Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Milyonların gözü bu toplantıda! Asgari ücret için öne çıkan rakam 23 bin TL

Milyonların gözü bu toplantıda! İşte asgari ücret için öne çıkan rakam

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili kısım dikkat çekti

Yanlış Yorumlanan Sağlık Programları Hastalık Hastası Yapıyor

Yanlış Yorumlanan Sağlık Programları Hastalık Hastası Yapıyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özkan Güler, halk arasında “hastalık hastalığı” sendromu olarak bilinen Hipokondriyazis’in en belirgin sebebinin internetten yapılan araştırmalar ve sağlık programlarının yanlış yorumlanması olduğunu belirtti.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özkan Güler, halk arasında "hastalık hastalığı" sendromu olarak bilinen Hipokondriyazis'in en belirgin sebebinin internetten yapılan araştırmalar ve sağlık programlarının yanlış yorumlanması olduğunu belirtti.

Hastalık hastası olan kişilerin, yaşadığı bir takım belirtileri yaptığı araştırmalarla destekleyerek, hangi hastalığın ne gibi belirtileri olduğunu öğrendikten sonra zihninde yorumlayıp kendine teşhisler koyarak hastaneye geldiğini söyleyen Prof. Dr. Özkan Güler, bu durumun özellikle, sosyo-ekonomik ve kültürel anlamda daha üst düzey kişilerde sıkça görüldüğünü ifade etti. Güler, "Bu kişiler internet, televizyon, gazete gibi iletişim araçlarından edindiği bilgiler ile kendisinde var olan bulguları karşılaştırarak bir takım sonuçlara ulaşıyor. Ne kadar çok araştırma yapar ve bilgi edinirlerse, o kadar çok belirtiyi kendilerinde görmeye başlıyorlar. Daha sonra kendisinde var olduğunu düşündükleri hastalıkla ilgili polikliniklere başvuruyorlar. Genelde karın bölgesinde bir rahatsızlığı olduğunu düşünen bu hastalar gerekli muayeneleri yapılıp, tahlillerle desteklendikten sonra herhangi bir rahatsızlığının olmadığının söylenmesi üzerine tatmin olamadığından 'benim tahlillerim normal ise ben bu belirtileri neden yaşıyorum' sorusuna cevap aramaya çalışıyorlar. Onların dünyasında var olan bu katı gerçeklikle, başka doktorlara gidip, kafalarındaki o boşluğu ikna edici teşhislerle doldurmak için çaba sarf ediyorlar. Bu tip hastalar alternatif tıp gibi yollarla, kendi teşhis ettiği hastalığı tedavi etmeye yönelik çaba içerisine giriyor. Sağlık programlarını dikkatle takip edip, hangi hastalığın ne gibi belirtileri olduğuna dair detaylı notlar tutuyorlar. Buna göre de tedavi yollarını araştırıyor. Gündemleri hep sağlıkla ilgili oluyor" dedi.

Bu hastaların aslında söyledikleri belirtileri gerçekten yaşadığını dile getiren Prof. Dr. Özkan Güler, "Bazen psikolojik sorunlar fiziksel sorunlardan daha fazla belirti yapar, örneğin psikolojik sorunları olan kişi, çok ciddi cilt hastalıkları yaşayabilir veya bir hafta önceki muayenesinde midesinde sorun çıkmayan bir kişi yaşadığı psikolojik sorunlarla aniden mide ülseri olabilir. Psikiyatrinin nezlesi denen depresyonun en belirgin özelliklerinin de fiziksel olduğunu, yorgunluk, halsizlik, uyku hali, konsantre olamama, uyku problemleri ile kendini gösterir. Çevremizde bu tip rahatsızlığı olduğunu düşündüğümüz kişilere kesinlikle yalan söylüyormuş gibi davranmamak gerekiyor. Bu durumun ilaçla, ya da psikolojik destekle hatta inatçı durumlarda hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekiyor" diye konuştu. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title