"Yeni Gelişmeler Işığında Öğretmenin Değişen Rolleri ve Beklentileri" Paneli
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Hasan Basri Memduhoğlu, öğretmenlerin Cumhuriyet tarihi boyunca hak ettiği değeri görmediğini belirterek, "Öğretmenler Günü gibi günlerin de sanki gaz almaya yönelik bir gün...
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Basri Memduhoğlu, öğretmenlerin Cumhuriyet tarihi boyunca hak ettiği değeri görmediğini belirterek, "Öğretmenler Günü gibi günlerin de sanki gaz almaya yönelik bir gün olarak oluşturulduğunu düşünüyorum" dedi.
YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde 24 Kasım Öğretmen Günü nedeniyle düzenlenen "Yeni Gelişmeler Işığında Öğretmenin Değişen Rolleri ve Beklentileri" konulu panele; Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Çelik, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Panelistlerin ardından konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, öğretmen adaylarının mesleklerinin önemine değinerek, "Bu panelde de çok yararlı bilgiler edindik. Geleceğin öğretmenlerini bilgilendiren panelistlere teşekkür ediyorum. Konuşmalardan heyecan ve mutluluk duydum. Öğrencilerime sorduğumda, 'Mutluluk nedir?' diye, çok farklı cevaplar alıyorum fakat bana göre mutluluk insanın yaptığı işi severek yapmasıdır. Sevgili öğrenciler, size tavsiyem yaptığınız işi severek yapın. Bunu yaptığınızda çok mutlu olacaksınız" dedi.
Rektör Prof. Dr. Battal, böyle bir panelin üniversitede yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti.
Maderatör Doç. Dr. Hasan Basri Memduhoğlu ise, Cumhuriyet'in yeni bir toplumu oluşturma, dönüştürme projesi olduğunu söyledi. Doç. Dr. Memduhoğlu, "Bu süreçte toplumu dönüştürmede en önemli araç öğretmen olarak seçilmiş. Yetiştirilmek istenilen insan tipinin oluşturulmasında en çok kullanılan kişiler 'öğretmenler' olmuşlardır. 80 Darbesi'nde öğretmenlerin önemli bir kısmı içeri atıldı. Ondan sonra sorgulamayan, eleştirmeyen, verilenlerle yetinen, sunulanı sadece uygulayan öğretmen ihtiyacı doğdu ve bu profilde öğretmenler alınmaya ve bu yönde çalışmaya öğretmenler yönlendirildi. Şimdi yavaş yavaş kabuğunu kırmaya çalışıyor ama 100 yılın alışkanlığını akşamdan sabaha değiştirmek mümkün değil her zaman. Belki de sistemin dayatması ve biraz zorlamasıyla öğretmen kendini sorgulamalı, sistemi sorgulamalı, saygınlığını, toplumsal statüsünü geliştirecek arayışlar içerisine girmedi. Hep sistemin dayattığı veya sunduğunu hazır olarak aldı ve uyguladı. Dolayısıyla böyle bir yapı içerisinde ne kadar statüsü yüksek olur, ne kadar saygın olur, ne kadar kutsal olur bu meslek, o ayrı bir tartışma konusu çünkü eleştirilmez olarak görüldü öğretmen. Bu Öğretmenler Günü gibi günlerin de sanki gaz almaya yönelik bir gün olarak oluşturulduğunu düşünüyorum. Öğretmen, Cumhuriyet tarihi boyunca hak ettiği değeri görmedi" dedi.
Ardından panelistler Yrd. Doç. Dr. Fuat Tanhan 'Akademiyanın bakış açısıyla öğretmen: fırsatlar ve tehditler', öğretmen Süleyman Yavuzer 'Bir öğretmen gözüyle öğretmen' ve Eğitim Fakültesi 4. Sınıf öğrencisi Muhammet Azdir ise 'Öğretmen adayı gözüyle öğretmen' başlıklı birer konuşma yaptıl.
Konuşmaların ardından YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ile Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Çelik, panelistlere katılım belgesi verdi. Panel, soru-cevap bölümünün ardından film gösterimiyle sona erdi. - VAN