Yavru Karacalardan Uzak Durun" Uyarısı
Giresun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Derviş Kara, yaban hayatının en hassas hayvanlarından biri olarak bilinen karacaların yavrularının zarar görmemeleri için mutlaka insanların bu hayvanlardan uzak durmaları gerektiğini söyledi.
Giresun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Derviş Kara, yaban hayatının en hassas hayvanlarından biri olarak bilinen karacaların yavrularının zarar görmemeleri için mutlaka insanların bu hayvanlardan uzak durmaları gerektiğini söyledi.
Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda köylerden kentlere göçle birlikte karacaların popülasyonunda hızla artış yaşandığını belirtti.
Bu hayvanların çok hassas olduklarına işaret eden Kara, gebelik dönemlerini sorunsuz geçirmeleri için mutlaka insanlardan uzak durması gerektiğini kaydetti.
Yiyecek bulmak için düşük rakımlı bölgelere inen karacaların insanlarla karşılaşması durumunda strese girerek düşük yaptıklarına değinen Kara, şunları söyledi:
"Karacalar, insanla karşılaştıklarında strese girebilir, yavrulama dönemindeki karacalar stresten düşük yapabilirler. Üreme ve doğum döneminde yaban hayvanlarının doğal yaşam alanlarından uzak durulması gerekir. Bu hayvanların yavruları narin ve sevimli olduğu için vatandaşlarımızın ilgisini çekmektedir. Bazen doğada karşılaşıldığında iyi niyetle bulunduğu ortamdan alınıp, evde bir süre bakılmaya çalışılmaktadır. Bu iyi niyetli bir davranış olmakla birlikte yaban hayvanı yavrusu açısından uygun değildir. Çünkü yaban hayvanları çok hassas bir yapıya sahip olup strese girdiklerinde ölümle karşı karşıya kalmaktadırlar."
"Yavrunun yeri, annenin yanı"
Dünyaya yeni gelen karaca yavrularının insanlar tarafından kesinlikle sahiplenilmemesi gerektiğini ifade eden Kara, yavrunun yaşaması için anne sütünün çok önemli olduğunu, onun için bu yavruların yerinin annesinin yanı olduğunu söyledi.
Kara, annesi tarafından terk edilen yavruların bulunulması durumunda ise Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlükleri'ne haber verilmesi gerektiğini aktararak, şöyle konuştu:
"Yavru yaban hayvanının yaralı ya da terk edilmiş olduğundan kesin olarak eminseniz Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlükleri'ne haber vermeniz en doğru davranış olacaktır. Müdürlüklere teslim edilen yaralı veya güçten düşmüş yaban hayvanlarının veteriner hekim kontrolünde gerekli tedavileri yapıldıktan sonra doğaya tekrar dönebilecek. Sağlıklı bireyler yaban hayvanının habitatına uygun doğal yaşam alanlarına, doğaya bırakılamayacak olanlar ise rehabilitasyon merkezlerine, hayvanat bahçelerine ve üretme istasyonlarına yerleştirilmektedirler."