Yaban Domuzuna Korkuluk Önlemi
Ordu'da sayıları artan yaban domuzlarının fındık bahçelerine zarar vermesi üzerine üreticiler, korkulukla ürünlerini korumaya çalışıyor.
Ordu'da sayıları artan yaban domuzlarının fındık bahçelerine zarar vermesi üzerine üreticiler, korkulukla ürünlerini korumaya çalışıyor.
Perşembe ilçesine bağlı Bekirli Mahallesi'nde, ağaç parçaları ve tahtaların üzerine ceket, pantolon giydirerek korkuluk yapan üreticiler, yaban domuzlarını bahçelerinden uzak tutmaya çabalıyor.
Üreticilerden Hanife Aydın, AA muhabirine, geçen yıl ürünlerinin dondan zarar gördüğünü ve rekoltenin düşük kaldığını anımsattı.
Bu yıl fındığın bol olduğunu ancak yaban domuzlarının ürünlerine zarar verdiğini belirten Aydın, "Sürü halinde fındık bahçelerine giren domuzlar, fındık ocaklarına zarar veriyor, ürünlerimizi yiyor. Üreticiler olarak biz de yaban domuzlarına karşı basit önlemler alarak ürünlerimizi korumaya çalışıyoruz" dedi.
Aydın, şu ana kadar aldıkları basit önlemlerle ürünlerini yaban domuzlarından korumayı başardıklarına işaret ederek, "Ağaç ve tahtaları çiviler yardımıyla birleştirdik. Sonra bu düzeneğe insan görünümü vererek pantolon ve ceketlerimizi giydirdik. Ardından bu korkulukları fındık bahçelerinin belirli yerlerine yerleştirdik" diye konuştu.
Korkulukları gören yaban domuzlarının korkarak kaçtığını anlatan Aydın, "Biz sonuç aldık. Diğer üreticilere de tavsiye ediyoruz" ifadesini kullandı.
Yılmaz Akçay ise son günlerde başta fındık bahçeleri olmak üzere kivi bahçeleri ve mısır tarlalarına yaban domuzlarının girerek zarar verdiğini söyledi.
Yaban domuzların ürünlerine ciddi şekilde zarar verdiğini vurgulayan Akçay, "7-8 düzenek hazırlayarak bahçelerimize yerleştirdik. Şu ana kadarda başarılı olduk diyebiliriz. Hasat dönemine kadar ürünlerimizi bu tür yöntemlerle korumaya çalışacağız" ifadesini kullandı.
"Üretici kendi önlemini alsın"
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ise son günlerde üreticilerin yaban domuzlarına yönelik şikayetlerinin arttığını belirtti.
Birçok üreticinin bahçesine giren yaban domuzlarının, fındık dallarını ve ocaklarını söktüğünü ifade eden Cörüt, "Bu yıl fındığın başı beladan kurtulmuyor. Önce külleme hastalığı, ardından bakteriyel yanık, daha sonra fındık kurdunun verdiği zararlar derken şimdi de yaban domuzları fındık bahçelerine zarar veriyor" görüşünü paylaştı.
Cörüt, üreticilerin yaban domuzlarına yönelik önlemlerini kendilerinin almasını isteyerek, "Çeşitli düzenekler kurarak yaban domuzlarının bahçelere girmesi engellenebilir. Daha önceki yıllarda bazı üreticilerimiz yaban domuzlarının zarar vermesini çeşitli yöntemlerle engellemeye çalıştı. Bunda kısmen başarılı olan üreticilerimiz mahsullerini korumayı başardı" değerlendirmesinde bulundu.
Fındığın son günlerde içinin dolduğunu ve lezzetinin arttığını kaydeden Cörüt, yaban domuzlarının bu nedenle fındık bahçelerine daha fazla geldiğini sözlerine ekledi.