Yağışlar Barajları Doldurdu
Hüseyin Bağış - Devlet Su İşleri (DSİ) 2.Bölge Müdürü Recep Özbal, şu anda İzmir'deki barajların toplam doluluk oranının yüzde 61 seviyesinde olduğunu belirterek, önümüzdeki iki yıl yağış olmasa dahi yetecek sularının bulunduğunu söyledi.
Hüseyin Bağış - Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürü Recep Özbal, şu anda İzmir'deki barajların toplam doluluk oranının yüzde 61 seviyesinde olduğunu belirterek, önümüzdeki iki yıl yağış olmasa dahi yetecek sularının bulunduğunu söyledi.
Özbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemdeki yağışların barajların doluluk oranını arttırdığını, bölgenin iyi bir sezon geçireceğini belirtti.
Nüfusun kalabalık olduğu illerde barajların doluluk oranının yüksekliğinin önemli olduğunu vurgulayan Özbal, "Yağışlarla birlikte barajlarımızı kontrollü bir şekilde doldurmaya devam ediyoruz. Şu anda İzmir'deki barajların toplam doluluk oranı yüzde 61 seviyelerinde ve yağış devam edecek. Önümüzdeki iki yıl yağmur yağmasa bile yetecek suyumuz var" dedi.
İzmir'de bulunan 18 barajın bazılarında kontrollü şekilde su tahliyesi yaptıklarını dile getiren Özbal, şöyle konuştu:
"İzmir'in içme suyunun sağlandığı Tahtalı Barajı'nın doluluk oranı yüzde 66'ya ulaştı. Bu rakam geçen sene yüzde 52 seviyelerindeydi. Balçova Barajı'nın doluluk oranı yüzde 81 seviyesinde. Balçova Barajı'ndan saniyede 5 metreküp su tahliyesi yapıyoruz. Bunun dışında Ürkmez, Güzelhisar, Yortanlı, Kestel ve Çaltıkoru barajlarından kontrollü şekilde su tahliyesi yapılıyor. Barajların yanı sıra toprağın da yağış alması yer altı sularını zenginleştiriyor."
Özbal, Demirköprü barajının yüzde 72, Gölmarmara'nın yüzde 90, Avşar'ın yüzde 86, Buldan'ın yüzde 59, Küçükler'in yüzde 74, Gördes'in yüzde 25, Kestel'in yüzde 97, Güzelhisar'ın yüzde 80, Ürkmez'in yüzde 103, Seferihisar'ın yüzde 59, Alaçatı'nın yüzde 56, Kavakdere'nin yüzde 91, Beydağ'ın yüzde 34, Yortanlı'nın yüzde 103, Çaltıkoru'nun yüzde 97'lik doluluk oranına ulaştığı bilgisini verdi.
-"Yağışın yararı kadar zararı da oluyor"
İzmir Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yeşil ise son dönemdeki yağışların çiftçiyi memnun ettiğini fakat bazı ekim alanlarında da zarar meydana geldiğini ifade etti.
Aşırı yağışlardan dolayı bazı göletlerin taştığını dile getiren Yeşil,
"Bergama, Torbalı ve Ödemiş'te gölet taşkınlarından dolayı bazı buğday tarlalarını su bastı. Bu yağışların faydası olduğu kadar zararı da olabiliyor" dedi.
Yeşil, yağışın bahçe çiftçisi için çok iyi olduğunu fakat Menderes kenarında buğday gibi kuru tarım ürünleri ekenleri ise olumsuz etkilediğini kaydetti.
Yayıncı: Şükran Yücel - İZMİR