Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Muhaliflerin ikinci büyük kenti ele geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Yozgat'ta Öğrenciler Gülhatmi Çiçeğinden Doğal Yapıştırıcı Elde Ettiler

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yozgat’ta üstün yetenekli öğrencilere proje tabanlı eğitim veren Fatma Temel Turhan Bilim Sanat Merkezi öğrencileri gülhatmi çiçeğinden (Horoz Çiçeği ) doğal yapıştırıcı üretti.

Yozgat'ta üstün yetenekli öğrencilere proje tabanlı eğitim veren Fatma Temel Turhan Bilim Sanat Merkezi öğrencileri gülhatmi çiçeğinden (Horoz Çiçeği ) doğal yapıştırıcı üretti.

Yozgat Fatma Temel Turhan Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, bir proje geliştirerek gülhatmi çiçeğinden yapıştırıcı elde etti. Gülhatmi çiçeğinin kurusunu kullanarak doğal yollarla yapıştırıcı üretip, sentetik yapıştırıcıların insan sağlığına verdiği zararı önlenmesi amaçlanıyor. Yaz mevsiminde toplanan ve kurutulduktan sonra sıcak su içerisinde iki hafta bekletilen gül hatmi çiçeği içinde bulunan jelimsi kıvamdan doğal yapıştırıcı elde ediliyor. Proje Fatma Temel Turhan Bilim Sanat Merkezi Öğrencisi Ezgi Çakıroğlu ve Danışman Öğretmen Figen Tetik tarafından hazırlandı. Proje sahibi öğrenci Ezgi Çakıroğlu, projedeki amacın sentetik yapıştırıcıların insan sağlığına verdiği zararı önleyerek doğal bir yapıştırıcı elde etmek olduğunu söyledi. Çakıroğlu, "Projemde biz arkadaşlarla bahçede oynarken gül hatmi çiçeği horoz çiçeği de deniyor. Gül hatmi çiçeğinin yapraklarını aralayıp burnumuza yanağımıza yapıştırırdık. Bu şekilde bu çiçekten bir yapıştırıcı elde edebileceğim aklıma geldi. Gül hatmi çiçeğini sıcak suyun içinde beklettik. İki hafta boyunca beklettikten sonra bu jelimsi bir kıvam aldı. Daha sonra bu jelimsi kıvamı süzdük tüplere doldurduk ve denedik. Kağıt, mukavva, karton gibi maddeler üzerinde işe yaradığını gördük. Hiç bir kimyasal madde kullanmadık ve tamamen doğal oldu. Günümüzde sentetik yapıştırıcılar insan sağlığına çok fazla zarar veriyor. Özellikle kokuları ile madde bağımlılıklarına sebep olabiliyorlar. Bunları önlemek için tamamen doğal bir yapıştırıcı elde ettik. Bu yapıştırıcıda böyle riskler yok. Madde bağımlılığı önlemek için bu projeyi yaptım" dedi. Danışman Öğretmen Figen Tetik de, elde edilen yapıştırıcı da hiçbir kimyasal maddeni bulunmadığını belirterek, " Öğrencimin fikrinden dolayı da kendisine teşekkür ediyorum" diye konuştu. - YOZGAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title