalıkızık'ta gerçekleştirilen panel ve çalıştaya akademisyenler, STK'lar, köy muhtarı ve Cumalıkızlıklılar katıldı. İki oturumdan oluşan çalıştay Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk ve Prof. Dr. Handan Türkoğlu, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu başkanlığında yönetildi. Çalıştayda Cumalıkızık'ın turizminin canlandırılmasına yönelik fiziki, toplumsal, ekonomik, idari ve politik boyutta yeni fikirler tartışıldı.
Çalıştayın sonuç bildirgesinde, kestane, ahududu, çilek üretimi, halkın Cumalıkızık tarihi hakkında bilgilendirilmesi,, kooperatif kurularak yeni bir işletme modelinin geliştirilmesi, Cumalıkızık Kent Konseyi oluşturulması, tarım alanlarının korunması ve geliştirilmesi için çalışma yapılması görüşlerine yer verildi. Ayrıca dünya mirası sorumluluğunun yalnız yöre halkının yükümlülüğü altında olmadığı, herkesin bu mirasa sahip çıkması gerektiği vurgulandı.
"Zaman Tünelinde Kaybolmayan Tarih Bekçileri " Projesi kapsamında çalıştay ile aynı gün düzenlenen panelde ise, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk, Cumalıkızık'ın gelecek nesillere ulaştırılması için gerekli desteğin sağlanması gerektiğini söyledi. Akıncıtürk, her yıl düzenli olarak tüm katılımcıların bir araya gelerek Cumalıkızık ile ilgili konuların değerlendirilmesinin kararlaştırıldığını belirterek, "Cumalıkızık için büyük önem arz eden çalıştay ve panelde kültür mirasının ilişkilendirilmesinde yerel halkın önemi ve rolü inkar edilemez. Cumalıkızık'ta sözlü tarih arşivi oluşturulmalıdır. En yaşlı kişilerden başlayarak alışkanlıklar, örf ve adetler gelecek nesillere aktarılmalıdır. Cumalıkızık sakinlerinin köylerine sahip çıkarak evlerini asla bir yabancıya satmamaları, köy kimliliğini kaybetmemeleri lazım. Köyün orijinal haliyle yaşatılması şart. Tarihi yok etmeden koruma ve turizm modeli benimsenmelidir. Kültür turizmine yönelik faaliyetlerin geliştirilerek Kızık köyleri arasında kültür rotası oluşturulmalıdır. Cumalıkızık ulaşılabilir, erişilebilir olmalıdır. Belki bu gizliliği onu bu günlere taşımıştır, ama artık daha iyi tanıtılmalı. Özel konukları ağırlama, rehberlik ve hizmet verebilme potansiyeline sahip olmalı. Tanıtım çok bilinçli yapılarak popüler kültürün, medyanın olumsuz etkilerinden arınıp olumlu potansiyellerden yararlanılmalı" diye konuştu. - BURSA