Ygs Adayları İçin Öneriler
Zafer Arslan - International Hospital İstanbul'dan psikolog uzman doktor Ferahim Yeşilyurt, sınav sırasında yapılacak hataların daha iyi bir eğitim görme şansını öğrencinin elinden alabileceğini belirterek, "Bu nedenle öğrencilerin sıklıkla"...
Zafer Arslan - International Hospital İstanbul'dan psikolog uzman doktor Ferahim Yeşilyurt, sınav sırasında yapılacak hataların daha iyi bir eğitim görme şansını öğrencinin elinden alabileceğini belirterek, "Bu nedenle öğrencilerin sıklıkla yaptığı hataların bilinmesi önlem alınması açısından değerlidir" dedi.
Yeşilyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Nisan'da yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) adaylarına yönelik uyarılarda bulundu.
Sınavların uzun sürdüğünü hatırlatan Yeşilyurt, dar kıyafetler giymenin bedensel yorgunluğu arttırabileceğini ve dikkati dağıtabileceğini söyledi.
Yeşilyurt, "Sınavınızın daha başlamadan bitmesini istemiyorsanız, sınav giriş belgesi ve kimliğiniz yanınızda olmalı" dedi.
Sınavda dağıtılan kitapçık türünün doğru işaretlenmesini gerektiğini vurgulayan Yeşilyurt, kodlamayı unutan ya da yanlış işaretleyen öğrencinin cevap kağıdının optik okuyucularda okunurken doğru değerlendirilmeyeceğini belirtti.
Yeşilyurt, her soru için bir dakika ayrılmasının öngörüldüğünü aktararak,
"Bazen bir soruya takılıp çok daha uzun süre geçirebilirsiniz. Bu durumda aslında çok kolay olan bazı soruları görebilecek vaktiniz kalmaz ve puanınız düşebilir. Uygun olan her soruya bir dakika ayırmanız ve zor olan soruları en sona bırakmanızdır" şeklinde konuştu.
Tüm soruları çözdükten sonra cevap kağıdına işaretlemeye çalışmanın kaydırma riskini arttırabileceğine dikkati çeken Yeşilyurt, cevapları toplu bir şekilde optik forma işlemek yerine tek tek kodlama yapmanın sorunu azaltmaya yardımcı olacağını kaydetti.
Yeşilyurt, sınavda öğrencilerin özellikle birkaç soruyu yapamadığında heyecanlanıp paniklediğini anlatarak, "Bu durumlarda sınavdaki tüm soruları ilk bakışta çözemeyeceğinizi, daha sonra tekrar bakabileceğinizi düşünün. Sınavın sonuna kadar da kaybedilmiş hiçbir şeyinizin olmadığını düşünerek paniğinizi azaltabilirsiniz" diye konuştu.
Zaman baskısıyla soruları yanlış okumanın da sık yapılan hatalar arasında bulunduğunu ifade eden Yeşilyurt, "Zaten seçenekler arasında da bu tür şıklar yerleştirilmeye çalışılır, özellikle 'değildir', 'çıkarılamaz' gibi kelimelere dikkat edin" dedi.
Yeşilyurt, bazı öğrencilerin soruları daha hızlı çözebileceğini dile getirerek, soru çözümünde hız ve isabet arasındaki dengeyi bulabilmenin önemine işaret etti.
Sınavda, yanlış verilen cevapların puan düşürdüğünü hatırlatan Yeşilyurt, cevap şıklarının 2'ye indirilemediği durumlarda tahminde bulunmamayı tavsiye etti.
Yeşilyurt, "Sınav sırasında yapılacak hatalar, daha iyi bir eğitim görme şansını öğrencinin elinden alabilir. Bu nedenle öğrencilerin sıklıkla yaptığı hataların bilinmesi önlem alınması açısından değerlidir" ifadesini kullandı.
- İSTANBUL