Haberler

Yok Olmaya Yüz Tutan Kaşık Kukla Oyunu Altınköy'de Hayat Buldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara’nın Altındağ ilçesindeki Altınköy, yok olmaya yüz tutan kültürel değerlere hayat veriyor.

Ankara'nın Altındağ ilçesindeki Altınköy, yok olmaya yüz tutan kültürel değerlere hayat veriyor. Türkiye'de sanatının tek temsilcisi olan kaşık kukla sanatçısı Mehmet Gümüş, Altınköy ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşattı.

Altınköy'de geleneksel kültürel değerlere sahip çıktıklarını söyleyen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, "Türkiye coğrafyasının her karışı tarih boyunca kültürle, sanatla harmanlanmış" dedi. Türkiye'de ilk olan, Ankara'nın turizmde yeni markası haline gelen Altındağ'daki Altınköy Açık Hava Müzesi, farklı ve anlamlı bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı. Geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen Çankırı'nın Eldivan yöresine ait kaşık kukla oyunu etkinliği 7'den 70'e her yaştan ziyaretçinin ilgisini çekti. Oyunun Türkiye'de tek temsilcisi olan kaşık kukla sanatçısı Mehmet Gümüş, Altınköy'de ziyaretçilere davul zurna eşliğinde ve at arabası üzerinde kukla kaşık oyunu sergiledi.

Kaşıktan yapılma kuklalar Altınköy'de hayat buldu

At arabasının arkasında köy meydanına gelen Gümüş, Çankırı yöresine ait kaşık kuklası oyununu ellerine giydiği kaşıktan yapılma kuklalarla sergilemeye başladı. Müzik eşliğinde yöresel oyunları oynatan Gümüş, muhteşem bir performans sergilerken, keyifli vakit geçirmek için Altınköy'e gelen vatandaşlar oyuna yoğun ilgi gösterdi. Çocukların büyük bir dikkatle izlediği gösteri izleyenlerden büyük beğeni topladı. Fotoğraf çekmeyi de ihmal etmeyen vatandaşlar bu güzel anı ölümsüzleştirdi.

"Eskiden at arabasının arkasında köy köy gezerdim"

45 yıldır sanatını icra ettiğini söyleyen Mehmet Gümüş, gençken kaşık kuklası oyununa meraklı olduğunu belirterek, "18 yaşında ustamdan bu mesleği öğrendim. Kaşık kuklası oyunu için yıllarca davul da, saz da çaldım. Kuklayı oynatan sazcıdır, davulcudur, zurnacıdır. Müzik güzelse kukla oynar" diye konuştu.

Gümüş, Anadolu'nun birçok yerine gidip gösteriler yaptığını ifade ederek, "Kaşık kukla oyunu Anadolu'nun en eski oyunların birisidir. Eskiden at arabaların arkasında bu oyunu oynayarak köy köy, ilçe ilçe gezerdim. Televizyonun hayatımıza girmesiyle insanların ilgisi azaldı. Son zamanlarda yapılan etkinliklerle, Altınköy'de oynadığımız oyunlarla kaşık kuklasına olan ilgi yeniden artmaya başladı. Kaşık kuklası oyunu yeniden hayat buldu. Gençler devamlı olarak yanıma gelerek oyun hakkında sorular soruyor. Mesleğimizin geleceği ile ilgili artık umudum var" şeklinde konuştu.

Altınköy'de geleneksel kültürel değerlere sahip çıktıklarını söyleyen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, "Türkiye coğrafyasının her karışı tarih boyunca kültürle, sanatla harmanlanmış. Ülkemizde hangi şehre, ilçeye hatta köye giderseniz gidin, dünyanın hayran kalacağı kültürel bir değerle karşılaşıyorsunuz. Miras olarak devraldığımız bu kültürel zenginliği yeni kuşaklara aktarıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Altınköy'de Anadolu'yu yaşatıyoruz"

Altınköy'de çocukların ve gençlerin köy hayatını tanıma fırsatı bulduklarını, anne, baba ile büyük anne ve büyük babaların ise çocukluklarındaki köy hayatını tekrar yaşadıklarını kaydeden Tiryaki, şunları söyledi:

"Altındağ Belediyesi olarak Altınköy'de, Anadolu'yu her yönüyle yaşatıyoruz. Uzman ekiplerimiz Türkiye'yi tarayarak, geleneksel sanatları tespit edip, ustalarından aldıkları mirasları yaşatan işinin ehli ustaları bulup, Altınköy'e getiriyor. Ustalarımızı Altınköy'de ağırlayarak, sanatlarını icra etmelerini, ziyaretçilere tanıtmalarını istiyoruz. Vatandaşlarımız Altınköy'de yüz yıl öncesinin Anadolu köy kültürünün her öğesi ile tanışmış oluyor. Ustalarımız da sanatlarını icra ederek, ziyaretçilerin yoğun ilgisi ile karşılaşıyorlar. Altınköy'e davet ettiğimiz ustalar, zanaatkarlar ve sanatçılar vatandaşlardan gördükleri ilgiden memnun ve Altınköy'ün gönüllü elçileri oluyorlar." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close