Yazar Necmettin Evci, Kayseri'deki Uluslararası Öğrenciler Akademisi'nde 'Aklı' Değerlendirdi
Yazar Necmettin Evci, insanları diğer varlıklardan ayıran aklın, iyi yönde kullanılmadığı zaman büyük felaketlere yol açtığını belirterek, ''Füzeler, atom bombaları, açlık gibi olumsuzluklar aklın daha iyi kullanıldığı bir dönemde ortaya çıkmıştır.
Yazar Necmettin Evci, insanları diğer varlıklardan ayıran aklın, iyi yönde kullanılmadığı zaman büyük felaketlere yol açtığını belirterek, "Füzeler, atom bombaları, açlık gibi olumsuzluklar aklın daha iyi kullanıldığı bir dönemde ortaya çıkmıştır. Akıl kullanılıyor, ancak ruhu kaybediliyor" dedi.
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Medeniyetin Burçları Derneği'nin ortaklaşa Kayseri'de eğitim gören uluslararası öğrencilere yönelik düzenlediği, 'Uluslararası Öğrenciler Akademisi'nde, bu hafta yazar Necmettin Evci kürsüye çıktı. Yazdığı 'Yaşamak Öldürür Beni' isimli kitabı ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından 2012'de 'Deneme' dalında ödül alan Necmettin Evci, konuşmasında 'Aklı' ele aldı. Yazar Evci, İnsanlara verilen aklın özellikle pozitivizm (5 duyu organının algıladığı dünyayı temel kabul eden, Tanrı'yı ve Metafizik'i kabul etmeyen felsefeci görüş) akımından sonra ne kadar sağlıklı çalıştığının tartışılır olduğunu belirtti. Evci, "Bu savaşlar, füzeler, atom bombalar, açlık gibi ne kadar olumsuz gelişme varsa; insanın aklı en iyi kullandığını ileri sürdüğü dönemlerde ortaya çıkmıştır. Biz dünyayı açlığı, kıtlığı 'daha çok akılcı politikalar üretelim' diye getirdik. Bu nedenle, insanlık aklını ne kadar kullanıyor, bunu bilmiyorum. Ancak, ruhunu yitirmeye başladığı da bir gerçektir. Bu düşüncenin sonunda çıkmaz sokağa girmiş insanlar da 'fark etmez' sözü üzerinde bir hayat yaşamaya başlamıştır. Şuraya mı gidelim dediğiniz zaman genç, 'Fark etmez' diyor. Ne yersiniz dediğiniz zaman, 'Fark etmez' diyor. Şu veya bu olduğunu fark etmeyen bir hayat yaşanır hale geldi" diye konuştu.
Uluslararası İlişkiler ve Özel Hukuk uzmanı Mete Taştan ise 'Lider'de bulunması gereken özellikleri' anlattı. Liderin karşısındaki insanı çok iyi anlaması gerektiğine işaret eden Mete Taştan, "İletişim karşınızdaki insanın hangi dilden anladığını bilmektir. Lider günün şartlarını iyi bilen buna göre de insanlarla iletişim kurandır" dedi.
Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi araştırma görevlisi Ali Kaya da Türkiye'nin toplumsal yapısının geçmişini ele aldıktan sonra geleceğe bakış açısını aktardı. 18. Yüzyıl'da Osmanlı İmparatorluğu'nun yaşanan olumsuzluklar karşısında kendi düzenini sorgulamaya başladığı ardından çözüm önerileri geliştirdiğini sözlerine ekledi. - KAYSERİ