Haberler

Yaş Meyve ve Sebzelerde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması Projesi

Yaş Meyve ve Sebzelerde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması Projesi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Yaş Meyve ve Sebzelerde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması Projesi" Kapsamında Pilot Uygulama Alanı Seçilen Mersin'in Erdemli İlçesindeki Turunçgil Bahçelerinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca İncelemelerde Bulunuldu.

"Yaş Meyve ve Sebzelerde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması Projesi" kapsamında pilot uygulama alanı seçilen Mersin'in Erdemli ilçesindeki turunçgil bahçelerinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca incelemelerde bulunuldu.

İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Ayşe Sakarya ve Erdemli İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun ile birlikte turunçgil bahçelerinde incelemelerde bulunan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Bitki Koruma Daire Başkanı Emin Şahin, Bakanlığın başlattığı "Yaş Meyve ve Sebzelerde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması Projesi" kapsamında Mersin, Adana ve Hatay'ın pilot bölge seçildiğini belirterek, "Yaş sebze ve meyvelerde kimyasal kalıntının önlemesi için pilot bir uygulama başlatıldı. Uygulanan projede ilaç, hormon ve gübre kullanımı kayıt altına alınarak, üreticimizin bilinçli olarak kimyasal kullanımı sağlanacak. Neticede de tüketicinin güvenerek yiyebileceği, ihracatçının tereddütsüz ihraç edebileceği ürünler üretilmesi sağlanacaktır" dedi.

Pilot bölgenin kapsamı hakkında da bilgiler veren Şahin, "Projemiz, Mersin'in Mut ilçesinde yalnızca kaysıda, Mersin, Adana ve Hatay illerinde 2007 yılı turunçgil üretim sezonunda uygulamaya konulmuş durumda. Bunun dışında Manisa'da bağcılıkta da aynı proje uygulamaları devam etmektedir. Pilot bölgelerde yapılan incelemeler sonucunda buralardan elde edilecek sonuçlara göre önümüzdeki yıldan itibaren yaş meyve ve sebzenin tamamına yaygınlaştırılacak. Ülkemiz insanının kaliteli ürün tüketmesi sağlanacak" diye konuştu.

İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun ise, Erdemli'nin proje kapsamında olmasının limon başta olmak üzere turunçgil üretimi için büyük bir gelişme olduğunu ifade ederek, Erdemli'de 70 bin dönüm arazide 300 bin ton limon, 6 bin dönüm tarım arazisinde de 18 bin ton portakal üretildiğini kaydetti. Tun, şöyle devam etti:

"Limon denilince akla Erdemli gelir. Limon başta olmak üzere narenciye ürünlerimizin kayıt altına alınması demek, güvenli bir şekilde yapılan üretim anlamına geliyor. Bu güven sayesinde üretilen bütün turuçgil ürünleri daha iyi pazarlanabilecek. Bu gelişmeler yöremize önemli ölçüde ekonomik katkı sağlayacaktır."

Heyet ayrıca, Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği eski Başkanı Cemalettin Kurt'a ait limon bahçesini gezdi.

9 bin limon ağacının bulunduğu bahçede yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler veren Kurt, "Tavsiye edilen kriterlere uyarak üretim yapmak, üretim masraflarımızı önemli ölçüde düşürdüğü gibi daha kaliteli ürün yetiştirme imkanı da buldum" dedi.

Ürettiği limonu Hollanda'ya pazarladığını ifade eden Kurt, "Yurt dışına pazarladığımız limon bebek maması yapımında kullanılmak üzere alıcı buldu. Bilimsel üretim sürecinde çok önemli tecrübeler edindim. Bana göre tarım her yerde yapılamaz. Tarım kulaktan dolma bilgilerle değil, bilimsel olarak gerçekleştirilmeli. Üretici de ürünün isteğine göre davranmasını bilmelidir" diye konuştu.

Heyetin, Erdemli'den sonra Mut'ta da kayısı üretimi yapılan bahçelerde incelemelerine devam edeceği bildirildi.

(Oİ-MT-MT-Y)

15.06.2007 10:46 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Saadet Partisi'nde yeni genel başkan Mahmut Arıkan

Saadet'te Karamollaoğlu dönemi sona erdi! İşte yeni genel başkan

10 ilimizde eğitime kar engeli

10 ilimizde eğitime kar engeli

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto: TürkAkım sayesinde başka rotaya ihtiyacımız yok

"Türkiye'den başka rotaya ihtiyacımız yok"

Yolda yürüyen genç kıza çelme takan adam, esnaftan meydan dayağı yedi

Yolda yürüyen genç kıza yaptığının bedelini ağır ödedi

title