Haberler

Yüzyıllardır Dokunan Bez: Elpek

Yüzyıllardır Dokunan Bez: Elpek
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ta yüzyıllardır keten liflerinden dokunan elpek bezlerinden yapılan çok sayıda ürüne rağbetin azalması girişimcileri endişelendiriyor.

Mustafa Kemal Bektaş - Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, yüzyıllardır keten liflerinden dokunan elpek bezlerinden yapılan masa örtüsü, şal ve perde gibi çok sayıda ürüne rağbetin azalması girişimcileri endişelendiriyor.

Yelken bezi dokumalarıyla ünlü ve Ereğli'nin en önemli el sanatları arasında yer alan elpek bezleri, gelişen tekstil teknolojisine inat el dokumasının yaşatılan en önemli örnekleri arasında yer alıyor.

Yüzyıllardır keten liflerinden üretilerek günümüze aktarılan elpek bezleri, azalan ilgiye karşın iki girişimcinin 1997'de kurduğu atölyede yeniden yaşatılmaya çalışılıyor.

Anadolu'nun kültürel zenginlikleri arasında yer alan dokumacılığın yüzyıllardır yapıldığı ilçede, elpek bezleri ağırlıklı olarak ev dekorasyonuna yönelik hazırlanıyor.

Elpek bezleri, çağdaş modellerle, masa ve sehpa örtüleri, Amerikan servis, şal ve kaşkol şeklinde tasarlanıyor.

Yörede yaşayan kadınların el emekleriyle dokudukları elpek bezleri, Türkiye'nin seçkin giyim firmalarına ham madde olarak satılıyor. Elpek bezleri, ilçeye gelen siyasetçi ve sanatçı başta olmak üzere bütün ziyaretçilere hediye edilen ürünler arasında ilk sırada yer alıyor.

-"Girişimcilerin yeni pazar arayışı"-

Elpek bezleri atölyesi sahibi Nilgün Efes, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kandilli beldesinde kurdukları tesiste 15 yıldır el sanatı ürününü yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

Satışların bölge turizmine göre değişiklik gösterdiğini ifade eden Efes, şunları kaydetti:

"Ereğli ekonomisinin hareketliliğini kaybetmesi bizi olumsuz etkiliyor. Canlandırıp bugünlere getirdiğimiz elpek bezinin bizimle birlikte kaybolup gitmesini istemiyoruz. Hedeflediğimiz kadar yaygınlaşmasını sağlayamadık. Daha çok tanıtılması gerekiyor. Elpek bezinin gelecek kuşaklara aktarılması için pazarın genişlemesi lazım"

Satışların tek satış noktası olan Elpek Dokuma Evi'nde gerçekleştirildiğini vurgulayan Efes, "Atölyemizde 11 tezgah olmasına karşın sadece 3'ü çalışıyor. Bir hafta çalışıp, diğer hafta tatil yaparak üretim yapıyoruz"

Efes, ilçede keten tarımının kaybolmasının elpek bezi üretimini de olumsuz etkilediğini dile getirerek, çiftçilerin bu konuda teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ZONGULDAK

Kaynak: AA / Yerel
title
Close