Haberler

"Yerli İlacı" Erciyes Üniversitesi Geliştirecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orhan Canbulatel - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) bünyesinde, Kayserili hayırsever iş adamı Ziya Eren tarafından yaptırılan İlaç Geliştirme Merkezi'nde, gelecek yıl çalışmalara başlanması planlanıyor.

Orhan Canbulatel - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) bünyesinde, Kayserili hayırsever iş adamı Ziya Eren tarafından yaptırılan İlaç Geliştirme Merkezi'nde, gelecek yıl çalışmalara başlanması planlanıyor.

Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırma merkezlerini kurarken bölgenin, ülkenin ve insanlığın ihtiyaçlarını göz önüne aldıklarını söyledi.

Türkiye'nin ilaç konusunda yüzde 100 dışa bağımlı olduğunu ifade eden Keleştemur, yerli ilaç üretimine ivme kazandırmak amacıyla İlaç Geliştirme Merkezi'ni kurduklarını söyledi.

Keleştemur, merkezin binasını Kayserili hayırsever iş adamı Ziya Eren'in yaptırdığını belirterek, şöyle devam etti:

"Ne yazık ki, bizim ürettiğimiz herhangi bir ilaç yok. ya başkasının lisansı ile üretiyoruz ya da gelip onlar Türkiye'de fabrika kuruyorlar. Kendi ülkesinde toprak geniş değil, çevreyi kirletmek istemiyor, getiriyor İzmit'e ya da başka bir yere fabrikasını kuruyor. Çünkü, biz böyle bir merkez kurmamışız. Bu nedenle ilaç geliştirmeye yönelik bir merkez kurduk. Burada sağlık bilimlerindeki, veteriner fakültesindeki farmakoloji bilim dalları, eczacılık fakültesinin ilgili bilim dalları çalışacak. Ayrıca, burası ilaçla ilgili insan ve hayvan araştırmalarının da yapılacağı bir merkez olacak. Ziya Eren'e teşekkür ediyoruz."

Merkezin inşaatının hızlı bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Keleştemur, bu yıl içinde tamamlanacak olan merkezin 2014'te aktif olarak çalışmaya başlayacağını kaydetti.

-Jenerik ilaçtan 10 milyon lira gelir-

ERÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müberra Koşar ise merkezin amacının yerli ilaç sanayisine ivme kazandırmak olduğunu belirtti.

Üniversitede yaklaşık 8 yıldır jenerik ilaçların biyoeşdeğerlilik çalışmalarının yapıldığını anımsatan Koşar, şöyle devam etti:

"Hakan Çetinsaya Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezi'ndeki (DEKAM) İyi Klinik Uygulamaları Merkezi'nde, hem yerli hem de yabancı pek çok projenin klinik aşaması gerçekleştiriliyor. Tabii klinik uygulamanın ardından analizler ya yurt içindeki bazı merkezlerde yapılıyor ya da yurt dışındaki merkezlere gidiyor.

2010-2012 yılları arasında sadece klinik çalışmaları yapılan bin projeden üniversitemiz 10 milyon lira gelir elde etti. Jenerik ilaçlar konusunda Kore'den Arjantin'e kadar birçok uluslararası proje yürütüyoruz. Pek çok yurt dışı proje de devam ediyor."

-144 yataklı ilaç geliştirme merkezi-

Koşar, Ziya Eren İlaç Araştırma Merkezi'nin 18 bin metrekare kapalı alanı bulunan akıllı bir bina olacağını vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"İki modülden oluşacak. Birinci modül 144 yatak kapasiteli olacak ve 6 farklı proje aynı anda yürütülebilecek. Ancak, istenirse modüller birleştirilerek daha büyük projeler tek çatı altında yürütülebilecek. Burada Faz-1 çalışmalarının yapılması da hedefleniyor. Bunun için yoğun bakım ünitesi de kuruluyor. Gönüllü deneklerin merkezde bulunacakları birkaç saat ya da birkaç gece kaliteli zaman geçirmeleri sağlanacak. İkinci modülde ise biyoanalitik kısım var. Bunun altında hem klinik çalışmalardan elde edilen numunelerin analiz edildiği bir bölüm hem de ilaç Ar-Ge ünitesi olacak."

Biyoyararlılık analizlerinin de merkezde yapılması için çalışacaklarını dile getiren Koşar, "Çünkü bu konuda çok büyük kayıp var. Faz ve klinik çalışmalar çok önemli. Bunları aynı çatı altında gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bitkisel ilaç araştırmalarını da burada yapmayı planlıyoruz. Analiz çalışmaları için son 10 yılda 10 milyon avro yurt dışına gitmiş. Hedefimiz tabi bu miktarın tamamını içeriye çekebilmek ama başlarda bir kısmını dahi çekebilirsek bu hem üniversitemiz hem de ülkemiz için çok büyük bir kazanç olacak. Bu alanda da pek çok patent üretmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Yayıncı: Şükran Yücel - KAYSERİ

Kaynak: AA / Yerel
title
Close