Yyü'de Akademik Yıl Açılışı
Van Valisi Doğan: "Rekabetçilik nasıl yükselen bir değerse, gönül inşa etmek de öyle yükselen bir değerdir"
Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) 2013-2014 akademik yıl açılışı yapıldı.
YYÜ yerleşkesindeki Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başlayan program, Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezinde devam etti.
Törende konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, kendisinin de okula yeni kayıt yaptırmış öğrenciler kadar kentte yeni olduğunu belirterek, kurumları da yeni yeni tanımaya çalıştığını söyledi.
Elindeki sayısal verilere baktığında YYÜ ile işbirliği yapmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Doğan, kalkınma ajansları yapısını dikkatli incelediğinde ekonomik ve sosyal anlamda gerilerde olan bir ili temsil ettiklerini dile getirdi.
Doğan, eğitim verilerine göre de kentin durumunun iç açıcı olmadığına değinerek, "Üniversiteyi kazanma, liseye giriş puanları ve okuma yazma bilmeyenlerimizin oranları gibi pek çok sosyal olguyu incelediğimizde aslında ilimizin 81 il içerisinde oldukça gerilerde olduğunu müşahede ediyoruz. Üniversitemizin ise 160 üniversite içerisinde akademik başarı itibarıyla ilk 30-35'te yer alması bizim açımızdan son derece önemli. Bunun kıymetini bilmemiz lazım" dedi.
Türkiye'nin 2023 yılına girildiğinde dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma ve milli gelirin kişi başı 25 bin doların üzerine çıkartma hedefini hatırlatan Doğan, her ilin bu amaca ulaşmak için cansiperane bir şekilde çalıştığını ifade etti.
Doğan, daha iyi bir sonucu yakalayabilmek ve daha iyi bir üretim rakamı elde etmek için illerarası rekabetin artması gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
"İllerin bu kadar rekabetçi olduğu ortamda, ülkelerin bu kadar rekabetçi olduğu ortamda, üniversitedeki gençlerimizin birbiriyle rekabet etmediğini düşünmek gerçekçi olmaz. Gençlerimizin, yaşadığımız dünyada rekabetçiliğin yükselen değer olduğunu bilmesi lazım. Ayrıca bilmeleri lazım gelir ki rekabetçilik nasıl yükselen bir değerse gönül inşa etmek de öyle yükselen bir değer. Ben bir kamu görevlisi olarak bana tanınan sürede bu hizmeti devam ettireceksem bunu sadece motomot bana tevdii edilmiş görevleri yaparak başaramam. Bunu aynı zamanda gönül icra ederek de başarmam lazım. Daha fazla hizmete gönül vermem lazım. Bu anlamda üniversitenin elde ettiği başarıyı toplumun başarısı haline getirmenin yolu, sadece akademisyenlerin piyasayla işbirliği yapması değildir. Aynı zamanda bu üniversitenin 25 bini bulan gençlerinin de bizimle beraber soysal kalkınmada fonksiyon icra etmesidir."
Dünyanın gelişmiş üniversitelerinin, lisansüstü öğrenci kabul ederken öğrencilerin akademik bilgilerinden önce sosyal bilgilerini ölçtüğüne dikkati çeken Doğan, dünyanın en gelişmiş ülkelerinde üniversite öğrencilerini sosyal alanda çalıştırmayı başardığını, bunun Türkiye için de hedef olması gerektiğini kaydetti.
Doğan, kentte 2 yıl önce yaşanan depremin acısını unutmak gerektiğini bildirerek, "Kendimizi afetzede görerek bir yere varamayız. Biz artık afetten çıkmış, hayatını normalleştirmiş, birlik ve dayanışma ruhunu geliştirmiş bireyler olarak birbirimizi görmeliyiz. Burada bu umudu aldığımı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Üniversitenin 30. yaşını doldurduğuna vurgu yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise 1982 yılında başlanılan bilim serüveninin, en olgun ve dinamik çağında olduklarını söyledi.
YYÜ'nün, kentteki depremle bir anlık fetret devri yaşadığını, büyük bir tecrübe ve olgunlukla bugün daha da güçlü bir üniversite olmayı başardığını kaydeden Battal, "Her yıl YÖK tarafından yayınlanan değişik kategorilerdeki verilere göre, ülkemizdeki 175 üniversite içinde üniversitemiz 25 ile 30. sıralardadır. Bu küçümsenmeyecek bir sıralamadır" dedi.
Konuşmaların ardından Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Tunç, "Matematiğin Kısa Tarihi" konulu ilk dersi anlattı.
Daha sonra bilimsel yayın alanında dereceye giren 15 akademisyene çeşitli hediyeler verilen açılış, "Van" konulu fotoğraf sergisinin gezilmesiyle son buldu.
Programa, İl Jandarma Komutanı İrfan Kızılaslan, İl Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. - Van