Haberler

Vural Kavuncu: İğdekuzu Kömür Ocağı'ndaki Çalışmalar 1 Ay Daha Sürecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Tavşanlı ilçesine bağlı Tunçbilek beldesindeki İğdekuzu Kömür Ocağı’nda faaliyetlerin güvenli bir şekilde başlayabilmesi için su boşaltma çalışmalarının halen sürdüğünü kaydetti.

AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Tavşanlı ilçesine bağlı Tunçbilek beldesindeki İğdekuzu Kömür Ocağı'nda faaliyetlerin güvenli bir şekilde başlayabilmesi için su boşaltma çalışmalarının halen sürdüğünü kaydetti.

Kavuncu, yaptığı açıklamada, işçilerin mağdur olmaması için de çalışma yürütüldüğünü dile getirerek, "Bilindiği gibi, Tunçbilek GLİ'nin yüklenici firmalığını üstlenen Park Teknik Firması geçtiğimiz ay sonunda İğdekuzu Ocağı'nda hazırlık çalışmalarını tamamlamış ve işletmeye hazır hale getirmişti. Ancak geçtiğimiz Ocak ayı ve takip eden haftalarda bölgemiz yakın tarihinin en büyük kar yağışını aldı. Kömür havzasının coğrafi özellikleri ve açık ocak çalışmaları nedeniyle oluşan göletlerde de ciddi su birikintileri meydana geldi. Bu su havzasından birisi de çalışılacak İğdekuzu Ocağı'nda tehlike oluşturacak özellikteydi. Yakın zamanda Ermenek'te yaşanan elim maden kazasında ocak ayaklarının su havzalarına kontrolsüz yaklaşmış olması asıl neden olarak görülüyor. İğdekuzu Ocağı'nda çalışmayı bekleyen işçi kardeşlerimizin bu geçiş döneminde yaşadığı mağduriyetin farkındayız. Çalışacak işçilerimizin iş güvenliği ön planda olduğu için biriken suyun boşaltılması çalışmalarını yakından takip ettik.

Son durumu yerinde incelemek ve alınması gereken önlem ve tedbirleri hızla hayata sokmak için geçtiğimiz hafta sonu TKİ Genel Müdür Yardımcıları, GLİ ve Park Teknik firması müdürlerimiz ile birlikte arazide bir değerlendirme yaptık. Göletten suyun tulumbalarla çekilmesi tek başına yeterli olmadığı, arazideki su havzalarının birbirleriyle ve bazı sızıntı bölgelerinin de yer altı ocaklarla irtibatlı olması nedeniyle çekilen suyun uzak bölgelere taşınmasının da önemli olduğunu gördük. Şu ana kadar alınan tedbirler; diğer bölgelerden getirilen ek tulumbalar, atım hortumları, deşarz için boru döşenmesi, toplama havuzları ve filtrasyon göletini inceledik. Bu bölgede bu ölçekte ilk defa karşılaşılan su-sel afeti nedeniyle kurulan bu kanal deşarz sistemi bundan sonra da kalıcı çözüm olacaktır. Ocağın bir önce güvenli bir şekilde faaliyete geçmesi ve işcilerimizin mağduriyetini gidermek amacıyla bütün imkanların kullanılmasını istedik. Alınan tedbirlerle ilk başta ki su seviyesi 20 metre azaltılmıştır. Güvenli bir çalışma için 13-14 metre daha düşürülmesi gerekmektedir. Ne kadar gerekiyorsa ve nerede varsa en güçlü tulumbaların hemen alınması ya da kiralanması, ek boru ve deşarz kanalları gerekiyorsa onların da hemen temin edilmesi talimatını verdik. Çalışmaların, yeniden yağış miktarı, su çekme ve deşarz hızlarına bağlı olarak değişmekle birlikte 1 ay daha sürebileceği öngörülmektedir" ifadelerini kullandı. (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close