Haberler
Kahramanmaraş'ta 4.1 şiddetinde deprem

6 Şubat depremlerinde ağır kayıplar veren ilimiz bir kez daha sallandı

Halep'te taarruz başlatan Esed karşıtı Heyet Tahrir Şam 32 bölgeyi ele geçirdi

Rejim karşıtı grup 32 bölgeyi ele geçirdi, 10 bin sivil evlerini terk etti

Kreş tartışmaları sorulunca İmamoğlu fena patladı: Cami yaptım imam vermediler

"Cami yaptım imam vermediler, karakol yaptım ortada polis yok"

Türkiye'yi sarsan 'sahte dolar skandalı' büyüyor

Piyasaları altüst eden olayda detaylar ortaya çıktı

'Yemek Ye" Baskısı Çocuklarda İştahsızlık Nedeni !

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, “Anneler ve babaların kendilerinden önce çocuklarının beslenme düzeni geldiğini hepimiz biliyoruz.

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, "Anneler ve babaların kendilerinden önce çocuklarının beslenme düzeni geldiğini hepimiz biliyoruz. Onlar için yemek yemeyenler, masanın başında oyun oynamalar, bir lokma daha fazla tüketsin diye yapılmayan hareketler kalmaz. Peki sonuç? Hiçbir zaman çocuğunun yeteri kadar besin tüketmediğini düşünen anne ve baba." dedi.

"Çocukların kısa bir dönem iştahsız olması, büyümesinin durması veya sağlığının kalıcı olarak hasara uğraması anlamına gelmemektedir" diyen Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, şöyle konuştu:

"İştahsızlığın temeline baktığımızda ise enfeksiyonlar, yüksek ateş, barsak problemleri, diş çıkarma gibi etmenleri sayabiliriz. Bunlar dışında en önemli iştahsızlık nedeni çocuğunuza yapmış olduğunuz "yemek ye" baskısıdır. Beslenme ile bilmediklerinizi televizyondan değil bu konuda gerçek uzmanlardan yüz yüze olarak öğrenin. Unutmayın her çocuk aynı değildir ve her çocukta tek bir yöntem işe yaramaz. Yemekleri beraber hazırlamak en etkili yoldur. Bu hem yemek tüketmesini sağlayacak hem de ileriki yıllarda sosyalleşmesi konusunda ona yol gösterici olacaktır. Ailede her yaştan farklı bireylerin olduğunu unutmayın. Bu nedenle tabaklara yemek koyarken herkesin mide kapasitesine göre tüketeceğini unutmayın. Eğer doymazsa tekrar yemek isteyebileceğini belirtin. Çocuğunuzun oyun saatinde oyun oynamasını, yemek saatinde yemek yemesini sağlayın. O oyun oynarken peşinden koşturursanız sadece sinirleriniz yıpranır. İki kaşık yedirebilmek için ömrünüzden iki yıl yersiniz. Yemek yedirirken televizyonu kapatın ve onunla sohbet ederek yemeğinizi karşılıklı tüketin. Unutmayın siz nasıl tek başınıza yemek yemeyi sevmiyorsanız çocuğunuzda bunu sevmez. Çocuğunuz yemek yemek zorundadır. Bu nedenle ona ödül vermeyin. Bu şekilde yemek yemesini kendi bilinçaltında ödül isteme şekli olarak belirleyecektir. ve bunu size karşı kullanacaktır. Sofrada tartışmak, yüksek sesle konuşmak yemek yeme problemini çözmeyecek aksine daha kötü sonuçlar doğuracaktır. Bunu unutmayın! Evinizde abur cubur çekmecesi veya dolabı kesinlikle yapmayın. Eviniz bakkal dükkanı değil. Elinizin altında bu şekilde abur cubur olması durumunda çocuğunuz sürekli olarak başında olacaktır. Siz bile buna dayanamazken çocuğunuz nasıl dayansın? Abur cubur yiyen çocuk yemek yemez unutmayın! Abur cubur yerine meyveli süt, taze sıkılmış meyve suyu, sandviç gibi besinleri çocuklarınıza verin. Sağlıklı ara öğünler gelişimine ciddi katkı sağlayacaktır. Toplum olarak her an çocuğumuza başka çocukları örnek gösteririz. Derslerde, notlarda, davranışlarda sürekli başka çocuklarla kıyaslamak çocuğunuzda ciddi anlamda kişilik bozukluğuna neden olabilir. Kendi çocuğunuza verebileceğiniz en büyük zarar onu başkası ile kıyaslamaktır. Bu konular ile ilgili daha fazla bilgi edinebilmek için psikolog ve diyetisyene (beslenme ve diyet uzmanı) danışabilirsiniz." - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title