Haberler
Muhalifler, ele geçirdikleri Halep'te Hafız Esad'ın heykellerini yıkmaya başladı

Esad'ı çıldırtacak görüntü

Suriye Devlet Başkanı Esad'dan ilk açıklama: Müttefiklerimizin yardımıyla tüm düşmanlarımızı yeneceğiz

Suriye Devlet Başkanı Esad'dan ilk açıklama

Suriye'de Esad'a darbe iddiası! Başkent Şam'da şiddetli çatışmalar yaşanıyor

Esad'a darbe iddiası! Başkent Şam'da şiddetli çatışmalar var

Halep Havalimanı'nın kontrolü artık muhaliflerde

Halep'te kritik nokta artık muhaliflerde

Yazıyla Anlatamadıklarını Renklerin Diliyle Aktarıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ayşe Şensoy - Konya'da edebiyat öğretmeni Ahmet Çapar, 5 ay gibi kısa bir sürede yaptığı 550'ye yakın resimle ilk sergisini açtı.

Ayşe Şensoy - Konya'da edebiyat öğretmeni Ahmet Çapar, 5 ay gibi kısa bir sürede yaptığı 550'ye yakın resimle ilk sergisini açtı.

Geçtiğimiz günlerde Konya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde "Ruhumun tavan arası" adıyla açtığı resim sergisiyle sanatseverlerle buluşan Çapar, hayatının önceki dönemlerinde hiç resim yapmadığı halde, artık yaptığı resimleriyle duygu ve düşüncelerini anlatıyor.

Çapar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır yazdığı günlüklerin 13 cildi bulduğunu, günlüklerinde hikaye, roman başlangıçları ve şiirler olduğunu söyledi.

"Yazıyla kendimi anlatamadığımı, aynı cümleleri tekrarlayıp durduğumu fark ettim. O gün bütün defterlerimi toplayıp bir kenara koydum ve yazmayı bıraktım" diyen Çapar, yazıya göre daha sonsuz bir alan olduğunu düşündüğü için resim yapmaya başladığını dile getirdi.

Hayatının hiç bir karesinde, ilkokul, lise ve üniversite yıllarında resimle yolunun kesişmediğini ifade eden Çapar, şunları kaydetti:

"Resim yapmaya küçük bir kağıda çizgiler çizerek başladım. Kağıtları karalarken, bir dostum bunların soyut resimler olduğunu ve çizdiğim şekilleri boyamam gerektiğini söyledi. Şekilleri boyamaya başladım, fakat o boyaların renk vermediğini düşünüyordum. Bir gün bir duvar boyası markası gördüm, oradan resim yapmak için boyalar satın aldım ve onlarla resim yapmaya başladım. Her gün hiç bıkmadan 6 saatimi vererek resim yapıyorum. Resimlerimde doğada bulduğum yaprak, taş parçası ve kum kullandım. Hayatımda belki de aklıma bile getiremeyeceğim bir resim dünyasının içinde olduğumu gördüm ve bu beni mutlu etti."

-"Resim bana yazının hatırlattığı her şeyi unutturuyor"-

Çapar, yazmak ve okumanın kendisine, yaşadığı olumlu, olumsuz olayları hatırlattığını, resmin ise yazının hatırlattığı her şeyi unutturduğunu dile getirdi.

5-6 ay gibi kısa bir sürede 550'ye yakın resim yaptığını ve bu resimleri zamanla birilerine gösterme ihtiyacı duyduğunu belirten Çapar, sözlerine şöyle devam etti:

"Selçuk Üniversitesi (SÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Zuhal Arda'ya giderek, edebiyat öğretmeni olduğumu ve resimle ilgilendiğimi söyledim. Hocam benden resimlerimi getirmemi istedi. Bir çok resim alıp yanına gittim ve resimlerimi inceledi. Kullandığım tekniklerin gerçekten onu etkilediğini, insanların bunları görmesi gerektiğini söyledi ve ilk sergimi açtım. Sergi, ressamın belki de içinden bir şeyler çıkarıp duvara asmasıdır. Sergimdeki resimler benim ruhumdan birer parça diye düşünüyorum. Eğitim almadan başladığım için bazı insanlar resim yapmamın mümkün olmayacağını söylüyordu. Bana göre sanat yapmak tanrı vergisiydi. Benim için resim yapmak kitaptan öğrenilecek bir iş değildi."

Çapar'a ilk resim sergisini açmasında destek olan, SÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Zuhal Arda ise onun resimlerinden çok etkilendiğini vurguladı.

Arda, Çapar'ın resimlerinden gözleri parlayarak bahsettiğine dikkati çekerek, "Anladım ki resim onun için çok önemli. Resimlerinde gerçekten olgun renkler var. Hiç eğitim almadan renkleri bu kadar başarıyla kullanması beni çok etkiledi. Bundan sonraki resim yaşamı için ona başarılar diliyorum" diye konuştu.

Yayıncı: Ahmet Kayır - KONYA

Kaynak: AA / Yerel
title