Yalova'da "Biyo-kaçakçılıkla Mücadele" Semineri
Vali Civelek: "Ülkemiz biyoçeşitliliği yüksek tarım ve gıda için önemli genetik kaynaklara sahip ancak bilmemiz gereken bir husus daha var ki genetik kaynaklar günümüzde stratejik önem arz ediyor"
Yalova'da, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü tarafından "Biyo-kaçaklıkla Mücadele" semineri düzenlendi.
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Toplantı Salonu'nda düzenlenen seminere Yalova Valisi Esengül Civelek, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürü Yahya Güngör, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, öğretim görevlileri ve vatandaşlar katıldı.
Vali Civelek, burada yaptığı konuşmada, genetik kaynakların stratejik önem taşıdığına dikkati çekerek, "Ülkemiz için yüzde 60'ı ormanlarla kaplı uygun iklim özelliği ve verimli toprakları olan Yalova'mız için önemli güncel bir konu da biyo-kaçakçılıkla mücadele konusudur" dedi.
Türkiye'nin, biyoçeşitliliği yüksek tarım ve gıda için önemli genetik kaynaklara sahip olduğunu vurgulayan Civelek, genetik kaynakların bugün stratejik önem arz ettiğini bildirdi.
2. Bölge Müdürü Güngör de Türkiye'de çok sayıda biyolojik çeşitliliğin olduğunu belirterek, biyolojik çeşitlilik bir bölgedeki genlerin, türlerin ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütün olduğunu söyledi.
Türkiye'nin konumu itibariyle 3 farklı coğrafik bölgenin kesişim yerinde bulunması nedeniyle biyolojik olarak küçük bir kıta özelliği taşıdığını ifade eden Güngör, "Ülkemizde çok sayıda biyolojik çeşitlilik vardır. Türkiye'de 460 kuş, 141 sürüngen, 480 deniz balığı ve 236 tur tatlı su balığı yaşamaktadır. Bugüne kadar belirlenen omurgalı hayvan sayısı bin 500'e yakındır" dedi.
Flora çeşitliliği bakımından Avrupa'dan daha zengin olduklarını dile getiren Güngör, şunları kaydetti:
"Avrupa'da 12 bin 500 açık ve kapalı bitki tohumu varken sadece Anadolu'da bu sayıya yaklaşık 11 bin tür yaşamaktadır. Zengin biyolojik kaynaklara sahip olan ülkemiz bilim ve teknolojinin ilerlemesiyle gelişmiş ülkeler için cazibe merkezi haline gelmiştir. Doğadan yabancı canlıların ve onlara ait parçaların yetkili makamların izni olmadan koparılması, ticaretin yapılması ve yurt dışına çıkarılması olarak tanımlanan biyo-kaçakçılık ülkemiz adına tehlike arz eden konuların başında gelmektedir. Ülkemizin sahip olduğu kaynakların kontrol altında olması ve önlemler alınması azami faydalar sağlanması amacıyla 2013-2015 yılları arasında mücadele eylem planı hazırlanmıştır. Bu uygulamada tüm herkes bize katkı sağlayacaktır. Bu sonradan fark ettiğimiz çok önemli değerin ülkemizde kalması ve başkalarının kullanımına geçmemesi adına çok önem arz etmektedir."
Programda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanlığı Biyoteknoloji Şube Müdürü Hüsniye Kılıçarslan, Uludağ Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Prof. Dr. İsmail Hakkı Uğurtaş, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Uzman Erdal Kaya, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yardımcı Doç. Dr. Osman Devrim Elvan sunumlar yaptı. - Yalova