"Yunus Emre Şiirlerinin Birlikte Yaşam Kültürümüze Etkileri"
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Prof.Dr.Ömer Adil Atasoy, "Yunus Emre, şiirlerinde söylediklerinin Kuran-ı Kerim'den sözler olduğunu ve onun bir açıklamasından ibaret olduğunu sürekli"...
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Adil Atasoy, " Yunus Emre, şiirlerinde söylediklerinin Kuran-ı Kerim'den sözler olduğunu ve onun bir açıklamasından ibaret olduğunu sürekli hatırlatır" dedi.
Prof. Dr. Atasoy, Bozüyük Sivrihisarlılar Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Tanıtım Derneğinin, Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda "Yunus Emre şiirlerinin birlikte yaşam kültürümüze etkileri" konulu konferansta, Yunus Emre'nin, Anadolu'da yaşadığı dönemin sıkıntılarla ve acılarla dolu bir dönem olduğunu söyledi.
Yunus Emre'nin, sıkıntılı dönemde, insanların derdine ve sıkıntısına merhem olabilmek için hakkın sözünü, halkın anlayacağı bir şekilde Kuran-ı Kerimi hikmetlerle süsleyerek söylediğini anlatan Prof. Dr. Atasoy, şöyle konuştu:
"Onun içindir ki, Yunus Emre'nin şiirlerini şiir olarak söyleyip geçtiğini düşünmemek gerekiyor. Onlar her nasıl şiir diliyse söylenmiş, Türkçe emsalsiz inciler ise de tabi ki Yunus Emre'nin de kendi şiirinde belirttiği gibi Kuran-ı Kerim'den alınmış Kuran hikmetlerini ve Peygamberimizin sünnetini, yaşayış biçimini aktaran, onları halk kitlelerine rahatlıkla ve anlaşılır bir biçimde intikal etmesini sağlayan birer Kuran-ı Kerim'in yorumu, açıklayıcı sözler ve söz dizeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Onun içidir ki özellikle Yunus Emre, şiirlerinde söylediklerinin Kuran-ı Kerim'den sözler olduğunu ve onun bir açıklamasından ibaret olduğunu sürekli hatırlatır. Yunus Emre, bütünüyle sözlerini ve şiirlerini, Allah ve Peygamber yolunun bir uygulaması amacıyla söylemektedir. Yunus'un kalbi Kuran ve Allah aşkıyla, Peygamber sevgisiyle dolu olunca, Müslüman olmak ve yaşamak, başkalarına kötü zan beslememeyi, düşmanlık taşımamayı, arkadaşını ve dostunu kendisine tercih etmeyi, kendisi için istediği iyilik ve hayırları başkaları için de istemeyi gerekmektedir. Onun içindir ki başkalarını Allah'ın yarattığı, sevilmesi ve değer verilmesi gereken kullar ve kişiler olarak görmek ve değer vermek, Yunus'un gerçek meşrebinin ve onun bize emanet ettiği değerlerin bir kısa ifadesidir. Yunus Emre, bütünüyle sözlerini ve şiir olarak bizim bildiğimiz sözlerini, tümüyle Allah ve Peygamber yolunun bir uygulaması, o yolun bir öğütçüsü, o yoldaki bilinmesi gereken hususların halka çok sade, basit ve anlaşılır bir biçimde sunulması amacıyla söylemektedir. Dinin özü barış, hoşgörü ve güzelliktir. Bu bakımdandır ki Kur'an-ı Kerim sulh daima hayırlıdır."
Konuşmanın ardından Bozüyük Sivrihisarlılar Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Tanıtım Derneği Başkanı Taner Gürkök, Prof. Dr. Atasoy'a plaket verdi. Gürkök'e Prof. Dr. Atasoy tarihi berat resmi, Sivrihisarlılar Eğitim Vakfı Başkanı Naci Şakar ve Eskişehir Sivrihisarlılar Derneği Başkanı Burhanettin Sarıkaya da seramik tabak hediye etti.
Etkinliğe, Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar'ın eşi Dr. Nihal Akpınar, Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Sertler, Sivrihisar ve Köylüleri Yardımlaşa Derneği Kurucu Başkanı Yusuf Özey, Bilecik Alperen Ocakları Başkanı Ömer Ekincioğlu, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. - BİLECİK