Vişnede Buruk Hasat
Kütahya’nın meyve ambarı Simav’da vişne sezonu buruk açıldı.
Kütahya'nın meyve ambarı Simav'da vişne sezonu buruk açıldı. Üretici vişnesine 3 lira fiyat beklerken 1 lira 40 kuruş fiyatla karşılaşınca hayal kırıklığına uğradı.
Fiyatlar karşısında morali bozulan üretici işçi tutup vişnesini toplatmak yerine bir yıl boyunca emek verdiği ve umutlarını bağladığı ürününü sırıkla hasat etmeye başladı.
Vişne üreticisi Yüksel Dönmez, "Bu yıl vişne üreticisinin zararı çok fazla. İşçi tutup toplatmaya kalksak işin içinden çıkamayacağız. En iyisi sırıkla hasat etmek. Benim gibi pek çok üretici ürününü işçi tutup toplatmak yerine sırıkla hasat ettiği vişnesini alım merkezine götürerek kilosunu 1 lira 40 kuruştan toptancılara satıp geçiyor. Zira toplatmak için işçiye ödediğimiz ücreti, satarken karşılayamıyoruz. Bu nedenle benim durumumda olan birçok vişne üreticisi ürününü sırıkla hasat ediyor. Bunun yanında bu yıldan başlamak üzere vişne ve kirazın yerine para getirecek alternatif ürün arayışına da başladık" dedi.
"İŞÇİ ÜCRETİNİ KARŞILAMIYOR"
Dönmez, kendisinin ilçe merkezinin yanı sıra Sarıçam köyünde de çok sayıda ağaçları bulunduğunu belirterek, "Ancak üreticinin son zamanlardaki durumu hiç de iç açıcı değil. Özellikle bu yıl vişneden çok zarar ettik. Fabrikalar sanayi tipi vişne için 1 lira 40 kuruş gibi bir taban fiyatı biçiyorlar. Bir işçinin maliyeti ise günlük 40 lira civarında. Aynı işçinin ortalama topladığı vişne 50 ila 60 kilo arasında değişiyor. Böyle bakınca bir işçinin toplamış olduğu vişne, kendi ücretini bile çıkarmıyor. Biz de işçi tutup toplatmak yerine sırıkla hasat etmeye başladık. Bu yöntemle hasat etmenin vişneye çok büyük zararlar verdiğini biliyoruz, ancak elimizden başka bir şey gelmiyor. Alın terimiz heba olup gidiyor. Bizim yerimize aracılar kazanıyor" diye konuştu.
SİMAV ZİRAAT ODASI BAŞKANI TOPTANCILARA SESLENDİ
Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, üreticinin bir yıl boyunca çocuğu gibi bakıp büyüttüğü ve ileriye dönük hesaplar yaptığı kirazdan sonra vişnenin de fiyatıyla üreticisini üzdüğünü söyledi. Emsallerine göre üstün özellikleri sayesinde Simav vişnesinin kilosunun en az 3 veya 4 TL'yi hak ettiğini öne sürün Başkan Bütüner, bu hususta yapılacak en önemli yatırımın ilçeye bir meyve suyu fabrikası kurmak olacağını, bunun için de çalışmalara başladıklarını bildirdi.
Toptancılara da seslenen Başkan Bütüner, Simav'da üretilen vişnenin Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın istediği kalitede bir ürün olduğunu söyledi.
Başkan Bütüner, "Gelin, Simav'ın kendine has aroması, rengi, yola dayanıklılığı gibi üstün özelliklere sahip vişnesine hep birlikte sahip çıkalım. İyi fiyat vererek hem siz, hem de üretici kazansın. Eskisi gibi yüzler gülsün" dedi.
Simav'da bu yıl 25 bin ton civarında vişne rekoltesi bekleniyor. Ürünün tamamına yakın kısmı ilçeye gelen firmalar aracılığıyla ihraç ediliyor.(MY-EFE) - KÜTAHYA