Haberler

Yeni Dünya Düzeninde Dış Ticaret" Semineri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye’nin 2023 için ihracat ve gayrısafi milli hasıla hedeflerine ulaşabilmek için Türkiye’nin ihracatı 3 kattan fazla artırıp, önemli bir yatırım hamlesi gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye'nin 2023 için ihracat ve gayrısafi milli hasıla hedeflerine ulaşabilmek için Türkiye'nin ihracatı 3 kattan fazla artırıp, önemli bir yatırım hamlesi gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.

Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD), ADASO ve alibaba.com  işbirliği ile "Yeni Dünya Düzeninde Dış Ticaret" konulu seminer düzenlendi.

ADASO Sakıp Sabancı Toplantı Salonu'nda düzenlenen seminerin açılışında konuşan ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini ama böyle dönemlerde bile sanayicilerin moralinin yüksek olması gerektiğini belirtti. Kıvanç, "Biz sanayiciler devletimizin yanında, milletimizin refahı için çalışmaya, üretmeye, istihdam sağlamaya devam etmeliyiz. Günümüz dünyasında ihracat; büyümek gelişmek isteyen ülkeler için en önemli itici güçtür. Bunun için de hepimize önemli görevler düşmektedir" diye konuştu.

Adana'nın ihracatı şehrimiz için yeterli değil

Adana'nın yaptığı ihracat tutarını da değerlendiren Kıvanç, şöyle konuştu:

"Adana'nın yapmış olduğu 1,7 milyar dolarlık ihracat tutarını, sanayisiyle, verimli topraklarıyla tanınan şehrimiz için kesinlikle yeterli görmemekteyiz. Sanayinin ilk geliştiği illerden biri olarak, bu rakamı çok daha yukarılara, kısa ve orta vadede yıllık 5 milyar dolarlara taşımalıyız. Daralan pazarlar ve artan rekabete karşılık, ülke olarak daha farklı, daha inovatif yaklaşımlar ve ürünler geliştirmeliyiz. Bu anlamda kilogram başına ihracat değerini daha yukarılara taşımalı, yüksek katma değerli ürünlere odaklanacak çalışmalar yapmalıyız."

AGİAD Başkanı Gülümsün Adalı ise Adana'nın ihracat ve ithalatına ilişkin şu rakamları aktardı:

"Türkiye'nin orta gelir tuzağından kurtulması, 2023 için belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefi, büyüyen bir ekonomi ve kalkınan bir ülke yolunda atılacak adımlar çok yaşamsal önem taşıyor. 2002 yılında 461 milyon dolar olan Adana'nın ihracatı, 2014 yıl sonu itibariyle 1.9 milyar dolar oldu. 2002'de 619 milyon dolar olan ithalat ise, 2014 sonu itibariyle 2.4 milyar dolara yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Adana'da mayıs ayında yüzde 8.2 oranında artarak, 138 milyon 678 bin dolara olan ihracat, haziran ayında ise 141 milyon 88 bin dolara yükseldi. Mayısta yüzde 1.3 oranında azalarak 161 milyon 773 dolara düşen ithalat ise haziranda yüzde 7.5 oranında gerledi. Geçen yıl haziran ayında yüzde 74.3 olarak kaydedilen kent ihracatının ithalatı karşılama oranı bu dönem yüzde 81.3'e çıktı. Adana2da en fazla tekstil, plastik, gıda, kimya, bitkisel ve hayvansal ürünler ile ağaç ve ahşap eşya ürün gruplarından ihracat yapıldı. En çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler ise Irak, Almanya, İspanya, Rusya, Fransa, İtalya, Suriye, ABD, Azerbaycan ve İran oldu. İthalatta kimyasal madde, tarım ve hayvancılık ürünleri, makine ve teçhizat ürünleri öne çıkıyor. En çok Çin, ABD, Suudi Arabistan, Almanya ve Hindistan gibi ülkelerden ithal ediyoruz."

Adalı, yaklaşık 1,5-2 milyar dolar seviyesinde olan ihracat rakamlarının nasıl artırılabileceğine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Katma değeri yüksek ürünlere yönlenilmesi gerektiği bir gerçek. Yükte hafif, ederi yüksek ürünler, yüksek teknolojili ürünlerle yaratılan fark, ekonominin dinamosu olacak. Peki ne yapmalıyız? Nasıl adımlar atmalıyız? Öncelikle ekonomik reformlara gereksinim duyulduğu bir gerçek. Bu konuyla ilgili her sektörden aktörler, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği, görüşme trafiği ve fizibilite yapıyor. Ama ihracatın artırılması için üretimle ilgili net adımlar atılmalı. Çağımızda yenilikçi, inovasyonu gerçekleştirmiş işletmeler aynı sektördeki rakiplerine göre avantajlı durumda. Çünkü inovasyon ile yaratılan fark bizi öne çıkartıyor. Ar-Ge çalışmaarına gerekli bütçeyi ayırıp özel ilgi gösteren kuruluşlar hep önde. Türkiye'nin ayırdığı payın yüzde 1 seviyesinde, gelişmiş ülkelerin ise en az yüzde 4 seviyesinde olduğunu söylersem ne yapılması gerektiği de çok açık ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.

Adalı'dan 'kurutulmuş domates' önerisi

Adana ve çevresinde nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine dair de ipuçları veren Gülümsün Adalı, "Havza bazlı destekleme modelleri ile Adana yeniden tarımsal kalkınmanın başkenti olacaktır. Tarıma dayalı sanayinin gelişimi için inovatif yatırımlarla büyümeliyiz. Örneğin, domates ihraç ederken aynı zamanda kurutulmuş kurutulmuş domates gibi daha kıymetli işlere yönelip fark yaratmalı, uluslararası rekabette avantajlarımızı çok iyi kullanmalıyız. Adana son süreçte petrol boru hatları, enerji ve lojistik yatırımlarıyla öne çıkıyor. Bu çerçevede kentin sanayide üretim kapasitesini artırması, katma değerli, yüksek teknolojili ürünlere yönelmesi ve pazar çeşitlendirme faaliyetlerine ağırlık verilmesini önemsiyoruz. Adana'nın konum avantajıyla Ortadoğu, Körfez, Kuzey Afrika ülkelerine ağırlık verip, Rusya, Avrupa ve Balkan ülkelerine yönelik ihracatın yollarını tartışmalıyız. Küresel ekonomik sistemde Adana'yı bölgesel düzeyde bir üretim üssü ve çekim merkezi haline getirmek için kentin rekabetçilik düzeyini artırmak gerek. Bunu yaparken de Ar-Ge temelli, bilgi ve inovasyona dayalı, teknoloji düzeyi yüksek, katma değerli ürün ve sektörlere yoğunlaşılan, sürdürülebilir ve kasayıcı büyümenin temel alındığı bir ekonomik model geliştirmek hepimizin görevi. İnanıyorum ki el birliği ve güç birliğiyle tüm zorlukların üstesinden geleceğiz" ifadelerini kullandı.

Açış konuşmalarının ardından Alibaba.com Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat, 'Yerel ve Global Fırsatlar', Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Kobi ve Kümelenme Destekleri Uzmanı Gözde Eroğlu, 'İhracatta Devlet'in Rolü', Vestel Pazarlama Grup Müdürü Osman Badur, 'Vestel'in Marka Yolculuğu', E-Glober Genel Müdürü Orkan Aytulun, 'Dış Ticarette Yeni Dünya Trendleri', PTT Posta ve Kargo Hizmetleri Daire Başkan Yardımcısı Sabahattin Vurali 'Lojistiğin Ticaretteki Önemi', Türk Eximbank Ankara Bölge Müdürü Funda Baydar ile Sigorta Birimi Müdürü Özlem Coşkun, 'Türk Eximbank'ın İhracattali Rolü', Özdemir Gümrük'ten Şaban Kaan Özdemir, 'Dış Ticarete İlişkin Süreçler ve Fırsatlar' konulu sunumlar yaptı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title