Yalova Üniversitesinde Selçuklu Esintisi
Yalova Üniversitesi, fakültelerini inşa ederken, günümüz üniversitelerinin temeli olan Selçuklu medreselerinin mimarisini tercih ediyor.
Yalova Üniversitesi 3 fakültesinde Selçuklu mimarisinin esintilerini yansıtacak.
Yalova Üniversitesi, fakültelerini inşa ederken, günümüz üniversitelerinin temeli olan Selçuklu medreselerinin mimarisini tercih ediyor. Yapılacak fakültelerle ilgili bilgi veren Yalova Üniversitesi Yapı İşleri Teknik Daire Başkanı Ahmet Seyit Bilgin, "Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi binası Buruciye Medresesi örnek alınarak hazırlandı. O günün Selçuklu mimarisini günümüze adapte ettik. Yaklaşık 6 bin 900 metrekarelik bir alan. 2 bodrum katı, 1 zemin katımız ve 2 normal kat olmak üzere 5 kat. Amfi salonlarıyla beraber yaklaşık bin 500 kişiye hizmet verecek bir bina. Dış cephesi tamamen eskitme taşlarla kaplanacak. Taşların renk ve özellikleri İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'nden 2 profesör tarafından dizayn edildi. Hedefimiz Eylül 2014 yılında eğitime açmak" dedi.
Yine 2 fakülte ise mimarisini Selçuklu döneminin 2 kervansarayından aldı. Bu konuda da bilgi veren Bilgin, "Sultanhan Kervansarayı örnek alınarak yapılan bu bina, Selçuklu mimarisinin esintisini yansıtacak. Mühendislik Fakültesi binasında sütunlar kullanılıyor. Yaklaşık 13 bin metrekare alan üzerine oturacak. Önümüzdeki yıl inşaatına başlamayı hedefliyoruz. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi de 13 bin metrekare alana sahip. Bu binada da Karatay Kervansarayı'nı örnek aldık. Bütün fakültelerimiz özelliklerine göre bir mimari ile inşa edeceğiz. Yalova'nın kendine has bir mimarisi yok. Fakültelerimizin mimarilerini belirlerken Yalova'nın mimari özelliklerinden faydalanamadık. Hem Yalova'ya önderlik yapmak, hem de geçmişi bugünle bütünleştirmek istedik. Günümüzdeki üniversitelerin temeli Selçuklular döneminde medreseler olarak atıldığı için biz de bu mimariyi benimsedik" şeklinde konuştu. - YALOVA