Yaz Aylarında Artan Cilt Rahatsızlıklarına Dikkat
Güneşin etkisini yavaş yavaş hissetmeye başladığımız bugünlerde cildimizi oluşabilecek rahatsızlıklardan koruyabilmek adına ayrı bir özen göstermemiz gerekiyor.
Güneşin etkisini yavaş yavaş hissetmeye başladığımız bugünlerde cildimizi oluşabilecek rahatsızlıklardan koruyabilmek adına ayrı bir özen göstermemiz gerekiyor.Dermatoloji Uzmanı Dr. Gül Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.
UV ışınları sağlıklı ciltlerde çeşitli döküntülere sebep olurken bazı cilt hastalıklarında da alevlenmeleri başlatmaktadır. Tipik bir yaz gününde UV ışınlarının %96.5 kısmını UVA oluştururken kalan %3.5 luk kısım UVB olmaktadır. UVB ışınları cildin daha yüzeyel tabakalarına etki ederek kızarıklık ve yanıklara sebep olurken, UVA daha derine nüfuz ederek cildin bağışıklığını bozmakta deri kanserleri ve yaşlanmaya sebep olmaktadır. Bu yüzden kullanılacak güneş koruyucuların hem UVA hem UVB yi bloke eder nitelikte olması ve cilt tipine uygun olması açısından dermatolog tarafından önerilmesi uygun olacaktır.
Yüksek sıcaklık dolayısıyla terleme ve buna bağlı gelişen bazı cilt rahatsızlıkları konusunda koruyucu tedbirler alınmalıdır. Nem dolayısıyla kıvrım yerlerinde cilt florasının etkilenmesi sonucu mantar ve pişik rahatsızlıkları artmaktadır. Bu bölgelerin nemli kalmasını engelleyecek önlemlerin alınması ve yanma, kızarıklık, kaşıntı durumlarında hemen tedaviye başlanması enfeksiyonları engelleyecektir. Aşırı terlemenin ter bezlerinde yol açtığı tıkanma sonucu halk arasında isilik denilen döküntülere yol açmaktadır. Kaşıntılı ve rahatsızlık verici bu hastalık ter bezlerinin tıkanmasını önleyici losyonlar ve sık duş alma, uygun giysilerin tercih edilmesi ile önlenebilmektedir.
Güneş ışığının etkisini göstermesi ile güneş gören deri bölgelerinde ortaya çıkan döküntülerde de artış gözlenmektedir. Göğüs dekoltesi,boyun ve kollarda kaşıntılı kızarık döküntülerle giden bu rahatsızlıkların çeşitli alt tipleri bulunmaktadır. Bu tür rahatsızlıklar için dermatolog önerisi ile uygun güneş koruyucu kullanımı yanısıra her yıl şiddetli ataklar gösteren hastalarda bahar aylarında koruyucu fototerapiler, antiallerjik ve kortikosteroidler kullanılmaktadır.
UV radyasyonun var olan bazı cilt hastalıklarını alevlendirme özelliği de bulunmaktadır. Akne, bazı egzemalar, vitiligo, rozase, bazı otoimmun hastalıklar güneşten değişen oranlarda etkilenmektedir. Bu tür hastalıklarda güneşten korunmada daha sıkı önlemler almak gerekiyor. Şapka kullanmak, öğle saatlerinde dışarı çıkmamak gibi önlemler yanında doktor tavsiyesine uygun güneş koruyucu kullanımı bazı durumlarda hayati önem taşımaktadır. - ERZURUM