Haberler

Vücudun İkinci Beyni Bağırsakları En İyi Kefir Besliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güç Gönel - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Coşkun Usta, beyinden sonra en çok siniri barındıran bağırsakları "Vücudun ikinci beyni" diye nitelendirerek, "Kefir, bağırsaktaki yararlı"...

Güç Gönel - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, beyinden sonra en çok siniri barındıran bağırsakları "Vücudun ikinci beyni" diye nitelendirerek, "Kefir, bağırsaktaki yararlı bakteri ve mantarların sağlıklı şekilde çoğalabilmesini ve vücuda daha yararlı olabilmesini sağlıyor" dedi.

İnsan metabolizması için faydalı özellikler taşıyan mikroorganizmaları içeren probiyotik gıdalar, "vücuda dost bakteriler" olarak da adlandırılıyor. Sağlığını, dengesini ve verimliliğini artıran probiyotikler, sindirim sisteminin normal florasında yaşıyor ve bağırsakta mikrobik dengeyi düzene sokarak normal işleyişine yardım ediyor.

Probiyotik zengini bir gıda olan kefir üzerine çalışmaları bulunan Prof. Dr. Usta, sağlıklı bir vücut için kefir tüketiminin önemine işaret etti.

Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yiyeceklerle vücudun iç sisteminin buluştuğu bağırsakların beyinden sonra vücudun en önemli organı olduğuna dikkati çekti. "Beyinden sonra en çok sinir bağırsaklarda var. Dolayısıyla bağırsaklar için vücudun ikinci beyni diyebiliriz" diyen Usta, doğru beslenmek ve probiyotikleri kullanmanın çok faydalı olduğunu kaydetti.

Probiyotiklerin gıdalar arasında en çok yoğurt ve kefirde bulunduğuna işaret eden Usta, Türk halkının yoğurdun yararlarını bildiğini ve sıkça tükettiğini ancak daha yararlı olmasına rağmen yoğurdun başka bir formu olan kefiri yeterince tanımadığını vurguladı.

-"Kefire bu kadar uzak olmak ilginç"-

"Yoğurdu bu kadar tüketen bir toplumun kefire bu kadar uzak olması aslında ilginç" diyen Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bağırsaklarımızda 1,5-2 kilogram bakteri ve mantar barındırmaktayız. Bunlar normal yaşantımızı sürdürebilmemiz, vitamin sentezinde kullanabilmemiz ve bağışıklık sistemimizi güçlendirebilmemiz için sahip olmamız gereken maddeler. Bunların hastalık yapıcı mantarlara, bakterilere dönüşmemesi için sağlıklı beslenmeliyiz. Yanlış beslenmeyle bağırsaklarımızdaki 1,5 kilogram mantarı 2,5 kilograma çıkarıp, zararlı bakterilerin vücudumuzda barınmasına neden oluruz. İşte kefir, bağırsaktaki yararlı bakteri ve mantarların sağlıklı şekilde çoğalabilmesini ve vücuda daha yararlı olabilmesini sağlıyor."

Usta, kefirin marketlerden alınabildiği gibi isteyenlerin maya yardımıyla evlerinde üretebileceklerine değindi. Annelere, çocuklarına kefir içirmelerini öneren Usta, kefirin okullarda da dağıtılması gerektiğini söyledi.

Okullarda kefir dağıtımını içeren bir projenin hazırlığını yaptığını belirten Usta, Sağlık Bakanlığının desteğiyle projeyi hayata geçirmeyi istediğini anlattı. Usta, kefirin çocukların okul başarısını bile artırabileceğini ifade etti.

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel
title
Close