Haberler

Yeşil Binalar Enerjide Verimlilik Sağlıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün koordinasyonu ile Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Yeşil Binalar” konulu panel, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Düzce Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün koordinasyonu ile Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Yeşil Binalar" konulu panel, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Panele Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Arslan, Teknoloji Fakültesi Öğr. Gör. Nuray Benli Yıldız ve Düzce Teknopark İşletme Koordinatörü Uzman Emrah Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.

Sürdürülebilirlik kavramını açıklayarak sunumuna başlayan Doç. Dr. Hakan Arslan dünyada; petrolün 40 yıl, kömürün 200 yıl ve doğalgazın 80-100 yıllık kullanım ömrü kaldığını belirterek yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu söyledi.

İnşaat sektörünün doğrudan veya dolaylı olarak çevresel problemlere yol açtığını dile getiren Doç. Dr. Arslan, küresel ısınmanın nedeni olan CO2'in yüzde 35'inin inşaat sektörü kaynaklı olduğunu ifade etti. Yeşil binaları; doğal kaynakları verimli kullanabilecek şekilde tasarlanan, inşa edilen, yenilenen ve işletilen binalar olarak tanımlayan Arslan, bu yapıların enerji üreterek enerji ihtiyacını sıfıra yaklaştırdığını sözlerine ekledi. Yeşil bina sertifikalandırma sisteminden de bahseden Doç. Dr. Hakan Arslan, sürdürülebilir projelere dünyadan ve Türkiye'den örnekler vererek sunumunu tamamladı.

Panel, Öğr. Gör. Nuray Benli Yıldız'ın "Sürdürülebilir Yapı Malzemeleri" başlıklı sunumuyla devam etti. Sürdürülebilir yapı malzemelerini, kullanım ömrünün sonuna kadar oluşan kirliliklerin minimuma indirildiği malzemeler şeklinde ifade eden Yıldız, yerel malzeme kullanımının ulaşım kaynaklı negatif çevresel etkileri ve karbon salınımını minimize ettiğini söyleyerek inşaatın yapılacağı yerdeki yerel ekonomiye katkı sağladığını dile getirdi.

Yapı malzemelerinin yeşil bina değerlendirme sistemindeki puanlamalarından da söz eden Öğr. Gör. Nuray Benli Yıldız, yeşil malzeme seçerken; yenilenebilir kaynaklardan seçim yapılması, geri dönüşebilen malzeme kullanılması ve faydalı ömrünü tamamladıktan sonra doğada yok olabilen malzemelerin tercih edilmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Panelin son konuşmacısı Uzman Emrah Yılmaz, "Yapı Malzemelerinin Sürdürülebilirliğinde Yaşam Döngüsü Değerlendirme Yöntemi" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Bu yöntemin amacını, insan sağlığına ve çevreye en az etkisi olacak ürün, süreç veya hizmeti seçmek olarak açıklayan Yılmaz, Yaşam Döngüsü Değerlendirme sistemi aşamalarını; amaç ve kapsam, envanter analizi, etki analizi ve yorumlama başlıklarıyla anlattı.

Soru-cevap şeklinde devam eden panelin sonunda davetli konuşmacılar Doç. Dr. Hakan Arslan, Öğr. Gör. Nuray Benli Yıldız ve Uzman Emrah Yılmaz'a Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ertuğrul Durak tarafından katılım belgeleri takdim edildi. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close