Haberler

Yarımada Üreticisine Can Suyu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Yarımada’nın kalkınması için hazırlanan stratejik planın ilk projesini hayata geçirdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Yarımada'nın kalkınması için hazırlanan stratejik planın ilk projesini hayata geçirdi. Bölgedeki tarım ve hayvancılığın desteklenmesi çalışmaları kapsamında, üreticilere ünlü Sakız Koyunu ve keçisi ile Karaburun yöresine özgü teke ve kıl keçisi dağıtımı başlatan Başkan Kocaoğlu, "Görevi bırakıp giderken İzmir'deki hemşehrilerimin lokmasını ne kadar büyüttüysem, benim için başarı odur. Sırtımdaki heybede başka bir şey istemem" şeklinde konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar, Güzelbahçe, Menderes ve Selçuk ilçelerindeki ekonomik potansiyeli ve bölge halkının refah düzeyine artırmaya yönelik Yarımada Projesi hayata geçti. Proje ile ilgili ilk somut adımı Urla'nın Kuşçular Mahallesi'nde atan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Yarımada'da hayvancılığı desteklemek amacıyla 19 üreticiye bölgeye özgü, dünyanın sayılı süt ırklarından biri olan Sakız Koçu ve Koyunu ile Karaburun Keçisi ve Tekesi dağıttı. Proje kapsamında ilk etapta 153 üreticiye de arılı ve arısız kovan dağıtılacağı belirtildi.

HEDEFİMİZ KALKINMA

Kuşçular'daki sembolik dağıtıma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun, Ege Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Bülent Özkan ve Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılınç ile üreticiler katıldı.

Yarımada'nın kalkınması için en başta yarışma ve ardından stratejik planın yapımı ile devam eden sürecin tamamlandığını ve sonunda somut adımları atmaya başladıklarını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Stratejik Plan kapsamında 100'ü aşkın proje çıktı. Her beldenin, her köyün kendi özelliğine göre belirlemeler yapıldı. Hedefimiz kırsalın ve kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın kalkınması, tarım ve hayvancılığın gelişmesi. Ege Üniversitesi'ndeki hocalarımızın da desteği ile Yarımada'da tarım ve hayvancılığı geliştirmek üzere bir çalışma başlattık. Sebze fidanı, arı ve arı kovanı, keçi, koyun, teke dağıtıyoruz ve üreticilerimize eğitim veriyoruz. Sayı 75 koyun olur, 750 keçi olur, hiç önemli değil. Yeter ki, proje büyüsün; yeter ki, arkadaşlar bu projeye sahip çıksın. Deneyimini, tecrübesini birbirine aktarsın ve hep birlikte kalkınalım" dedi.

Başkan Kocaoğlu, "Görevi bırakıp giderken İzmir'deki hemşehrilerimin lokmasını ne kadar büyüttüysem, benim için başarı odur. Sırtımdaki heybede başka bir şey istemem" şeklinde konuştu.

"BAŞKANIMIZLA GURUR DUYUYORUZ"

Başkan Kocaoğlu'nun konuşmasının ardından törende eşitliği sağlamak üzere kurayla koyun ve koç alacaklar belirlendi. Projeden yararlanan ve 5 koyun ile 1 koç alan Hilmiye Güna, 5 keçi ve 1 adet teke alan Ayşe Ekinci ile arı kovanı alacak olan Emine Gönlügür, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür eti. Kurslarda çok şey öğrendiklerini söyleyen Ayşe Ekinci, "Başkanım bu projeyi başlattığınız için sizinle gurur duyuyoruz. Hayvancılık yaparak evimin geçimini sağlıyorum. Aldığım hayvanlarla üretimimi daha da artıracağım için mutluyum" diye konuştu.

ARI KOVANLARI DA DAĞITILIYOR

Proje kapsamında Yarımada bölgesinde tarım ve hayvancılığın ıslahı ve yaygınlaştırılması amacıyla, dünyadaki sayılı süt ırklarından biri olan ve bölgeye özgü Sakız koç ve koyunu, Karaburun kıl keçisi ve tekesi, arılı ve arısız kovan ile üretim malzemeleri dağıtılıyor.

Proje kapsamında ilk etapta Urla ve Karaburun'da eğitimlerini tamamlayan 153 üreticiye ücretsiz 106 arılı kovan ile 53 arısız kovan, 16 üreticiye 16 sakız koçu ve 46 sakız koyunu, 3 üreticiye 44 kıl tekesi ve 9 kıl keçisi dağıtımı yapıldı. 2 yıl sürecek projeden eğitimlere katılmayı taahhüt eden, kontrol ve takip için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile çalışacak üreticiler yararlanıyor. Her üreticiye 2 arılı ve 1 arısız kovan ile 10 başa kadar hayvanı olan üreticilere 1 koç veya teke, 5 koyun veya keçi, 25 başa kadar hayvanı olan üreticilere 2 koç veya 2 teke, 2 koyun veya 2 keçi, 50 başa kadar hayvanı olan üreticilere de 2 koç veya 2 teke desteği sağlanacak. Arı üreticilerine Ege Üniversitesi Mordoğan üretim çiftliğinde eğitimler devam edecek. Yarımadanın diğer ilçelerinde eğitim ve tespit çalışmaları sürecek.

ORGANİK TARIMA DESTEK

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yarımada'da bugüne kadar 401 üreticiye organik tarım için teknik destek sağladı. 964 adet toprak analizi yaparak, 135 bin adet meyve fidanı ve 60 bin adet sebze fidesi dağıtımı gerçekleştirdi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close