Yalova'da "Engelli ve Afet" Projesi
Yeni Yaşam Engelliler Derneği Başkanı Arslanhan, "Pojeyle engellilerin deprem öncesi, anı ve sonrasında ne yapmaları gerektiği hakkında bilgilendirilmeleri hedefleniyor"
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından desteklenen ve Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneği ile Kocaeli Üniversitesince yürütülen "Engelli ve Afet" projesi kapsamında engelliler, deprem öncesi, anı ve sonrasında nasıl davranacaklarını öğrenecek.
Projeyle ilgili gazetecilere açıklama yapan Yeni Yaşam Engelliler Derneği Başkanı Murat Arslanhan, olası bir afet durumunda enkaz altında kalan işitme ve konuşma engelli bir vatandaşa, "Orada kimse var mı?" diye seslenme döneminin artık tarihe karışacağını söyledi.
AFAD tarafından desteklenen projenin ilk olarak Yalova'da uygulandığını belirten Arslanhan, şöyle konuştu:
"Projeyle engellilerin deprem öncesi, anı ve sonrasında ne yapmaları gerektiği hakkında bilgilendirilmeleri hedefleniyor. İlk aşamada çeşitli engel gruplarına eğitim verecek eğitmenlerin oluşturulması için adım atıldı. Proje kapsamında engelli vatandaşlara afet eğitimi verecek 10 eğitmen yetiştirildi. Bu eğitmenlerden biri işitme engelli. İşitme engellilere eğitimi bu eğitmen verecek. 1 Ekim'den itibaren engellilere ve ailelerine deprem anı ve sonrasında hayatta kalmanın yolları anlatılacak. Eğitimlerin Yalova'da tamamlanmasının ardından ülke genelinde eğitimler verilecek. Bu eğitimler ise Yalova AFAD ve Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneği işbirliği içerisinde aşamalı olarak verilecek."
Bu projenin tüm Türkiye'de yaygınlaşması için çalışma başlattıklarını dile getiren Arslanhan, şunları kaydetti:
"İlk olarak Yalova'da uygulanan proje aslında Türkiye'deki bütün engellilerin projesi. Yalova olarak Türkiye'ye ışık tuttuk şimdi ise ilimizde bu eğitimi almayan engelli ve ailesi kalmayacak. Türkiye'de engelli ve afet konusunda bir çalışma yok. Bir spastik engellinin evde alacağı tedbir ile bir bedensel engellinin evde alacağı tedbir aynı değil. Bunları yerinde inceleyip çözüm politikası üretmek lazım. Bunlara verilecek eğitim metodunun incelenmesi lazım. Bunun yanında eğiticinin de ailenin de bilinçlendirilmesi lazım. Bu konudaki ilk aşamayı bitirdik. Afet İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) belediye ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde bir çalışma yaptık." - Yalova