Haberler

Yalova'da "99 Gün 99 Gece Sema" Etkinliği

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu kurucusu Güvenç: "İsrailli ile Arap yan yana burada zikrediyor yani dua ediyor.

Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu'nun (TÜMATA) Termal ilçesinde düzenlediği "99 Gün 99 Gece Sema" etkinliği başladı.

Rasim Mutlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve 99 gün 99 gece sürecek etkinliğe, ABD, İngiltere, Almanya, Avusturya, İtalya, Belçika, Hollanda, İspanya, İran, İsrail ve Bulgaristan gibi ülkelerden çok sayıda kişi katılıyor. Etkinliğe katılanlar, tasavvuf musikisi, kasideler ve rubailer eşliğinde semaya duruyor.

TÜMATA kurucusu Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Hz. Mevlana zamanında yapılan sema ile bugün yapılan sema arasında fark olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Hz. Mevlana zamanındaki semayı incelediğimiz zaman, daha ziyade coşkuya dayalı ve davete dayalı semalar olduğunu görüyoruz. Hz. Mevlana zamanında yapılan semaya ait esas geçerli bilgileri Ahmed Eflaki tarafından yazılan 'Ariflerin Menkıbeleri' isimli eserden öğreniyoruz. 800 yıl önce yazılan bu kitap bugüne kadar gerek tarihçiler bakımından gerek edebiyatçılar bakımından gerek mutasarrıflar bakımında yalanlanmamış durumda. Bu kitabın yüzde 20-30 doğru olduğunu düşünerek bir harekete girişecek olursak Hz. Mevlana'nın çok uzun semalar yaptığını öğrenmiş oluyoruz. Sayısız 3 gün 3 gece, sayısız 7 gün 7 gece bir defa 16 gün 16 gece, 3 defa da 40 gün 40 gece sema yapmış. Aslında Hz. Mevlana'nın yaptığı semaya tarihçe itibarıyla baktığımız zaman 3 günden 40 güne bir periyot içerisinde olduğunu gördüğümüz zaman onun insan üstü bir şey olduğuna inanıyoruz. Yani hiç durmadan sema yaptığı yazılı kitapta. Biz bu literatürün doğru olduğuna inanıyoruz."

İlk kez sema etkinliğine İsviçre'de başladıklarını anlatan Güvenç, "İsviçre'de bir seminerde arkadaşlarla Hz. Mevlana'nın yaptığı semaya benzer bir semayı yapıp yapılamayacağı konusunda istişaresini yaptı. Bunun üzerine İsviçre'de arkadaşlarla toplandık, kararını verdik, 3 gün, 3 gece sema yaptık. 14 yıl önce ilk semamız böyle. Buradaki özellik şu, sema 3 gün, 3 gece hiç durmadı. Semazenle değişti. O tek başına yaptı, biz 40 kişi yaptık. Çeşitli ülkelerden katılanlar oldu. Müzik hiç durmadı, müzisyenler değişti. Bunu başarmanın verdiği hazla arkadaşlar devamını istediler" ifadesini kullandı.

Bugüne kadar İsviçre, Almanya, Avusturya, İspanya ve Türkiye'de sema etkinliği düzenlediklerini aktaran Güvenç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O günden bugüne muhtelif tarihlerde 29 kere 3 gün, 3 gece, 5 kere 5 gün, 5 gece, 7 kere 7 gün, 7 gece ve 3 defa 40 gün, 40 gece sema yaptık. En son 40 gün, 40 gece sema biterken semayı durdurmakta çok güçlük çektim. 40 gün yetmedi diye arkadaşlar devam etmek istiyordu. Bunun üzerine bir hesap yaptık. Hz. Mevlana 3, 7, 16, 40 gün semaları yaptı. Toplamı 66 çıkıyor. Aynı zamanda ebced hesabına göre lafza-i celil olan Allah isminin toplam sayısı 66. Bunun üzerine '66 gün sema yapalım' dedik. 63 ülkeden yüzlerce insanın katıldığı bu mekanda 66 gün sema yaptık. Bu sema biterken yine zorluk çektik. Çünkü devamını istiyordu arkadaşlar ama bitirmek mecburiyetindeydik. Allah'ın güzel isimleri Kur'an'da 99 sayısını veriyor. Ayrıca da 66'ya namaz sonrasında 33 tesbihatı ilave edersek 99 çıkar diye buna niyet ettik. Büyük coşkuyla karşılandı."

"İsrailli ile Arap yan yana burada zikrediyor"

Güvenç, 99 gün 99 gece sema etkinliğine 90 kişiyle başladıklarını ifade ederek, "Katılım devam ediyor. Gittikçe de sayının artacağını umuyoruz. Her ferdin geldiği ülkeye ait bayrakları buraya asarak, bunun Hz. Mevlana'nın uluslararası kalitede bir mesajının dünya insanı tarafından algılandığının göstergesi olarak görüyoruz. Bunu da dünyaya bu şekilde tanıtmak istiyoruz. İsrailli ile Arap yan yana burada zikrediyor yani dua ediyor. Bunlar insanların özlediği şeyler. Bunları burada Allah, yaşamamızı nasip eyledi. Şükürler olsun diyorum" diye konuştu.

Yurt dışından semaya gelenlerin bir problemi olduğunu dile getiren Güvenç, şöyle devam etti:

"Türkiye'de vize itibarıyla kalış günü 90 gün. Türkiye'de 90 gün kalabiliyorlar. Dolayısıyla yurt dışından gelip de 99 gün kalmak isteyenler için bu imkan yok. Yurt dışından gelecek arkadaşlara başladıktan 10-15 gün sonra gelin dedik. Sonuna kadar kalabilsinler diye. Bazıları da gelip gitmeyi düşünüyorlar. Gidiyorlar, tekrar geliyorlar. Dolayısıyla hem okulların tatil olması hem yaz tatilinin başlaması, haziran aylarına sarkacağı için hazirandan sonra katılımın daha fazla olacağını düşünüyoruz. Şimdi bile bizim beklentimizin ötesine geçti, 90 kişiyle semanın açılışını yaptık. 300-400 kişiye varabileceğini umuyoruz. Geçen sene burada yer kalmamıştı." - Yalova

Kaynak: AA / Yerel
title
Close